Få barn att sova i egen säng: Guide med 9 tips

För att få barn att sova i egen säng krävs tålamod och disciplin. Vi har sammanställt flera bra tips som får barn och bebisar att somna i sin egen säng.

Det kan vara svårt att få barn att somna i en egen säng om ni har sovit tillsammans länge. För att få ditt barn att sova i sin egen säng krävs det tålamod och små steg för att göra processen så smidig som möjligt. Här nedan hittar du 9 tips som kommer att underlätta övergången för er.

Innehållsförteckning

9 tips för att få barn att sova i egen säng

1. Förberedelse

För att barnet ska känna sig bekvämt med att sova i sin egen säng bör både sovrummet och sängen vara lockande att sova i. Låt gärna barnet vara delaktig i att välja ut sängkläder, kuddar och andra detaljer, som gör att barnet kan känna ett slags ägandeskap av rummet.

2. Sovrutin

En tydlig och konsekvent sovrutin är viktigt för att skapa goda sovvanor hos barn. Denna rutin kan inkludera aktiviteter som att borsta tänderna, sjunga en sång, berätta en saga eller läsa en bok. Rutinen bör köras igång ungefär 30 minuter till en timme innan det är dags att sova och bör avslutas med att barnet är i sin egen säng.

3. Skapa en trygg miljö

För att hjälpa ditt barn känna sig tryggt i sin egen säng kan ni använda saker som en mysig nattlampa, gosedjur, eller en speldosa med lugnande musik. Detta kan hjälpa barnet att känna sig tryggare och mer bekväm när det är dags att sova.

Du hittar nattlampor och speldosor hos butiker som JollyroomBonti & Babyland.

4. Stegvis förändring

Om barnet har varit van vid att sova med dig kan du börja processen genom att först sitta eller ligga bredvid barnet i dess säng tills att det somnar. 

Sedan kan du lite åt gången minska din närvaro genom att kanske sitta på en stol i rummet istället, och sedan gå till att vara utanför rummet, men fortsatt vara synligt för barnet. Till slut kan du gradvis övergå till att lämna rummet innan barnet har somnat.

Hitta tips för att få bebis, 1 åring, 2 åring, 3 åring och 4 åring att somna i sin egen säng.

5. Ge beröm

Beröm ditt barn när det lyckas somna i sin egen säng, för att på så sätt förstärka det positiva beteendet. Det kommer att ge barnet självförtroende och en större vilja att fortsätta.

6. Poängsystem

Ett lite roligt sätt att uppmuntra barnet på är att ha ett poängsystem, där barnet får ett poäng för varje natt man somnar i sin egna säng. Poängen skulle sedan kunna användas till att exempelvis lösa in leksaker, godis, utflykter m.m.

7. När barnet vaknar under natten

Om barnet vaknar under natten och kommer till ditt rum för att sova, försök att lugnt och konsekvent gå med barnet tillbaka till sin egen säng. Detta kan vara svårt, särskilt om barnet är ledset, men det är viktigt att försöka hålla fast vid rutinerna för att skapa förändringen.

8. Ha tålamod

Kom ihåg att det kan ta tid att ändra sovvanor. Det är viktigt att ha tålamod och att fortsätta med de nya rutinerna, även om det ibland kan vara frestande att gå tillbaka till gamla vanor för att få en god natts sömn.

9. Sök rådgivning

Om du fortsätter att ha svårigheter med att få ditt barn att sova i sin egen säng, överväg att söka rådgivning från en barnläkare eller en barnpsykolog. De kan erbjuda ytterligare råd och stöd för att hjälpa dig och ditt barn genom denna övergångsperiod.

Sammanfattning av få barn att sova i egen säng

Kom ihåg att alla barn är olika, så det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Det viktigaste är att lyssna på ditt barn och att vara tålmodig och kärleksfull genom denna process.

Pröva er fram med ovan tips så hoppas vi att ni får en smidig övergång när barnet ska börja sova i sin egna säng, oavsett om det är en bebis, 1-åring, 2-åring, 3-åring eller äldre.