Bästa andningslarm till bebis 2024 – Köpguide & bäst i test

I vårt andningslarm bäst i test har vi utsett fem toppmodeller, så att du kan sova tryggare under natten.

Att välja det bästa andningslarmet för din bebis kommer minska oron för plötslig spädbarnsdöd, som är en risk under barnets första levnadsmånader. 

Ett andningslarm hjälper till att övervaka ditt barns andningsmönster under sömnen och larmar dig om något avvikande skulle upptäckas, så att du snabbt kan agera. 

Men vilket andningslarm ska man välja? I den här artikeln hittar du våra val av bästa andningslarm just nu, både modeller som fästs direkt på blöjan och sådana som läggs under madrassen.

Översikt bästa andningslarm 2024

1. Snuza Hero MD

Snuza Hero MD är vinnaren i kategorin andningslarm bäst i test hos oss. Den är smidig och kan användas oavsett vart bebisen sover.

Andningslarm bäst i test

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. Owlet Smart Sock 3

Owlet Smart Sock 3 är ett smart andningslarm som ger detaljerad information till både en föräldraenhet och mobilen. Vi gillar att man kan följa syrehaltsnivån och hjärtrytmen i realtid.

Bästa premium andningslarm

4.9/5

Hitta bäst pris hos:

3. Snuza Pico 2

Snuza Pico 2 är ett smart andningslarm som placeras sig högt i vårt bäst i test. Den fäster man på bebisens blöja eller byxa. Smidig produkt som kan användas oavsett vart barnet sover.

Bra val av andningslarm

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

4. Angelcare Rörelsemonitor AC027

ANGELCARE Rörelsemonitor AC027 består av en sensorplatta som man lägger under madrassen. Den känner av bebisens rörelser, även vid andetag och larmar om det slutar röra sig.

Bästa andningslarm under madrass

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

5. Babysense 7

Babysense 7 är ett populärt andningslarm med dubbla sensorplattor, som läggs under madrassen. De varnar dig som förälder om inte bebisen rört sig på 20 sekunder.

Bästa andningslarm under madrass - Alternativ

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

Innehållsförteckning

Köpguide andningslarm

Med nedan köpguide vill vi hjälpa dig att göra ett mer informerat köp när du väljer ett andningslarm till din bebis. Vi går igenom vad som skiljer mellan olika modeller och vad man ska leta efter.

Vad är ett andningslarm?

Till att börja med, vad är egentligen ett andningslarm? Jo, det är en typ av produkt som är utformad för att övervaka ett spädbarns andningsmönster medan de sover. 

Syftet med dessa enheter är att ge föräldrar en extra trygghet genom att larma dem om det uppstår några avvikelser i barnets andning, såsom om andningen avstannar eller blir oregelbunden. Detta är särskilt viktigt under de första månaderna av ett barns liv, när risken för plötslig spädbarnsdöd är som störst.

Andningslarm skiljer sig från babyvakter, som man använder för att höra och se barnet.

Olika typer av andningslarm

Det finns några olika typer av andningslarm, låt oss gå igenom dessa.

Sensorplattor under madrassen

Dessa andningslarm använder sensorplattor som placeras under barnets madrass, där de känner av rörelser, inklusive de små rörelser som uppstår vid andning. Plattorna är mycket känsliga och det kan hända att de ger falska larm om barnet rör sig mot madrassens kant.

Fästs vid blöja och byxor

Små andningslarm som man fäster direkt vid barnets blöja eller byxor, dessa övervakar barnets rörelser på nära håll. En stor fördel är att de är portabla och kan användas oavsett vart bebisen sover. En nackdel kan vara att bebisen stör sig på dem, men det brukar sällan ske. 

Andningslarm i kläder

Det finns även andningslarm i form av klädesplagg som man bär på kroppen. Det kan vara både strumpor, tröjor och sovpåsar. En smidig form av larm som även brukar kunna övervaka hjärtrytmen.

Barn som sover med andningslarm, ger en trygghet för föräldrar.

Funktioner i andningslarm

När du jämför olika andningslarm så är nedan funktioner bra att fundera på:

Räckvidd och anslutning

Kommer ni att befinna er en bit från barnet? Kolla vad andningslarmet har för räckvidd, om den ska kommunicera med en separat föräldraenhet eller smartphone. Det är framförallt viktigt i ett större hem.

Strömförsörjning

Kontrollera hur länge enheten kan köras på en laddning och om den använder uppladdningsbara batterier eller engångsbatterier. Uppladdningsbara enheter kan vara mer kostnadseffektiva och miljövänliga på lång sikt.

Anpassningsbar

På en del modellen kan man anpassa känslighetsnivåer och varningsljuden, så att ni kan anpassa den efter er situation.

Kompatibilitet med mobil

Om andningslarmet använder en app, kontrollera att den är kompatibel med din smartphone eller annan enhet.

Användarvänlighet

Enheten bör vara lätt att installera och konfigurera. Svåra inställningar eller kluriga gränssnitt kan göra enheten mindre användbar i stressiga situationer.

Vad kostar ett andningslarm?

