En bebis får sina första tänder någonstans mellan 4 till 7 månaders ålder och det kan vara en utmanande period både för barnet och för föräldrarna.
Tandsprickning som det även kallas kan leda till obehag och irritation hos bebisar, vilket i sin tur kan resultera i gråt, sömnsvårigheter och en allmänt orolig tid.
Som förälder vill man såklart lindra sitt barns värk och underlätta så gott det går och med våra 9 tips i den här guiden hoppas vi kunna hjälpa dig med det.
1. Kylning
Kyla är ett starkt tips vid tandsprickning. Det hjälper till att lindra smärtan i tandköttet och lugnar bebisen. Det finns flera olika knep som man kan använda för att kyla tandköttet:
- Kall tvättlapp eller handduk.
- En kall sked som varit i kylen lite innan.
- Kylbitring – En bitring med kylande effekt. Vi gillar denna från Frida Baby, som är svalkande och masserande.
- Man kan pröva en provsmakarnapp som denna och fylla med kalla frukter, som banan och mango.
2. Massera tandköttet
Använd en mjuk tandborste (vi gillar den här) eller ett rent finger och pröva att försiktigt massera ditt barns ömma tandkött. Det kan ge behaglig lindring vid tandsprickning.
3. Närhet och tröst
En bebis som håller på att få tänder kan behöva extra mycket uppmärksamhet och tröst i form av kramar och närhet. Hos en del barn är det till och med allt som behövs.
4. Använd smärtlindrande gel
Det finns speciella geler och salvor för bebisar som börjar få tänder. Dessa masseras försiktigt in direkt på tandköttet och bildar en skyddande hinna, som skyddar och lindrar besvären.
Multi-Mam BabyDent är ett exempel på en sådan gel, den tycker vi fungerar utmärkt.
5. Rutin för en god munhygien
Även om ditt barn kanske inte har fått så många tänder ännu, är det bra att börja med en god munhygien tidigt. Detta hjälper till att hålla munnen ren och minska obehag vid nya tänder.
7. Febernedsättande
Barnet kan få lite feber vid tandsprickning och om ditt barn känns väldigt obekvämt kan det vara lämpligt att ge något febernedsättande som är anpassat för barn, som flytande Alvedon.
8. Bryt av med något skoj
Ett sätt att avleda bebisens värk är att göra något kul och spännande. På så vis kan barnet glömma bort smärtan för en stund. Några förslag på aktiviteter att göra:
- Gå till en lekplats
- Gå på upptäcktsfärd i naturen
- Träffa en kompis till bebisen
- Bada i badkar eller i en simhall
- Låt barnet sitta i bärselen utåt och gör intressanta saker för det att titta på
Vi har även guide med tips på saker att göra hemma vid VAB, där kan du hitta mer inspiration till saker att göra hemma vid tandsprickning.
9. Badda smärtstillande
Man kan pröva att badda med flytande Alvedon försiktigt på tandköttet, för att ge en direkt smärtlindrande effekt.
När börjar bebisar vanligtvis få tänder?
Bebisar får vanligtvis sina första tänder när de är mellan 4 och 7 månader, men det kan variera stort från barn till barn. Vissa bebisar kan visa tecken på tandsprickning redan vid 3 månaders ålder, medan andra inte får sin första tand förrän efter 12 månader.
Hur länge brukar ett barn ha tandsprickning?
Det brukar vara i genomsnitt från 6 månader till 3 års ålder, då har de flesta barn fått alla sina mjölktänder.
Hur vet jag att barnets gråt beror på tandsprickning?
Om barnet gråter mycket och verkar vara obekvämt, samtidigt som det dreglar, försöker gnaga på hårda föremål, har svullet tandkött och inte är suget på att äta så är det tydliga tecken på de första tänderna börjar komma.
Är feber ett vanligt symptom på tandning?
Barnet kan få en något förhöjd temperatur vid tandsprickning. Men det ska inte vara någon hög feber, får barnet det så kan det vara något annat som är fel och man bör kontakta BVC eller 1177 för rådgivning.
Sammanfattning av tips för att lindra tandsprickning
Varje barn är unikt och det som fungerar för ett barn behöver nödvändigtvis inte fungera för ett annat. Så pröva er gärna fram med våra olika tips i den här artikeln och se vad som passar bäst för just ert barn.
Kom ihåg att vara stöttande och tålmodig samt ge mycket närhet, även om det kan kännas tufft när barnet skriker mycket.