11 lekar i bilen – Lista med roliga billekar för barn och vuxna

  • Inläggskategori:Resa
Lekar i bilen - Hitta populräa och roliga billekar för barn och vuxna.

Att resa långa bilresor kan vara en prövning för både vuxna och barn. För att göra resan roligare och få den att gå fortare som kan man leka roliga billekar. I den här artikeln hittar du hela 11 lekar man kan göra i bilen, som kommer få er bilresa att flyta på.

Innehållsförteckning

11 roliga lekar i bilen

1. "Jag ser med mitt lilla öga..."

Detta är en klassisk billek som aldrig går ur tiden. Det kräver ingen förberedelse och kan anpassas till barn i alla åldrar. En person börjar med att säga, “Jag ser med mitt lilla öga något som…” och sedan avslutar med en ledtråd om något de ser. Alla andra i bilen gissar vad det kan vara.

2. Alfabetet på resan

En person börjar med att hitta något utanför fönstret som börjar med bokstaven ‘A’, nästa person hittar något som börjar med ‘B’, och så vidare. Den som inte kan hitta en sak med nästa bokstav är ute ur spelet tills det bara är en spelare kvar.

3. Hitta längs vägen

Någon i bilen börjar med att säga en sak som övriga i bilen ska hitta utmed vägarna. Man kan t.ex. säga ko eller ladugård. Den som först ser detta vinner omgången och får bestämma nästa gång vad de andra ska hitta.

Hitta ko i en rolig billek, det är bara en av många lekar man kan göra i bilen under bilresan.

4. Historieberättande

Börja en historia och låt varje person i bilen lägga till en mening i tur och ordning. Dena billek främjar kreativitet och kan leda till några roliga och fantasifulla berättelser.

5. Ett skepp kommer lastat

Den äldsta i bilen börjar med att säga “Ett skepp kommer last med …” och säger kanske gräs. Då ska nästa person komma på ett ord som börjar på den sista bokstaven i föregående ord. T.ex. “Ett skepp kommer lastat med smör” och sedan “Ett skepp kommer lastat med rör”. 

6. Nummerskyltspelet

I denna billek ska varje deltagare försöker hitta nummerskyltar som innehåller specifika bokstäver eller siffror. Här kan ni variera som ni själva tycker är kul, en variant är att man ska hitta 10 bilar som har siffran 5 på nummerskylten eller att man ska hitta bokstäver till ett visst ord. 

7. 20 frågor

En annan klassisk och rolig lek i bilen är 20 frågor. Detta fungerar som så att en person tänker på något (vanligtvis en person, plats eller objekt) och de andra har 20 frågor för att gissa vad det är. Den som gissar rätt får välja nästa objekt eller person.

8. Namn, djur, sak

I denna lek för bilresor väljer en person en bokstav och alla måste komma på ett namn, ett djur och en sak som börjar på den bokstaven. Om någon inte kan tänka på ett namn, djur eller sak på tiden, är de ute ur spelet.

Det finns många roliga billekar att välja på när man ska klura ut en bra lek i bilen under resan.

9. 2 rätt, 1 fel

Här ska någon i bilen börja med att säga 3 saker om sig själv. 2 av dessa påstående ska stämma och 1 ska vara fel. Det är upp till de andra att gissa vad som inte stämmer. Här går man i tur och ordning och de som gissar rätt flest gånger i denna billek vinner.

10. Ljudspelet

Spela upp ljud från en app eller från internet, och låt övriga i bilen gissa vad ljudet är. Det kan vara ljud från olika djur, instrument eller naturljud. En rolig lek i bilen för både vuxna och barn!

11. Bokstavsjakten

Skriv ner alla bokstäver i alfabetet på ett papper och ge till barn och vuxna i iblen. De måste kryssa av varje bokstav när de ser den på vägskyltar, reklamskyltar, lastbilar, etc.

Sammanfattning av lekar i bilen

Med en rolig lek i bilen kan bilresan gå fortare för både barn och vuxna. Kom ihåg, oavsett vilka lekar du väljer att spela, är syftet att göra resan roligare och mer minnesvärd för alla. 

Vi har samlat några av de mest populära och roliga billekarna. Vi hoppas att dessa ska få er bilresan att gå ännu smidigare. Ha så skoj! 

Vanliga frågor lekar i bilen

Då kan man leka en rolig billek som t.ex. nummerskyltsspelet eller 20 frågor.

Ljudspelet är en rolig lek för små barn, då ska man spela upp ett ljud och barnet får gissa vad det är.