Byta från babyskydd till bilbarnstol – Guide för när man byter

Byta från babyskydd till bilbarnstol behöver man göra när barnet hunnit bli 9-12 månader. Detta för att barnet ska få bästa skydd i bilstolen.

Att veta när och hur man ska byta från babyskydd till bilbarnstol är viktigt för ditt barns säkerhet i bilen. Babyskydd används generellt från födseln tills barnet är omkring 9-12 månader gamla. 

Men som med de flesta barnrelaterade saker så varierar detta och kan bero på en rad olika faktorer. Så, hur ska man vet när det är dags att byta från babyskyddet? Vi guidar dig i den här artikeln! 

Innehållsförteckning

1. Barnets vikt och längd

Ett uppenbart tecken på att det är dags att gå över till en bakåtvänd bilbarnstol är om ditt barn har nått den maximala vikten eller längden för babyskyddet. 

Detta varierar beroende på tillverkaren, men oftast ligger den maximala vikten omkring 13 kg och längden runt 75 cm. Du bör alltid kontrollera användarhandboken för ditt specifika babyskydd för att se vilka gränser som gäller.

2. Huvudets position

Om ditt barns huvud sticker upp över kanten på babyskyddet, då är det dags att byta till en bilstol. Detta beror på att huvudet inte kommer att få tillräckligt med skydd vid en eventuell kollision.

3. Barnets komfort

Babyskydd är designade för att hålla nyfödda bebisar bekväma och säkra, men när ditt barn växer och börjar sitta upp mer, kan de bli obekväma. 

Om ditt barn närmar sig 9-12 månader och verkar trångt eller obekvämt i babyskyddet, är det dags att titta på bakåtvända bilbarnstolar.

Att veta när man ska byta från babyskydd till bilbarnstol kan vara lite klurigt, därför har vi skapat en guide med information kring bytet av bilstol.

4. Ålder

Även om vikt och längd är de främsta faktorerna för att bestämma när det är dags att byta från babyskydd till bilbarnstol så spelar ålder för bilbarnstol också roll. 

Enligt lag i många länder ska barn sitta i ett bakåtvänt babyskydd tills de är minst 9-12 månader gamla. Efter detta kan de flyttas till en bilbarnstol.

Övergången till en bilbarnstol

När det är dags att göra övergången, finns det några saker att tänka på. Du bör välja en bilstol som passar ditt barns vikt och längd. Det är också viktigt att bilbarnstolen installeras korrekt för att ge optimalt skydd.

Många experter rekommenderar att man håller barnet bakåtvänt så länge som möjligt, eftersom det är det säkraste sättet för dem att resa. 

Vissa bilbarnstolar är designade för att vara bakåtvända upp till 18 kg eller mer, vilket kan vara runt 4 år. För tips på bra modeller så kan du kolla in vårt bilbarnstol bäst i test för inspiration.

Sammanfattning av byta från babyskydd till bilbarnstol

Att veta när man ska byta från babyskydd till bilbarnstol är en viktig del av att hålla ditt barn säkert under bilresor. Genom att hålla koll på deras vikt, längd och bekvämlighet kan du säkerställa att de alltid har det mest lämpliga skyddet för deras ålder och storlek.

Vanliga frågor om att byta från babyskydd till bilbarnstol

När barnet börjar närma sig 9-12 månader är det dags att byta, framförallt om barnet börjar sitt obekvämt och huvudet sticker ut.

När barnets sticker ut från babyskyddet så är det för litet. Babyskyddets uppgift är att skydda barnet vid en kollision och om t.ex. huvudet sticker upp så reduceras babyskyddets skydd.

Ett babyskydd brukar i regel hålla i 5 år, så köper man ett nytt babyskydd kan man använda det till flera barn innan man byter till bilbarnstol.