Bästa framåtvända bilbarnstol 2024 – Bältesstol bäst i test

Ett skrattande barn som sitter i en bältesstol. Kanske har hans föräldrar köpt en bäst i test framåtvänd bilbarnstol efter att ha läst vår artikel.

Under de första månaderna av barnets liv ska det placeras i ett babyskydd följt av en bakåtvänd bilbarnstol. Så småningom kommer dock barnet att växa ur den bakåtvända modellen – då är det dags att investera i en bältesstol, även kallad framåtvänd bilbarnstol.

Att hitta den bästa bältesstolen är dock inte alltid helt enkelt. Det gäller att anpassa valet efter barnets vikt, ålder och storlek samt de specifika behov eller önskemål som kan finnas hos er båda. Förhoppningen är att du genom att ta del av detta bäst i test av framåtvänd bilbarnstol kan hitta den optimala modellen för er!

Översikt bästa bältesstol 2024

1. Britax Kidfix i-Size

Britax Kidfix i-Size är enb bäst i test bältesstol som vi har utsett till bästa framåtvända bilbarnstol. Den har allt man söker och erbjuder både komfort och hög säkerhet. Det mjuka tyget är skönt att sitta och både huvud och nacke är bra skyddat.

Bältesstol bäst i test

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. BeSafe iZi Flex Fix i-Size

BeSafe iZi Flex Fix i-Size är en framåtvänd bilbarnstol bäst i test och är både bekväm att sitta i samtidigt som den har en suverän säkerhet, med sidokrockskydd. Dessutom är denna bältessstolen justerbar för optimal passform.

Bästa bältesstol - Alternativ

5/5

Hitta bäst pris hos:

3. Britax Römer Adventure Plus

Britax Römer Adventure Plus är en billig bältesstol som placerar sig högst bland budgetmodellern i vårt bäst i test av framåtvända bilbarnstolar.

Bästa billiga bältesstol

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

4. Axkid Nextkid

Axkid Nextkid är den bästa framåtvända bilbarnstolen för större barn. Perfekt om du har ett äldre barn som fortfarande behöver en bra bältesstol.

Bästa bältesstol för större barn

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

5. Cybex Anoris T i-Size

Cybex Anoris T i-Size är bästa bältesstol med airbag. Denna framåtvända bilbarnstol har alltså en inbyggd krockkudde som hjälper till att skydda barn vid en eventuell kollision. Dyr men mycket säker!

Bästa bältesstol med airbag

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

6. Maxi-Cosi Kore i-Size

Maxi-Cosi Kore i-Size är bästa framåtvända bilstolen med lampa enligt oss. Den har inte ett 5 punktsbälte, men däremot en belysning som gör det enkelt att knäppa 3 punktsbältet.

Bästa bältesstol med lampa

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

7. Cybex Solution S2 i-Fix

Cybex Solution S2 i-Fix Bältesstol, som är en billig och prisvärd modell för den som söker en enkel framåtvänd bilbarnstol.

Bra och prisvärd bältesstol

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Innehållsförteckning

Köpguide bältesstol - Hitta rätt framåtvända bilbarnstol

Det finns en del saker man bör tänka på för att hitta den bästa framåtvända bilbarnstolen. Beroende på hur stort ditt barn är, vilken bil du har, samt om ni har några särskilda önskemål kan en viss modell passa bättre än andra. 

Somliga värdesätter säkerheten framför allt, medan andra vill ha en smalare modell, samtidigt som vissa föredrar vissa specifika funktioner. 

För att du ska kunna hitta rätt bilbarnstol gäller det att du har koll på och värdesätter vad just ni behöver. Enligt oss bör du se över följande aspekter för att säkerställa att du gör rätt val:

 • Barnets storlek, vikt och längd
 • Bilmodell 
 • Fästningsanordning 
 • Funktioner
 • Specifika önskemål och behov 

Passar bältesstolen just ditt barn?

Det absolut viktigaste vid köp av en bältesstol är att modellen passar just ditt barn, och även att den passar i din bil. För att säkerställa detta rekommenderas att du testar att installera bältesstolen i bilen följt av att du låter barnet testa att sitta i den. 

Se då till att du har koll på hur bältesstolens fästes korrekt, samt hur bilbältet ska placeras. 

Det du bör titta på här är att framförallt att höftbältet löper längs med barnets höft, inte upp mot magen. Axelbältet ska också ligga mot axelns mitt, eller vara placerad närmare halsen. Om bältet ligger för långt ut på axeln finns det en risk för att barnet flyger ut vid krock. 

