Bilbarnstol ålder – Använd rätt bilstol vid rätt ålder

Barn som sitter i en bilbarnstol med rätt ålder.

Bilbarnstolar spelar en avgörande roll när det kommer till att skydda barnet under bilresor. Att använda rätt typ av bilbarnstol som är anpassad efter barnets ålder och storlek är viktigt för att säkerställa optimalt skydd och för att de ska sitta bekvämt i bilen. 

I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka åldersrekommendationer som finns och andra faktorer som påverkar användningen av bilbarnstolar, och ge dig en översikt över när det kan vara lämpligt att byta till nästa typ av bilbarnstol.

Innehållsförteckning

Babyskydd ålder, vikt & längd

Ett babyskydd är till för de minsta barnen i ålder, vikt och längd. Ska användas till nyfödda och spädbarn i bilen.

För nyfödda och spädbarn upp till ca 15 månader rekommenderas användning av ett babyskydd eller bilbarnstol för spädbarn. Dessa stolar är utformade för att hålla barnet i en bakåtvänd position, vilket ger optimalt stöd för nacke och rygg. 

Det är viktigt att följa tillverkarens specifika rekommendationer för vikt och längd för att säkerställa att stolen passar barnet korrekt.

Hitta stora utbud av babyskydd hos JollyroomBonti & Babyland. Vill du ha tips och inspiration på bra modeller så kolla gärna in vårt babyskydd bäst i test.

Bakåtvänd bilbarnstol ålder, vikt & längd

Åldern för bakåtvända bilbarnstolar är ganska brett och kan användas hela vägen upp till 5 år.

När barnet börjar närma sig ett år på jorden så är det dags att byta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol. Dessa stolar är lämpliga för barn i åldern 1 till 5 år eller tills de når den maximala längd- eller viktbegränsningen för stolen.

Att fortsätta ha barnet bakåtvänt så länge som möjligt är säkrare eftersom det ger bättre skydd för nacke och rygg i händelse av en olycka.

Hitta bakåtvända bilbarnstolar hos JollyroomBaby V & Bonti eller se vårt bilbarnstol bäst i test för tips på bra modeller.

Bältesstol / framåtvänd bilbarnstol ålder, vikt & längd

En bältesstol kan användas länge av barnet så länge de inte växer ur det längdmässigt och viktmässigt.

När barnet når den rekommenderade åldern och storleken enligt ovan är det dags att överväga en framåtvänd bilbarnstol. Vanligtvis rekommenderas det att man väntar tills barnet är minst 4 år gammalt innan man övergår till en framåtvänd bilbarnstol. 

Dessa stolar ger stöd och skydd när barnet är framåtvänt, men det är viktigt att fortsätta följa tillverkarens rekommendationer för vikt och längd. För tips på modeller kan du se vårt framåtvänd bilbarnstol bäst i test.

Du hittar bältesstolar och framåtvända bilbarnstolar hos BontiBaby VJollyroom.

Bälteskudde ålder, vikt & längd

Ålder för att använda bältesstol är upp till 12 år.

Om barnet börjar bli långt och växer ur bältesstolen kan man välja att byta till en bälteskudde i stället. Dessa kuddar hjälper till att positionera bilens säkerhetsbälte korrekt över höftbenen och axeln hos äldre barn som ännu inte är tillräckligt stora för att bara använda bilbältet.

Hitta stort utbud av bältesstolar hos JollyroomBabyland & Stor&Liten. Du kan även kolla in vårt bälteskudde bäst i test, för tips på bra modeller till ditt barn.

Sammanfattning av bilbarnstolar ålder

Det är viktigt att följa åldersrekommendationer och specifika riktlinjer från tillverkaren för varje typ av bilbarnstol. Att byta till en lämplig bilbarnstol när barnet växer är avgörande för att fortsätta garantera optimalt skydd och säkerhet under bilresor. Kom också ihåg att alltid följa de nationella lagar och riktlinjer som gäller för bilbarnstolar i ditt land

Vanliga frågor om ålder för bilstolar och bilbarnstolar

Det finns ingen lag på att en bilbarnstol ska vara bakåtvänd, men det är starkt rekommenderat för att ge barnet maximalt skydd vid en eventuell kollision.

Barn under 135 cm behöver enligt lag använda någon form av skyddsanordning i bilen och med skyddsanordning menas t.ex. babyskydd, bilbarnstol och bältesstol/bälteskudde.

Vi rekommenderar att inte har för tjocka ytterkläder på sig i bilbarnstolen då risken finns att barnet inte blir tillräckligt fastspänt.