Det kan variera, beroende vad det är för typ av andningslarm och vilka funktioner den har. Det finns alltifrån billiga modeller kring 500 kr upp till mer påkostade andningslarm kring 3000 kr.

Med det sagt tar vi och dyker ner i vår topplista!

Topp 5 bästa vällingsmaskiner 2024

1. Snuza Hero MD

Andningslarm bäst i test

Snuza Hero MD är vinnaren i kategorin andningslarm bäst i test hos oss. Den är smidig och kan användas oavsett vart bebisen sover.
Snuza Hero MD andningslarm fäster man smidigt i blöjan eller byxan. Detta är en medicintekniskt certifierad produkt och vårt val av bästa andningslarm.

Snuza Hero MD är vårt val av bästa andningslarm tack vare sina fina funktioner, enkla användning och rimliga prislapp. Den är medicintekniskt certifierad och passar både till barn som fötts för tidigt och de som fötts beräknat. Du kan även använda den till tvillingar som samsover.

Tack vare den lilla storleken och lätta vikten så kan man fästa larmet vid bebisens byxa eller blöja, vilket gör den smidig att använda oavsett om man är hemma, ute på resande fot eller bara tar en tupplur i sin barnvagn utomhus.

Snuza Hero MD vibrerar efter 15 sekunder om den känner av att barnet är inte rör sig, detta brukar hjälpa till att “väcka igång” bebisen. Har inte andningen kommit igång inom 5 sekunder så går ett ljudlarm igång för att varna er som föräldrar. 

Vi gillar att Snuza även varnar om bebisen har haft tre andningsuppehåll där enheten behövt vibrera, så att ni kan kontrollera det vidare.

Ett annat stort plus är att Snuza Hero MD inte sänder ut någon radiofrekvent strålning, som kan vara känsligt för barn. Vidare drivs andningslarmet av ett utbytbart batteri, som räcker i ungefär sex månader. Så slipper man kablar och uppladdning hela tiden.

Hitta bästa pris på Snuza Hero MD hos:

2. Owlet Smart Sock 3

Bästa premium andningslarm 2024

Owlet Smart Sock 3 är ett smart andningslarm som ger detaljerad information till både en föräldraenhet och mobilen. Vi gillar att man kan följa syrehaltsnivån och hjärtrytmen i realtid.
Owlet Smart Sock 3 är bästa premium andningslarm enligt oss. Denna smarta pryl fäster man runt bebisens fot och får information till mobil och enhet.

Owlet Smart Sock 3 är ett påkostat och precist andningslarm, som erbjuder en suverän insikt i ditt barns välbefinnande medan de sover. Detta intelligenta rörelselarm ger realtidsdata om hjärtfrekvens och syrehaltsnivå, två av de viktigaste sakerna att hålla kolla på för att en bebis ska må bra.

Owlet Smart Sock fäster man bekvämt runt bebisens fot, vilket använder pulsoximeterteknologi som är både säker och exakt för att mäta vitala tecken. Det är anpassat för bebisar mellan 0-18 månader, eller de som väger mellan 2,3 till 13,6 kg, och kan användas på både höger och vänster fot. Detta gör Owlet Smart Sock till ett flexibelt verktyg som växer tillsammans med ditt barn.

Vi gillar att man får möjligheten att dels se en detaljerad 7-dagars historik samt att upptäcka och anpassa sömnrutiner baserat på den insamlade datan. Detta är en användbar resurs för föräldrar som vill sätta upp en bra sömnrutin för sina barn.

Något vi som tycker är riktigt smidigt med Owlet Smart Sock är den trådlösa laddningen. På bara 20 minuter får man 8 timmars batteritid, vilket är perfekt om man råkat glömma att ladda. En full laddning tar i runda slängar 90 minuter.

Hitta bästa pris på Owlet Smart Sock 3 hos:

3. Snuza Pico 2

Bra val av andningslarm 2024

Snuza Pico 2 är ett smart andningslarm som placeras sig högt i vårt bäst i test. Den fäster man på bebisens blöja eller byxa. Smidig produkt som kan användas oavsett vart barnet sover.
Snuza Pico 2 är ett bra andningslarm som varnar när bebisen inte rört sig på 15 sekunder.

Snuza Pico 2 erbjuder en smart övervakning direkt till smarttelefoner eller surfplattor. Genom att fästa larmet på barnets blöja eller byxor, möjliggör Snuza Pico 2 för dig som förälder att inte bara hålla ett öga på bebisens andningsrörelser utan också ge dem en djupare inblick i sömnkvalitet och välbefinnande.

Detta andningslarmet vibrerar efter 15 sekunder om det inte registrerar några rörelser från bebisen. På så vis brukar barnets andnings stimuleras och gå igång igen. Om det går ytterligare fem sekunder utan någon reaktion så går ett ljudlarm igång så att föräldrar kan uppmärksammas. 

Snuza Pico 2 erbjuder även möjligheten att analysera och studera barnets sömnmönster, via verktyget Sleep Analytics. Där kan du få värdefull information som förbättrar barnets sömnvanor. Denna funktionen kan man använda under flera år, även när själva andningslarmet inte är nödvändigt längre.

