Bästa ståbräda 2024 – Bäst i test av åkbrädor

En pappa och två barn som använder en ståbräda. Kanske har de låst vårt bäst i test av ståbrädor.

När din familj växer kan det bli en utmaning att hålla alla små på en och samma plats när du är ute och går. Det är här en ståbräda för barnvagnen kommer in i bilden. Detta smarta tillbehör gör att ditt äldre barn kan haka på barnvagnen när benen blivit trötta, vilket sparar energi och gör utflykter mer hanterbara.

För att göra det enklare för dig att hitta en bra modell så har vi utsett de bästa ståbrädorna 2024 i olika kategorier. Oavsett om du har en Bugaboo, Emmaljunga, Britax eller annat märke på barnvagnen så hittar du passande ståbrädor i vårt bäst i test. 

Översikt bästa ståbräda 2024

1. Bumprider ståbräda

Bästa ståbräda universal

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. Lascal BuggyBoard Maxi

Lascal Buggy Board Maxi är en bäst i test ståbräda för alla typer av barnvagnar. Den går att köpa med både sits och utan sittdel.

Bästa ståbräda universal - Alternativ

5/5

Hitta bäst pris hos:

3. Easy X Rider

Easy Rider X åkbräda med sits är mycket bekväm för barnet att åka i.

Ståbräd med mest bekväma sits

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

4. Uptown Rider

Bästa ståbräda med fyra hjul

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

5. Bugaboo Komfort

Bugaboo ståbräda Comfort passar barnvagnar från Bugaboo och har samma snygga design.

Bästa ståbräda för Bugaboo

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

Innehållsförteckning

Köpguide ståbräda

En ståbräda är ett bra barnvagnstillbehör som gör att du smidigt kan få med dig ett storasyskon som behöver vila benen. Med många alternativ på marknaden så kan det vara svårt att hitta rätt, så därför ska vi gå igenom några viktiga faktorer i nedan köpguide.

Kompatibilitet

Den första och kanske viktigaste faktorn att överväga är kompatibiliteten mellan barnvagnen och ståbrädan. Vissa ståbrädor passar bara för vissa barnvagnar, så det är viktigt att bekräfta att de två är kompatibla innan du gör ett köp.

Det finns både märkesspecifika ståbrädor som passar enskilda modeller från t.ex. Bugaboo, Britax, Emmaljunga eller Thule. Sedan finns det universala ståbrädor som passar de flesta barnvagnsmodeller. 

För att en universal ståbräda ska passa din barnvagn är det viktigt att du kollar på bakaxeln. Där ska det helst finns en stång som går mellan hjulen för att en universal ståbräda ska funka bäst. Väljer du däremot en märkesspecifik ståbräda så har tillverkaren redan sett till att det passar.

Viktgräns på ståbrädor

De flesta ståbrädor har en viktgräns på omkring 20 kg, men det är alltid bäst att dubbelkolla. Om ditt barn är lite äldre och tyngre eller om du planerar att använda ståbrädan under en längre tid så kan det vara bra att leta efter en modell med en högre viktgräns.

En barnvagn med ståbräda på. Vilket gör det enkelt och smidigt för föräldrar med två barn.

Ålder för att använda ståbräda

När kan ett barn börja använda en ståbräda egentligen? De flesta modeller rekommenderas från 2 år och uppåt, med det finns även några modeller från 15 månader. Det viktiga är att barnet ska ha utvecklat en god balans och kan hålla i sig ordentligt i vagnen när ni kör framåt.

Säkerhet

Säkerhet bör alltid vara en prioritet. Se till att ståbrädan har funktioner som en antihalk-yta och gärna en kant som går upp på sidan som håller fötterna innanför ståplattan.

Sits på ståbrädan

Till de flesta åkbrädor idag kan man köpa till en sits och många gånger säljs de i paket tillsammans. Behöver man en sits? Vi tycker det är ett bra komplement som inte kostar så mycket extra. Det ger er större flexibilitet, för skulle barnet bli väldigt trött i benen och ni har långt hem så är det skönt att veta att de kan sitta och vila på ståbrädans sittpall.

Ett barn som sitter på en ståbräda med sits.

Storlek och vikt

En lätt och kompakt ståbräda kommer att göra det enklare att manövrera och förvara barnvagnen. Vissa ståbrädor kan också vikas upp när de inte används, vilket sparar utrymme.

Ska man välja ståbräda med sits eller syskonvagn?

Kanske funderar du på om att antingen köpa en syskonvagn eller en ståbräda med sits? Det kan vara klurigt att välja rätt, en ståbräda med sittdel är en billigare investering men den bästa syskonvagnen kommer att vara bekvämare för både barnen och din komfort.

Om du tror och märker att barnet tycker om att röra på sig och har svårt att sitta still så är ståbrädan att föredra skulle vi säga.

Vad kostar en ståbräda till barnvagnar?