Sist men inte minst bör du kontrollera att stolens sits slutar innan barnets knäveck.

Bältesstol att växa med

Ett tips är att välja en framåtvänd bilbarnstol som ditt barn kan växa i. På så sätt gör du dig själv både en ekonomisk och tidsmässig tjänst när du slipper investera i en ny stol till följd av att barnet blir större. 

De flesta framåtvända bilbarnstolar passar barn mellan 100-150 cm, eller för barn upp till 36 kg. Men det finns undantag. En bältesstol med lång användningstid är fördelaktigt på många sätt.

Två barn i baksätet, den ena sitter i en framåtvänd bilbarnstol. Vi har utsätt bästa bältesstol och möjligtvis sitter hon i en bra modell från vår topplista.

Montering av bältesstolen i bilen

Precis som med babyskydd och bakåtvända bilbarnstolar så kan även framåtvända bilbarnstolar monteras med det som kallas för ISOfix. Idag är de flesta bilar kompatibla med ISOfix-baser vilket innebär att en bältesstol med ISOfix-fästen kan snabbt och enkelt installeras i bilen.

Detta underlättar inte bara monteringen och gör att du sparar tid. Utan det säkerställer även att bältesstolen installeras korrekt varje gång. När den framåtvända bilbarnstolen är monterad med ISOfix behöver du inte heller oroa dig för att den glider runt i sätet eller att den hålls på plats av bilbältet, vilket i sig minskar barnets säkerhet och komfort. 

I stället står den stadigt och fast på sin plats i alla lägen, även vid en möjlig kollision. En fördel med denna anordning är också att du inte behöver sätta fast bilbältet över stolen om barnet inte åker med i bilen. 

En bäst i test bältesstol som är tom i en bil och väntar på att ett barn ska sitta i den. Med en bra framåtvänd bilbarnstol sitter barnet säkrare och bekvämare fram tills att det kan sitta själv i sätet.

Vilka funktioner är du i behov av?

Dagens modeller av framåtvända bilbarnstolar kommer i de flesta fall med många smarta funktioner och egenskaper som både förbättrar och förenklar användningen. I vissa fall är dessa funktioner högst användbara, och i andra fall är de inte riktigt lika nödvändiga – vad som passar er beror på hur era behov och önskemål ser ut. 

Några av de funktioner som inte nödvändigtvis behöver förbättra bältesstolens funktionalitet, men som kan öka både säkerheten och komforten, är bland annat sidokrockskydd, justerbart rygg- och nackstöd, samt fäste mellan benen (för bältet). 

Andra funktioner som kan finnas tillgängliga är bältesstolar som har inbyggda vilolägen, samt bilbarnstolar med mugghållare och lampor. Fundera över dina behov och önskemål och välj bilbarnstol där efter. Det finns modeller av bältesstolar för alla, det gäller bara att du ska hitta den som är bäst för just dig!

Topplista bästa framåtvända bilbarnstol 2024

1. Britax Kidfix i-Size

Framåtvänd bilbarnstol bäst i test 2024

Britax Kidfix i-Size är enb bäst i test bältesstol som vi har utsett till bästa framåtvända bilbarnstol. Den har allt man söker och erbjuder både komfort och hög säkerhet. Det mjuka tyget är skönt att sitta och både huvud och nacke är bra skyddat.
Britax Römer KIDFIX i-SIZE är bästa framåtvända bilbarnstolen enligt oss. Denna bilstol passar barn från 4 år och uppåt. En riktig bra bilbältesstol helt enkelt!

Bältesstolen Britax Kidfix i-Size blev i år utsedd till bästa framåtvända bilbarnstol enligt Råd & Rön med motiveringen om att det ”är en mycket säker och bekväm bältesstol som är lätt att installera i bilen”. Det säger enligt oss väldigt mycket om vad du kan förvänta dig här. 

Mer konkret är denna bäst i test bältesstol både utvecklad efter och godkänd enligt den senaste standarden för i-Size. Britax Römer utvecklat den tillsammans med experter för att ta fram den mest säkra, skyddande och bekväma bältesstolen för barn – du kan förvänta dig optimal krockprestanda med det inbyggda utfällbara sidokrocksskyddet.

För ökad säkerhet har de även valt att ha fyra förankringspunkter för trepunktsbältet, istället för tre. Du som förälder kan med detta känna dig mycket trygg. Barnet sitter säkert på sin plats då denna framåtvända bilstolen visar dig hur bältet ska fästas för korrekt användning. 

