Bästa pedagogiska appar 2024: Bra appar för barn

Hitta bästa pedagogiska apparna för barn i vår topplista. Barnappar som lär de små allt från matte till svenska och engelska.

I en tid då teknik integreras allt mer i barns dagliga liv, kan det vara en fördel att använda den till att främja inlärning. Med pedagogiska appar för barn så kan de lära sig och ta till information på ett roligt sätt.

Att kombinera roligt innehåll med pedagogik i en app kan göra underverk för barnens utveckling inom en rad olika ämnen, som t.ex. matte, svenska och engelska. Men vilka är egentligen de bästa pedagogiska apparna för barn? Det tänkte vi gå igenom här!

Översikt bästa pedgogiska appar för barn 2024

1. Albert

Barnappen Alberts logga, en bäst i test app inom kategorin pedagogiska appar för barn.

Pedagogisk app bäst i test

5/5

2. MattePortal

Matteportal är en av de bästa pedagogiska apparna för att lära sig matte.

Bästa pedagogiska app alternativ

4.8/5

3. Zcooly

Zcoolys logga, det är en renodlad matteapp för barn från 5 år upp till 12 år. Perfekt för att utveckla sin kunskaper inom matematiken.

Bästa matteappen för barn

4.6/5

Innehållsförteckning

Köpguide: Välja rätt pedagogisk app för ditt barn

När man står inför uppgiften att välja en bra pedagogisk app för sitt barn kan det kännas klurigt med de flertalet alternativ som finns. Det är dock viktigt att inte bara låta sig lockas av gratis appar och färgglad grafik, utan också att titta närmare på appens innehåll, syfte och användarvänlighet. 

Här nedan går vi igenom några viktiga faktorer, för att du ska kunna göra ett bra val.

Åldersanpassning

Kontrollera att appen är anpassad för barnets ålder. Vissa pedagogiska appar riktar sig till små förskolebarn, där man ska förbereda barnen för förskolan, medan andra riktar sig till grundskoleelever eller äldre barn. Se till att appens innehåll passar ditt barns kunskapsnivå helt enkelt.

Vi tycker även det är viktigt att appen erbjuder olika svårighetsnivåer inom samma åldergrupp, då barn lär sig olika fort och man har vissa ämnen man tycker mer om än andra.

Bästa app för barn hittas i vår lista. Där finns fler bra pedagogiska appar som lär barn och förbereder för både förskola och vanlig skola.

Engagemang i den pedagogiska appen

För att appens övningar och spel ska kunna behålla barnets uppmärksamhet så ska den vara engagerande och rolig att använda. Vi tycker även det är viktigt att det finns många olika typer av övningar, från vanliga flervalsfrågor till pussel och olika typer av minispel. 

Utmaningar och nivåer

En bra pedagogisk app för barn bör erbjuda flera olika nivåer, som man kan klättra i. Detta för att skapa en känsla av att man presterat något bra när man tar nästa steg.

I vissa pedagogiska barnappar är det även möjligt att anpassa övningarna, så att barnet kan fokusera på specifika områden där man kanske behöver lite extra övning.

Belöningar i appen

Appar som erbjuder belöningar, som digitala medaljer, poäng eller till och med berättelser, kan motivera barnet att fortsätta öva och vilja nå högre nivåer. Att få uppmuntrande hejarop och nå olika milstolpar känns belönande och skapar en positiv känsla hos barnet för den pedagogiska appen.

Bästa matteapp för barn är den som är både rolig och lärorik att använda.

Säkerhet i appen

En bra barnapp ska självklart även ha god säkerhet tycker vi. Det kan man uppnå genom att exempelvis ha gedigna föräldrakontroller, där det är möjligt att t.ex. blockera köp i appen. Vi tycker även en bra pedagogiska app för barn borde vara så gott som annonsfria.

Pris och värde i den pedagogiska appen

Betalar man en månadskostnad så brukar apparna i regel uppdateras ofta och ha bra support. Appar som är gratis kan variera stort och oftast så har de mycket reklam inlagt kombinerat med möjligheter att köpa olika saker inne i appen.

Prova gratis

För att man ska hitta rätt så erbjuder många bra pedagogiska appar en gratis prova på-period, där man får testa appens alla funktioner och lära känna den, innan man bestämmer sig för om appen passar. 