Till detta andningslarm medföljer ett uppladdningsbart batteri och en laddningsstation, vilket säkerställer att den alltid är redo att användas.

Hitta bästa pris på Snuza Pico 2 hos:

4. Angelcare Rörelsemonitor AC027

Bästa andningslarm under madrass 2024

ANGELCARE Rörelsemonitor AC027 består av en sensorplatta som man lägger under madrassen. Den känner av bebisens rörelser, även vid andetag och larmar om det slutar röra sig.
ANGELCARE Rörelsemonitor AC027 andningslarm stör inte bebisen och läggs under madrassen. Den håller koll på att bebisens rör sig och händer inget på 20 sekunder så larmar den.

Angelcare Rörelsemonitor AC027 använder sig av en innovativ trådlös rörelsesensor-platta, som placeras under barnets madrass och upptäcker även de minsta rörelserna. 

Det faktum att denna enhet kan erbjuda en så detaljerad övervakning utan direkt kroppskontakt är något vi verkligen uppskattar, eftersom det minimerar störningar för barnet samtidigt som det ger föräldrarna en bra insyn i barnets sömn och välbefinnande.

Angelcare Rörelsemonitor AC027 varnar om det inte upptäcker någon form av rörelse från bebisen inom 20 sekunder. Signalen mellan enheterna räcker upp till ungefär 20 meter, vilket är tillräckligt för de flesta hem.

Hitta bästa pris på Angelcare Rörelsemonitor AC027 hos:

5. Babysense 7

Bästa andningslarm under madrass 2024 - Alternativ

Babysense 7 är ett populärt andningslarm med dubbla sensorplattor, som läggs under madrassen. De varnar dig som förälder om inte bebisen rört sig på 20 sekunder.
Babysense 7 intar topplistan i vårt andningslarm bäst i test. Man får med två sensorplattor som läggs under madrassen i sängen.

Babysense 7 är ett riktigt bra andningslarm för spädbarn. Man placerar två sensorplattor under madrassen, vilket vi tycker ger en hög tillförlitlighet och trygghet.

Larmet ger ifrån sig en hög varningssignal om det inte känner någon rörelse på 20 sekunder, eller om andningsfrekvensen hos bebisen skulle understiga 10 andetag per minut. Vi gillar att det lyser en grön lampa på föräldraenheten när andningen fungerar som den ska, det ger en lugnande känsla.

Strömförsörjningen sker via 4 st AA-batterier och dessa räcker upp till ca 6 månader. Det finns ingen typ av radiostrålning i systemet och Babysense 7 är dessutom certifierad som medicinsk utrustning.

Hitta bästa pris på Babysense 7 hos:

Köpa andningslarm

Andningslarm finns tillgängliga hos en mängd olika återförsäljare, allt från specialiserade babybutiker till apotek. Störst utbud hittar man i regel online, där det också finns goda möjligheter att i lugn och ro jämföra olika modeller baserat på funktioner, pris och användarrecensioner.

Några av de butiker som vi tycker har ett bra utbud och priser på andningslarm just nu är:

Sammanfattning bästa andningslarm 2024

Att använda ett bra andningslarm kan bidra till att minska ångesten för dig som ny föräldrar genom att ge dig ett par extra ögon och öron för att övervaka bebisens sömn. 

Medan inget system kan erbjuda 100% skydd mot plötslig spädbarnsdöd, så kan ändå dessa larm ge viktig information som kan hjälpa dig att agera snabbt i nödsituationer.

I den här artikeln har vi dels satt ihop en köpguide kring andningslarm, med vad som är bra att tänka på inför ett köp. Vi har även utsett våra favoritmodeller i ett andningslarm bäst i test och vår topplista för 2024 ser ut som följer:

  1. Snuza Hero MD – Andningslarm bäst i test
  2. Owlet Smart Sock 3 – Bästa premium andningslarm
  3. Snuza Pico 2 – Bra val av andningslarm
  4. Angelcare Rörelsemonitor AC027 – Bästa andningslarm under madrassen
  5. Babysense 7 – Bästa andningslarm under madrassen – Alternativ

Vanliga frågor om andningslarm

Ja, när de används enligt tillverkarens anvisningar, är andningslarm säkra. Det är dock viktigt att fortsätta följa säkra sovråd, såsom att lägga barnet på rygg för att sova och inte använda filtar och annat löst tyg.

Andningslarm är utformade för att varna föräldrar om potentiella problem med ett barns andning, men de kan inte förhindra plötslig spädbarnsdöd. De är däremot ett väldigt bra verktyg att använda för att förhindra det.

Om andningslarmet larmar, kontrollera omedelbart ditt barn för att se om det andas normalt. Kontakta genast sjukvården om du märker att något är fel.

Högst risk för plötslig spädbarnsdöd är de första månaderna fram tills att bebisen är 6 månader gammalt. Så under den tiden är det framförallt bra med ett andningslarm. Det skadar inte heller att använda ett par månader till efter det.