Britax Römer KIDFIX i-SIZE från sidan. Denna bäst i test bältesstol kommer göra livet enklare för både föräldrar och barn.

Utöver att denna bältesstol är en av de absolut mest säkra och pålitliga modellerna på marknaden är den även utformad för att ge barnet högsta möjliga komfort. Där är egenskaper som vadderat säte, justerbart huvud- och nackstöd samt ergonomisk design stora bidragande faktorer till barnets bekvämlighet. 

Bältesstolens klädsel är mjuk och behaglig mot huden, har lufthål för ventilation, och är avtagbar för att kunna tvättas vid behov. Det bidrar till att bilstolen kan användas längre utan att dess kvalité, prestanda eller känsla försämras. Så söker du efter den bästa framåtvända bilbarnstolen 2024 så har Britax Römer Kidfix i-Size vår starka rekommendation. 

Hitta bästa pris på Britax Kidfix i-Size hos:

2. BeSafe iZi Flex Fix i-Size

Bästa bältesstol 2024 - Alternativ

BeSafe iZi Flex Fix i-Size är en framåtvänd bilbarnstol bäst i test och är både bekväm att sitta i samtidigt som den har en suverän säkerhet, med sidokrockskydd. Dessutom är denna bältessstolen justerbar för optimal passform.
BeSafe iZi Flex Fix i-Size är en bäst i test framåtvänd bilstol, med ISOfix fäste och hög komfort. Den passar oavsett om barnet är 3 år, 4 år, 5 år osv.

En modell som även är med och tampas om titeln framåtvänd bilbarnstol bäst i test är BeSafe iZi Flex Fix i-Size. Även här kan du känna dig trygg med att denna beprövade modell ger barnet högsta möjliga säkerhet såväl som komfort under alla bilfärder. Samtidigt är den enkel att hantera och smidig att installera tack vare dess flertalet smarta funktioner.

Bilbarnstolen är godkänd enligt den senaste i-Size standarden, har ett extra välutvecklat sidokrocksskydd i 3 lager, ett PAD+ skydd mellan haka och bröst, samt ser till att du med hjälp av dess färgindikatorer och guider säkerställer att både installation och bältesfästning görs helt korrekt. Allt detta för att ditt barn ska få bästa möjliga skydd under resan. 

BeSafe iZi Flex Fix i-Size är bästa framåtvända bilbarnstolen enligt oss, den är mjuk och bekväm att sitta och har hög säkerhet med bland annat krockskydd i sidan. Dessutom finns den i flera färger, som blå, svart, grön, grå m.m.

Även barnets komfort är något som BeSafe har lagt stor vikt vid under framtagningen av denna bältesstol. Där är framförallt det specialutformade nack- och huvudstödet framträdande, samt det justerbara ryggstödet och sittvinkeln som kan anpassas efter barnets storlek och behov av barnet själv under bilfärd. Detta bidrar även till mer långsiktig användning av stolen. 

Något som underlättar mycket för dig som förälder är att denna framåtvända bilbarnstol har ISOfix-armar som medför att den snabbt och smidigt kan installeras i bilar såväl med som utan ISOfix-system. Det finns även ett integrerat bärhandtag för smidig hantering. 

Sist men inte minst fastnade vi verkligen för att denna framåtvända bilbarnstolen från BeSafe är flexibelt utformad för att barnet ska få så gott om plats som möjligt, samtidigt som den inte ska ta upp mer plats i bilen än nödvändigt. Perfekt då ni ska åka många i bilen eller då ni helt enkelt behöver mer plats. Vi ger bältesstolen ett extra plus för dess fina design, med många olika färgalternativ.

Hitta bästa pris på BeSafe iZi Flex Fix i-Size hos:

3. Britax Römer Adventure Plus

Bästa billiga bältesstol 2024

Britax Römer Adventure Plus är en billig bältesstol som placerar sig högst bland budgetmodellern i vårt bäst i test av framåtvända bilbarnstolar.
Britax Römer Adventure Plus är en prisvärd och billig framåtvänd bilbarnstol. Här ser man hur långt nackstödet går att fälla ut.

För dig som värdesätter såväl kvalité, komfort och säkerhet som att kunna göra ett billigt köp kommer verkligen att finna glädje i denna framåtvända bilbältesstol från Britax. 

Deras Adventure Plus har de flesta av de egenskaper som de bästa och mest kvalitativa modellerna av bältesstol har, men till halva priset. Det gör denna till bästa billiga bältesstol i vårt bäst i test.