Topplista bästa pedagogiska app 2024

1. Albert

Pedagogisk app för barn bäst i test 2024

Albert app för barn är bästa pedagogiska app enligt oss. Den erbjuder ett brett utbud av ämnen och lär barnen på ett roligt och informativt sätt.
Barnappen Alberts logga, en bäst i test app inom kategorin pedagogiska appar för barn.

Förstaplatsen bland de pedagogiska apparna för barn intas av Albert, som är en mångsidig läroapp där du väljer att prenumerera på det alternativ som passar ditt barns ålder och kunskap bäst. Vi gillar att man som förälder lätt kan följa sitt barns utveckling genom Alberts föräldrarapporter, där man ser statistik och information om vilka olika övningar barnet har gjort. 

Tittar vi på hur Albert är uppbyggd så finns det dels en app som heter Albert Junior, den är framtagen för 3-9 år och innehåller roliga och lärorika övningar kring ämnena matte, svenska och engelska. Detta är den mest populära och användna appen hos Albert och innehåller över 3200 övningar.

Vidare finns en app som heter Albert Code och passar för 6-8 år, där man kan lära sig grunderna kring programmering. För barn som vill lära sig mer kring geografi finns Albert Geo, som är ett kul geografispel för 9-12 år. Sist ut har vi Albert Teen, som är en matteapp som riktar sig till lite äldre barn mellan 10-16 år. Den innehåller över 4800 övningar och är perfekt som förberedelse till högstadiet och sedan gymnasiet

Albert är en bra pedagogisk app för barn som vill lära sig saker i flera olika ämnen. Denna bilden visar en del av Alberts matte.
Albert är en bra barnapp med pedagogisk lärande och roliga övningar. Här ses en del av deras räknadel, det är en trevlig grafik och inbjudande att spela.

Vi tycker det är enkelt att komma igång med Albert, att starta upp sitt konto tar inte många minuter och på deras webbplats finns en informativ och bra startguide. Det är även där du hanterar er prenumeration och föräldraportal. 

Appen har en inbjudande och trevlig grafik och menyerna är lätta att förstå och navigera i, även för små barn. Det finns roliga ljudeffekter och de olika övningarna och spelen flyter på bra både på mobil och surfplattor som iPad enligt vår erfarenhet.

Tre medlemskap att välja på

Albert har i skrivande stund delat upp medlemskapet i tre olika nivåer. Den första är Albert Basic, som kostar 119 kronor i månaden och inkluderar matteappen samt en enklare föräldrarapport. Därefter har vi Albert Standard, som kostar 159 kronor månaden för en användare och inkluderar alla övningar inom matte, engelska, svenska, geografi och programmering. Dessutom får man en mer detaljerad föräldrarapport för mattedelen.

Det tredje medlemskapet är Albert Premium och det kostar 189 kronor i månaden. Skillnaden mot Standard är att Premium är för upp till 4 användare, perfekt om man ni har flera barn hemma. Albert erbjuder även möjlighet att prova appen gratis och man förbinder sig inte till något och kan säga upp det när som helst utan uppsägningstid.

Sammanfattningsvis är Albert det bästa valet av pedagogisk app för barn enligt oss och kommer med flexibla val för vad som passar er bäst. Med denna kommer barn kunna komma väl förberedda till sina klasser. 

2. Matteportal

Bästa pedagogiska app 2024 - Alternativ

Matteportal är en av de bästa pedagogiska apparna för att lära sig matte.
Matteportals maskot, en gullig gris som ska locka till att lära sig i matteappen.

MattePortal är en rolig och användbar pluggkompis, som passar barn i årskurs 1-6. Man följer läroplanen och värld 1-3 passar årskurs 1-3, medan värld 4-6 då lämpar sig för årskurs 4-6.

Portalen passar perfekt för barn som både har hamnat efter och behöver komma igen, likväl för barn som vill ligga i framkant.

Något vi gillar är att man jobbar med spelifiering (gamification på engelska) i MattePortal, vilket innebär att det ska efterlikna ett spel på många sätt och när man klarar olika delar så ges belöningar i form av virtuella Monsterkort hos MattePortal.

Exempelövningar från matteappen MattePortal. Roliga och bra övningar.
Matteportal exempel på hur det kan se ut när man loggar in.