En ståbräda kan kosta alltifrån ett par hundralappar upp till nästan 2000 kronor. Det beror lite på vilka funktioner du vill att den ska ha och hur välbyggd den ska vara. Om ståbrädan bara ska användas lite då och då kan det räcka med en billigare modell, men planerar ni att använda den flitigt kommer en mer påkostad modell göra varje promenad och resa smidigare.

En faktor som bidrar till stora prisvariationer är om ståplattan ska ha sits eller inte. Med en sittdel så stiger priset en del jämfört med modeller utan.

Topplista bästa ståbräda 2024

1. Bumprider ståbräda

Bästa ståbräda universal 2024

Bumprider åkbräda är en universal ståbräda med sits. En optimal ståplatts för barn som vill vila benen då och då.

Bumprider är en universal ståbräda som passar alla vagnar och som har en suverän flexibilitet och en väl genomtänkt design. Den är enkel att montera och passar oavsett om du ska ha den till en sportig joggingvagn, en sulky på resan eller en stor syskonvagn.

Bumprider kommer med en gedigen konstruktion och något som imponerar är hur följsam och mjuk den är. Även på ojämna underlag håller sig ståbrädan stabil och barnet kan stå bekvämt.

Tack vare att Bumprider tål en maxvikt på hela 30 kg och är gjord för barn mellan 2-5 år, så du kan vara säker på att den kommer att vara till nytta under många år.

En sak vi gillar med Bumpriders ståbräda är det även går att montera på en sits i efterhand, eller köpa den tillsammans med ståbrädan i ett färdigt paketSitsen är sedan avtagbar, vilket Bumprider väldigt flexibel.

Hitta bästa pris på Bumprider ståbräda hos:

2. Lascal BuggyBoard Maxi

Bästa ståbräda univsersal 2024 - Alternativ

Lascal Buggy Board ståbräda till barnvagn är en universal modell som passar till nästan alla vagnar. Det är en färglad och välgjord ståplatta.
Lascal Buggy Board Maxi är en bäst i test ståbräda för alla typer av barnvagnar. Den går att köpa med både sits och utan sittdel.

BuggyBoard Maxi från Lascal är en välbyggd och flexibel åkbräda, som kommer med en trevlig och färgglad design. Det är en universal ståbräda som alltså passar de allra flesta barnvagnar och som ger en mjuk och bekväm färd för barnet.

På Lascals hemsida kan du dessutom ta reda på om den passar just din barnvagn, dessutom kan du hitta smidiga monteringsanvisningar för alla kompatibla modeller. Ambitiöst och bra från Lascal!

Vidare så har BuggyBoard en gedigen och stabil konstruktion och går att köpa både med och utan en sits. Väljer man ståbrädan med sits så kan barnet smidigt vila sina ben samtidigt som ni kan köra vidare. Sitsen kan sedan enkelt vikas ner när barnet vill stå igen på brädan.

Med en maxvikt på 20 kg så kan BuggyBoard Maxi komma till nytta länge och ge välbehövlig avlastning. Den rekommenderas till barn mellan 2 och 5 år, men kan även användas utanför de åldersspannen beroende på barn.

Hitta bästa pris på Lascal BuggyBoard Maxi hos:

3. Easy X Rider

Ståbräda med mest bekväma sits 2024

Easy Rider X Ståbräda passar alla vagnar och har den mest bekväma sittdelen av alla modeller.
Easy Rider X åkbräda med sits är mycket bekväm för barnet att åka i.

Om du söker efter ståbrädan med den mest bekväma sitsen för ditt barn så är Easy Rider X det perfekta valet. Med den mjuka och skålade stolen så kan ett äldre syskon åka med hög komfort under längre promenader, dessutom finns ett midjebälte som gör resan säker. Skulle barnet vilja stå upp kan sitsen enkelt och snabbt kopplas loss.

Easy X Rider är universal och passar de allra flesta barnvagnar på marknaden. En trevlig detalj som vi gillar med den här åkbrädan är möjligheten att kunna justera den både på höjden och i sidan. Vilket gör att du kan anpassa den efter ditt barns storlek och vagnens konstruktion.

Kikar vi på själva ståplattan så kommer den med ett antihalkskydd, som ökar säkerheten. Vidare är hjulen blinkande, vilket inte bara är kul för barnen, utan även gör vagnen mer synlig i mörkret.

Den rekommenderade åldern för Easy Rider X är från 15 månader och passar barn med en vikt upp till 25 kg. För att denna ståbräda ska kunna fästas i din vagn så behöver det finnas en stång mellan bakhjulen samt att bromsen får inte sitta i vägen.

Hitta bästa pris på Easy X Rider hos:

4. Uptown Rider

Bästa ståbräda på fyra hjul 2024

Uptown Rider är en rolig och flexibel ståbräda, som barnet garanterat kommer gilla att åka i. Här får man styra med en ratt, vilket gör resan mer skoj. Ryggstödet är vadderat och det finns en bra säkerhetsele som håller barnet på plats.