Det som framförallt gör denna modell så bra är dess mjuka tyg och ergonomiska design kombinerat med det inbyggda krockskyddet. Hög säkerhet kombinerat med svårslagen komfort är det du kan förvänta dig här med andra ord.

Britax Römer Adventure Plus bältesstol från sidan.

Utöver barnets säkerhet och komfort kan du som förälder känna dig nöjd då bältesstolen snabbt och smidigt  monteras med bilbältet. Vilket gör att bilstolen kan monteras i alla bilar, även de som saknar ISOfix.

En stor fördel, som även gör att du kan luta dig tillbaka något, är att stolen kan användas länge. Nackstödet är justerbart i flera steg på höjden och ryggstödet har en hög design. Vi gillar även att sätet är extra vadderat och klädseln både avtagbar och kan tvättas.

Hitta bästa pris på Britax Römer Adventure Plus hos:

4. Axkid Nextkid

Bästa bältesstol för större barn 2024

Axkid Nextkid är den bästa framåtvända bilbarnstolen för större barn. Perfekt om du har ett äldre barn som fortfarande behöver en bra bältesstol.
Axkid Nextkid bältesstol passar större barn och är bäst i test i den kategorin. Den passar för längre barn tack vare sin justerbara höjd. En av de säkraste framåtvända bilbarnstolarna.

På jakt efter den bästa bältesstolen för större barn? Då tycker verkligen att Axkid Nextkid passar in på den beskrivningen. En anledning till att den gör sig väldigt bra för större och längre barn då den redan från början har en hög rygg. Det i kombination med justerbara sidovingar för krockskydd och det justerbara nackstödet gör denna perfekt för växande barn.

Det är inte heller något problem att anpassa bältesstolens utformning efter utrymmet i bilen eller efter antal passagerare i sätet. Du kan när som helst justera sidovingarna för att få en än mer kompakt design, helt enligt dina såväl som ditt barns behov och storlek – perfekt för dig som vill ha en smal bältesstol. Installationen görs alltid snabbt och smidigt med ISOfix-basen, som även säkerställer korrekt isättning.

Axkid Nextkid är en bra framåtvänd bildbarnstol för större barn. Med ISOfix fästen är den säker att montera och enkel att underhålla. Letar du efter bästa framåtvända bilbarnstolen för långa barn är detta modellen att kolla på.

Något som är unikt för just denna bilbarnstol är rygglängden, som är extra hög. Utöver det är Axkid Nextkid utformad med ett justerbart nackstöd i 8 lägen för bästa möjliga passform under många års användning. Även stolens vinkel kan tack vare Sleep well-systemet justeras till det som passar ditt barn bäst – det kan du få stor användning för när det är dags för vila. 

Som om inte detta vore nog är denna bältesstol för större barn utformad för att vara riktigt bekväm att sitta i. Textilierna som använts är av mjukaste kvalité samtidigt som materialet har ett flertal ventilationspunkter och goda andningsbara förmågor. Barnet kommer hålla sig svalt även när det är varmt ute. Axkid Nextkid bältesstol har verkligen imponerat på oss. 

Hitta bästa pris på Axkid Nextkid hos:

5. Cybex Anoris T i-Size

Bästa bältesstol med airbag 2024

Cybex Anoris T i-Size är bästa bältesstol med airbag. Denna framåtvända bilbarnstol har alltså en inbyggd krockkudde som hjälper till att skydda barn vid en eventuell kollision. Dyr men mycket säker!
Cybex Anoris T i-Size är en bäst i test framåtvänd bilbarnstol med airbag och krockskydd. Det är en av de säkraste bältestolarna tack vare detta.

Vi har valt att utse Cybex Anoris T i-Size till bästa bältesstol med airbag då dess inbyggda airbag för hela kroppen gör den till en av de säkraste framåtvända bilbarnstolarna på marknaden!

Cybex Anoris T i-Size egenskap med inbyggd krockkudde innebär att du som förälder kan känna dig väldigt säker och trygg när ditt barn sitter placerad i stolen under bilfärd. Airbagen är kopplad till bältesstolens ISOfix-fästen, vilka i sin tur är det som styr när airbagen utlöses. Det krävs dock betydligt mer än en kraftig inbromsning för att något ska ske. 

Rent konkret är denna konstruktion utformad för att aktivera airbagen när belastningen på ISOfix-fästena blir väldigt hög, det vill säga till exempel vid en frontal-eller sidokrock. I en sådan situation kommer fästena att på bara någon millisekund registrera belastningen för att aktivera helkroppsairbagen. Detta ger upp till 50% bättre skydd än med vanlig bältessele. 