MattePortal kommer helt utan reklam och köp inne i appen och kostar i skrivande stund 49kr/mån. Det är även möjligt att testa appen under en provperiod först om man vill. Man har fri uppsägningstid och det går att säga upp redan under provperioden man man önskar.

Det går även att kombinera abonnemangen med ett konto hos systersidorna SvenskaPortal.se och EngelskaPortal.se. Då är paketpriset 69kr/mån, vilket är otroligt prisvärt tycker vi. 

Slutligen så är MattePortal ett starkt alternativ till bästa pedagogiska app för barn. Den har ett rimligt månadspris mot vad man får för innehåll och övningar tycker vi. Den är dessutom lätt att använda och rolig med sin spelifiering. Ett toppenval enligt oss!

3. Zcooly

Bästa pedagogiska matteappen 2024

Zcoolys logga, det är en renodlad matteapp för barn från 5 år upp till 12 år. Perfekt för att utveckla sin kunskaper inom matematiken.
Maskoten för matteappen Zcooly, som vi tycker är bästa barnappen för matematik.

Zcooly är en renodlad matteapp, med över 300 övningar som följer den svenska läroplanen som satts för grundskolan. Zcooly skiljer sig lite mot andra pedagogiska appar då appen är uppbyggd som ett 3D-spel, med karaktärer som tar sig runt i en öppen värld. Då många barn idag tycker om att spela olika typer av spel så tycker vi att detta är ett bra sätt för att locka barnen till att vilja lära sig mer matte.

Zcooly riktar sig till lite äldre barn på grund av speluppbyggnaden och är ett utmärkt verktyg att ha med sig under de första skolåren.

Vid första uppstarten så ska man skapa sin egen karaktär innan man tar sig in i den öppna världen. Därefter finns det en rad olika minispel här och där som barnen kommer stöta på, där får de lära sig mattens olika delar på ett pedagogiskt sätt. Olika ställen i appen riktar sig för olika åldergrupper och man kan exempelvis få besöka Gruvan, Klockgården och Kakmakariet för att utföra olika matteövningar.

Zcooly matteapp för barn gör det möjligt att öva på matte i olika nivåer och åldrar.
Zcooly är bästa matteapp och erbjuder massor av olika övningar och interaktioner i spelet.

Som förälder kan du varje vecka få pedagogiska tips och information av vad barnet har lärt sig i de olika spelen. Dessutom hittar du personliga rekommendationer utifrån barnets kunskapsnivå.

Zcooly har i skrivande stund två olika prenumerationer, den ena heter Zcooly Lilla, kostar 119 kr i månaden och är för en användare. Sedan finns även Zcooly Stora, som kostar 189 kronor i månaden och är för upp till tre användare. Självklart erbjuder även Zcooly en provperiod på 14 dagar, där ni kan pröva appen hur mycket ni vill innan ni bestämmer er. 

Sammanfattning bästa pedagogiska apparna 2024

I en digital tidsålder kan inlärning göras både roligare och mer tillgänglig med rätt verktyg. Genom att kombinera lekfullhet, spel och lärande erbjuder pedagogiska appar ett spännande sätt för barn att förbättra sina färdigheter.

Det finns appar för både stora och små barn och med olika typer av ämnen och utbud på vad man kan lära sig. En app som Albert erbjuder en rad olika ämnen för alla åldrar, medan Zcooly riktar sig specifikt mot mattekunskaper.

Vi tar och summerar vår topplista över bästa pedagogiska appar för barn 2024:

  1. Albert – Pedagogisk app för barn bäst i test
  2. MattePortal – Bästa pedagogiska app – Alternativ
  3. Zcooly – Bästa matteapp

Vanliga frågor om pedagogiska appar för barn

Pedagogiska appar som man prenumererar på kostar ungefär 100-150 kronor i månaden. Då slipper man i regel reklam och köp i appen. Dessutom brukar apparna regelbundet uppdateras med nytt innehåll. 

Ja, de flesta pedagogiska appar har ett föräldraavsnitt där du kan se ditt barns framsteg och prestationer.

Vi tycker att barnappen Albert överlag är den bästa pedagogiska appen. Den erbjuder dels flera olika ämnen, samtidigt som den riktar sig till en bred ålderskategori. Lägg även på att den har en fin grafik och ett bra gränssnitt.