5 tips för att ta hand om barnvagnen

För få barnvagnen att hålla längre så bör den tas hand om och vårdas. Utför service, kontrollera och rengör.

Även den bästa barnvagnen behöver vårdas och tas hand om för kunna vara säker, bekväm och hålla över tid. Det behöver inte heller ta så lång tid, håller man bara koll och gör regelbundna kontroller och rengöringar så brukar det gå snabbt och smidigt. Här nedan följer en detaljerad guide om hur du bäst tar hand om din barnvagn.

Innehållsförteckning

5 tips för att ta hand om barnvagnen

1. Rengöring

Regelbunden rengöring av barnvagnen håller den fräsch och hygienisk. Se till att du vet vilka material din barnvagn är tillverkad av, så att du kan rengöra den på rätt sätt.

Tygdelar: De flesta barnvagnar har avtagbara klädslar och tygdelar som kan maskintvättas. Följ tillverkarens anvisningar för rengöring. Om klädslarna inte är avtagbara, kan du tvätta dem med en mild tvållösning och en mjuk trasa eller svamp.

Metall- och plastdelar: Använd en mjuk trasa och en mild tvållösning för att torka av dessa delar. Var noga med att rengöra vagnens handtag, eftersom de ofta kommer i kontakt med händer och kan samla på sig bakterier.

Hjul: Hjulen på din barnvagn samlar en hel del smuts och grus, särskilt om du använder vagnen mycket utomhus. Ta bort hjulen om möjligt och tvätta dem med varmt tvålvatten.

2. Säkerhetskontroll

Hjul: Se till att hjulen är ordentligt fastsatta och att de roterar fritt. Hjulen ska inte vara skadade eller slitna, då behöver du byta ut dem.

Däcktryck: Om din barnvagn har lufthjul så kontrollera lufttrycket i däcken. Kolla i instruktionsboken om du är osäker på vilket tryck det ska vara i däcken.

Säkerhetsbälte: Se till att barnvagnens säkerhetsbälte alltid fungerar korrekt. Remmarna ska inte vara slitna eller trasiga, och spännena ska fungera ordentligt.

Bromsar: Testa barnvagnens bromsar regelbundet för att säkerställa att de fungerar som de ska.

3. Lagring av barnvagnen

Utomhus: Om du behöver förvara din barnvagn utomhus, se till att den är täckt för att skydda den från väder och vind. Använd ett regnskydd om möjligt.

Inomhus: När du förvarar din barnvagn inomhus, se till att den är ren innan du ställer in den. Försök att hitta en plats som är torr och inte utsatt för direkt solljus.

Vårda barnvagn med hjälp av vår guide.

4. Underhåll

Inspektion: Gå igenom barnvagnen regelbundet och leta efter eventuella tecken på slitage eller skada. Kontrollera att alla delar, som skruvar och muttrar, sitter fast ordentligt.

Smörjning: En del barnvagnar kan behöva smörjas regelbundet för att hjulen ska rotera smidigt. Använd ett lämpligt smörjmedel och följ tillverkarens instruktioner.

5. Årlig service

Precis som med en bil kan det vara bra att ta din barnvagn till ett ställe för för en årlig genomgång. Detta kan innebära en noggrann rengöring, säkerhetskontroll och eventuell reparation eller utbyte av slitna delar.

Sammanfattning ta hand om barnvagn

Att ta hand om din barnvagn kan kräva en viss insats, men det kommer att löna sig i längden. Du kommer att förlänga livslängden på din barnvagn och se till att den förblir en säker och bekväm plats för ditt barn att vara i.

Oavsett om du har en resevagnsittvagnsyskonvagn eller annan modell så mår de bra av regelbunden omhändertagning.