Den här modellen är universiell och passar de flesta vagnar på marknaden. Vanligtvis så hamnar en ståbräda rakt bakom vagnen, men vi gillar att Uptown Rider i stället går ut på sidan, vilket gör att den inte är i vägen när man går.

Uptown Rider är gjord för barn upp till 25  kg och rekommenderas för mellan 2 och 6 år.

Hitta bästa pris på Uptown Rider hos:

5. Bugaboo Comfort

Bästa ståbräda för Bugaboo 2024

Bugaboo ståbräda Comfort passar barnvagnar från Bugaboo och har samma snygga design.
Bugaboo ståbräda med sits låter barnet vila under färden.

Bugaboo är en populärt barnvagnstillverkare tack vare deras höga kvalité och fina design. Om du har en Bugabook-vagn idag och vill komplettera med en matchande ståbräda så är deras modell Comfort ett ypperligt val.

Det är en flexibel och välgjord ståbräda med sits, som har en smart och avsmalnad design för att ge extra utrymma för föräldrars ben när man promenerar. Tack vare den medföljande sittdelen kan även barnet som har trötta ben få sitta ner och vila. Sitsen är även avtagbar om man vill ge mer ståutrymme.

Något som vi gillar extra mycket med Bugaboo Comfort är hur smidigt man kan förvara den när den inte används. Till många modeller på marknaden behöver man en rem som man hissar upp ståbrädan med när den inte används. Bugaboo Comfort kan man enkelt vika upp halvvägs eller hela vägen upp när den inte används. 

Kikar vi på maxvikten så bär den här modellen max 20 kg och när det gäller att fästa Bugaboo Comfort på din barnvagn, så finns det lite olika villkor för Bugaboo-serierna. Har du en Bugaboo Fox, Donkey 5, Bee5 eller Ant, så kan du bara klicka på åkbrädan direkt på vagnens chassi. Till Bugaboo Donkey, Buffalo, Cameleon, Bee+ och Bee3 krävs däremot en adapter för ca 200 kr. Du hittar dessa hos Bugaboo här.

Hitta bästa pris på Bugaboo Comfort hos:

Vart kan man köpa ståbrädor?

Störst utbud och bäst priser på ståbrädor hittar man i regel hos olika onlinebutiker. Där kan man också läsa detaljerade produktbeskrivningar och recensioner av tidigare kunder, som kan vara till stor hjälp. När man sedan valt en passande åkbräda så är det enkelt och smidigt att beställa hem till dörren eller till närmaste ombud.

Några av de butiker som vi tycker har bäst utbud och priser på ståbrädor just nu är BontiJollyroomBabyland och Köpbarnvagn.

Sammanfattning bästa ståbräda för barnvagnar 2024

Att välja rätt ståbräda till barnvagnen är en viktig del i att göra livet lättare när man har mer än ett barn eller ett barn som behöver vila under längre promenader. I denna guide har vi täckt allt från vad du bör tänka på när du väljer en ståbräda, till de 5 bästa ståbrädorna på marknaden.

Vid valet av en ståbräda är faktorer som kompatibilitet, viktgräns, säkerhetsfunktioner och om den har sits eller inte viktiga att beakta.

Nedan finner du en sammanfattning över vår topplista på bästa ståbräda 2024:

  1. Bumprider – Bästa ståbräda universal
  2. Lascal BuggyBoard Maxi – Bästa ståbräda universal alternativ
  3. Easy X Rider – Ståbräda med mest bekväma sits
  4. Uptown Rider – Bästa ståbräda på fyra hjul
  5. Bugaboo Comfort – Bästa Bugaboo ståbräda

Vanliga frågor om ståbrädor

En ståbräda används i regel till ett äldre syskon som behöver vila benen och som inte orkar gå hela tiden. Det är perfekt till längre promenader när du vill ha med dig flera barn men bara en vagn.

De flesta tillverkare rekommenderar att barnen är minst 2 år gamla.

Ja, de flesta ståbrädor har en viktgräns, vanligtvis runt 20 kg.

Nej, vissa ståbrädor är märkesspecifika. Dubbelkolla alltid att åkbrädan passar din barnvagn.

Med hjälp av en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel kan du få bort de flesta fläckar och smuts.

Om det har kommit lite snö eller bara är slask är det inga problem att använda en ståbräda. Har det däremot snöat ett par centimeter tung snö så kan det vara tuffare och risken är att snön fastnat under ståbrädan och du får en liten plog. 

Det kan hända, men många modeller är designade för att minimera detta. Vissa åkbrädor kan också vikas upp när de inte används.

Olika ståbrädor passar för olika familjer. Vi har utsett Bumprider till bästa ståbräda överlag, men det finns även andra mycket bra val, som t.ex. BuggyBoard Maxi.

De flesta ståbrädor kan användas upp till att ett barn är 5-6 år. När barnet blir större och väger mer kommer det bli tyngre och lite jobbigare för den som styr barnvagnen. I slutändan ska ståbrädan vara ett hjälpmedel för både dig och barnet och när det till slut blir för tungt försvinner nyttan.