Cybex Anoris T i-Size är en framåtvänd bilstol som är bäst i test tack vare en inbyggd airbag. Den är påkostad och en av de säkraste framåtvända bilbarnstolarna.

Utöver denna fantastiska konstruktion med airbag är bältesstolen också utformad med ett sidokrocksskydd för ökad säkerhet vid kollision. Du spänner enkelt fast barnet med ett klick tack vare One Click Impact Shield- funktionen, för korrekt och bekväm placering. 

Tack vare att du kan justera stolen huvud- och nackstöd i 12 olika steg samt luta bilstolen i 3 olika lägen är den mycket anpassningsbar och kan användas under flera års tid. Värt att nämna är dock att maxlängden hos barnet här, till skillnad från hos andra framåtvända bilbarnstolar, endast är på 115cm. Det innebär en smärre begränsning i användningen. 

Med tanke på att bältesstolen är dyr anser vi att detta drar ner betyget något. Om man bortser från det så är denna bältesstol med airbag ett fantastiskt val för dig som vill säkerställa högsta möjliga säkerhet för ditt barn. Den är mycket trivsam att använda och hantera och känns otroligt trygg. 

Hitta bästa pris på Cybex Anoris T i-Size hos:

6. Maxi-Cosi Kore i-Size

Bästa bältesstol med lampa 2024

Maxi-Cosi Kore i-Size är bästa framåtvända bilstolen med lampa enligt oss. Den har inte ett 5 punktsbälte, men däremot en belysning som gör det enkelt att knäppa 3 punktsbältet.
Maxi-Cosi Kore i-Size är bästa bältesstrolen med lampa. Belysningen gör det enklare att knäppa bältet när det är mörkt ute, samtidigt som det även kan underhålla barnet.

Önskar du att barnets framåtvända bilbarnstol gjorde det enkelt för både dig och barnet att klicka i bilbältet i fästet? Då kan vi komma med glädjande nyheter om att Maxi-Cosi har denna framåtvända barnstol för bil, som är utrustad med en inbyggd lampa. Denna så kallade ”click assistant” ser till att området där bältet ska fästas lyses upp, vilket underlättar stort.

Denna funktion är dock inte det enda som gör att vi utsett bältesstolen till en av de bästa. Utan där är även faktorer som att den är godkänd enligt den nya i-Size standarden, att den enkelt monteras med ISOfix-fästen, samt att den har ett integrerat sidokrockskydd avgörande för vår bedömning. Vi värdesätter säkerheten framför det mesta. 

Maxi-Cosi Kore i-Size en barnstol till bil som är framåtvänd. Den kommer med en inbyggd lampa som gör den unik på marknaden. Den har en hög plats på vår topplista över bästa bältesstol.

Självklart är även barnets komfort av stor vikt – inte heller i det avseendet blev vi besvikna när vi såg vad Maxi-Cosi Kore i-Size har att erbjuda. Bältesstolen kan justeras både på höjden och bredden vilket medför stor anpassning och flexibilitet enligt barnets storlek och längd. Justeringen görs enkelt med en knapptryckning. 

Sist men inte minst har bältesstolen ett tyg som är både mjukt och andningsbart för god komfort året om. Här får du det mesta du vill ha och behöver till ett bra pris. Kort sagt en riktigt bra bältesstol med lampa för barn mellan 100-150 cm. 

Hitta bästa pris på Maxi-Cosi Kore i-Size hos:

7. Cybex Solution S2 i-Fix

Bra och prisvärd bältesstol 2024

Cybex Solution S2 i-Fix Bältesstol, som är en billig och prisvärd modell för den som söker en enkel framåtvänd bilbarnstol.
Cybex Solution S2 i-Fix är en billig bältesstol som finns i rosa utförande.

Cybex Solution S2 i-Fix är ett passande alternativ av framåtvänd bilbarnstol för dig som vill investera i en bra och välfungerande modell utan att behöva lägga allt för mycket pengar. Med denna prisvärda modell får du allt du behöver för att säkerställa hög säkerhet, god komfort och trivsam hantering, till ett bra pris. 

Bältesstolen har ett fällbart säte, kan fästas både med och utan ISOfix, och är utformad med ett andningsbart material, såväl som ett ventilationssystem som båda bidrar till ökad komfort även under de varma sommardagarna. 

Cybex Solution M-Fix är en prisvärd och bra framåtvänd bilbarnstol för barn som både är 3 år, 4 år, 5 år och uppåt.

Unikt för just denna bältesstol är det patenterade nackstödet. Det är specifikt utformat med en lutning som ska vara optimal när det kommer till att undvika att barnets huvud faller framåt under bilturen. Samtidigt är detta nackstöd justerbart i 12 höjdlägen, för anpassningsbar passform och bästa komfort. 

Det finns mycket som talar för att användningen blir trivsam för samtliga inblandade. Något du dock bör vara medveten om är att stolen är bredare än vanligt vilket innebär att den tar något mer plats i bilen. Vikten är dock något lägre. Sammanfattningsvis ett bra och prisvärt alternativ av bältesstol för de äldre små. 

Hitta bästa pris på Cybex Solution S2 i-Fix hos:

Köpa bältesstol

När du har hittat den bästa framåtvända bilbarnstolen för er och det är dags för ett köp så finns det flertalet olika återförsäljare att välja mellan, som säljer dessa typer av bilstolar. Flest butiker hittar man online och där går det också att i lugn och ro att jämföra och läsa innan ett köp, för att sedan få bilstolen levererat hem eller till närmsta ombud.

De butiker som vi anser har bäst utbud och priser just nu på bältesstolar är:

Sammanfattning bästa bältesstol 2024

Att ägna lite tid och energi åt att hitta den bästa bältesstolen för just dig, ditt barn och den bil du har kan verkligen vara lönsamt. Det finns många modeller som kan vara passande beroende på vad du har för behov och önskemål.

En bältesstol som vår bäst i test vinnare, Britax Kidfix i-Size, är ett mycket bra alternativ för dig som prioriterar såväl barnets säkerhet och komfort i bilen såväl som din egen tid och energi. För större barn kan Axkid Nextkid vara en vinnare, medan du som vill göra en billigare investering kan ta en titt på vår bästa billiga bältesstol Maxi-Cosi Rodifix AirProtect.

Oavsett vad just du söker efter kan vi garantera dig om att det finns en framåtvänd bilbarnstol för alla. Att investera i en sådan kommer med många fördelar för både dig och barnet.

Nedan hittar du en snabb sammanställning av vår topplista med bästa bältesstolen 2024:

 1. Britax Kidfix i-Size – Bästa bältesstol
 2. BeSafe iZi Flex Fix i-Size – Bästa bältesstol alternativ
 3. Britax Römer Adventure Plus – Bästa billiga bältesstol
 4. Axkid Nextkid – Bästa bältesstol för större barn
 5. Cybex Anoris T i-Size – Bästa bältesstol med airbag
 6. Maxi-Cosi Kore i-Size – Bästa bältesstol med lampa
 7. Cybex Solution S2 i-Fix – Bra och prisvärd bältesstol
Se även vår artikel med bästa bälteskudde, om du behöver ett komplement till bältesstolen när barnet ska åka med någon annan.

Vanliga frågor och svar om bältesstolar

Det är ofta rekommenderat att inte byta från bakåtvänd bilbarnstol till framåtvänd barnstol, eller bältesstol, innan det att barnet fyllt 4 år. Den viktigaste måttstocken att gå efter är dock barnets passform i stolen – om barnets huvud börjar nå över huvudstödets topp är det dags att byta. 

En bältesstol, eller en framåtvänd bilbarnstol, kan i de flesta fall användas för barn som mäter mellan 100-150 cm, eller för barn som väger mellan 15-36 kg. När barnet passerar någon av dessa gränser är det inte längre säkert eller bekvämt för barnet att sitta i en bältesstol.

Monteringen av bältesstol kan se lite olika ut från modell till modell. Det beror inte bara på hur bilbarnstolen i sig är utformad, utan det beror även på vilken bil du har och vilka monteringsmöjligheter som finns där. Vanligast är dock montering med en ISOfix-bas och ISOfix-fästen, eller med bilens trepunktsbälte. Följ instruktionerna för korrekt isättning.

Vi tycker att Britax Kidfix i-Size överlag är den bästa framåtvända bilbarnstolen 2024, men det finns många bra modeller i vår topplista.

Det rekommenderas att barnet är åtminstone 4 år för att börja använda framåtvänd bilbarnstol. Vissa föräldrar börjar redan vid 2 år eller 3 år, men det är lite för tidigt. Barnet ska helst vara 4 år, gärna 5 år till och med. Följ gärna vår guide med rätt bilbarnstol vid rätt ålder.