10 tips på bra prylar för mammaträning

Hitta våra bästa tips på redskap för mammaträning. Perfekt för nyblivna mammor att komma igång igen efter förlossningen.

Att bli mamma är en av livets mest omvälvande erfarenheter. Kroppen genomgår stora förändringar under graviditeten, och den efterföljande återhämtningen kan vara både fysiskt och mentalt utmanande. 

Många nyblivna mammor känner ett behov av att komma i form igen efter förlossningen och träna bort mammamagen, men det är viktigt att göra det på ett säkert och skonsamt sätt. Här kommer vi att gå igenom några av de bästa redskapen för mammaträning, som hjälper dig komma igång igen.

Innehållsförteckning

1. Gymboll

En gymboll är ett utmärkt redskap för mammaträning. Med denna kan nyblivna mamma stärka magmuskler efter förlossningen och graviditeten.

En gymboll är ett utmärkt verktyg för mammaträning tycker vi på Barntipsen. Den hjälper till att förbättra både din balans, bålen och flexibilitet i kroppen. Det går framförallt att använda bollen för skonsamma magövningar eller som en stol för att förbättra hållning.

Hitta gymbollar hos:

2. Gummiband

Träningsband är prisvärda och flexibla träningsredskap för nyblivna mammor.

Med ett gummiband får man ett flexibelt motstånd, som kan anpassas efter din styrka. De är lätta att använda hemma och tar inte mycket plats. Perfekt för att stärka armarna, benen och bålen efter graviditeten.

Hitta gummiband hos:

3. Kettlebells

Kettlebells erbjuder allsidig mammaträning och hjälper till att stärka upp hela kroppen efter förlossningen.

Med rätt teknik är kettlebells ett effektivt verktyg för att bygga styrka och uthållighet. De är framförallt bra för funktionell träning som hjälper mammor i vardagen, till exempel när man lyfter sitt barn.

Hitta kettlebells hos:

4. Yogamatta

Yogamatta är ett måste till mammaträning tycker vi, på den går det göra både övningar, avslappningar m.m.

Förutom att yogamattan kan användas för just yoga, så ger den även ett skönt underlag för olika typer av övningar, från stretch till styrketräning. Plus, yoga i sig kan vara ett utmärkt sätt för mammor att återvinna smidighet och finna mental lugn. Med en yogamatta är det även mer bekvämt att göra kroppsövningar för att stärka magmuskler.

Hitta yogamattor hos:

5. Babyvikt

Mammaträning med bebis, det går även att använda det lilla barnet som vikt och då finns speciella klasser av mammaträning för detta.

Ja, du läste rätt! Din bebis kan fungera som en utmärkt “vikt” under träningen. Hos flera gymkedjor finns det speciella gruppträningen där mammor använder sitt barn som vikt under träningen. Detta bygger inte bara styrka utan också bandet mellan mor och barn.

6. Skumrulle

Skumrulle är en bra pryl till träning för mammor.

En skumrulle är ett utmärkt verktyg för balansträning och självmassage. Efter graviditet och födsel kan vissa muskler bli spända, och en skumrulle kan vara till stor hjälp för återhämtning.

Hitta skumrullar hos:

7. Maghjul

Med ett maghjul (även kallat träningshjul) så kan man i sin egen takt träna upp sina magmuskler och armar efter förlossningen. Ett flexibelt och användbart träningsredskap för nyblivna mammor.

Hitta maghjul hos:

8. Balansbräda

Med en balansbräda för mammaträning kan man stärka upp ben och fötter tillsammans med bål.

En balansbräda utmanar din balans och hjälper till att stärka bålens muskelatur. Regelbunden användning kan också förbättra fotens och fotledens stabilitet, vilket kan vara till hjälp för mammor som upplever förändringar i fötterna efter graviditeten.

Hitta balansbrädor hos:

9. Stegbräda (Stepbräda)

En stegbräda är ett utmärkt träningsredskap för mammaträning. Med denna kan man träna upp kroppen efter förlossningen på ett effektivt sätt.

Med en stegbräda kan du utföra konditionsträning och styrketräning hemma. Den kan anpassas i höjd och användas för allt från aerobics till grundläggande styrkeövningar som utfall och trappstegning.

Hitta stegbrädor hos:

10. TRX-bandsystem

Med TRX-bandsystem kan man som mamma efter förlossningen komma igång med träningen igen.

Med ett TRX-bandsystem använder du kroppsvikten som motstånd och kan anpassa efter din egen styrkenivå. Den hjälper till att bygga funktionell styrka, balans och flexibilitet. Dessutom kan TRX-övningar lätt skalas för att passa individers behov, vilket gör det till ett utmärkt verktyg för mammaträning.

Hitta TRX-bandsystem hos:

Sammanfattning bra träningsredskap mammaträning

Att komma tillbaka till träningsrutinen efter graviditet och förlossning kräver tid, tålamod och de rätta verktygen. Det viktigaste är alltid att lyssna på din kropp, gå långsamt fram och njuta av resan tillbaka till hälsa och välbefinnande. Många av de redskap vi på tipsar om ovan är mångsidiga och kan användas på olika sätt beroende på vad du vill uppnå.

För fler guider, så t.ex. bästa barnvagnstillbehör och bästa bilbarnstolen.

Vanliga frågor om träningsredskap för mammaträning

För nybörjare kan det vara bra att börja med lätta och enkla redskap som gummiband (för motståndsträning), en yogamatta (för golvövningar och stretch), och en pilatesboll (för balans- och stabilitetsövningar). Dessa redskap erbjuder en skonsam introduktion till träning och kan anpassas till olika styrkenivåer.

Ja, men det är viktigt att börja med lättare vikter och att ha rätt teknik. Det kan också vara bra att konsultera en personlig tränare eller en fysioterapeut innan man kör igång med vikter. De kan ge specifika råd och övningar som är säkra och effektiva baserat på din individuella återhämtningsprocess.

Ja, både skivstång och kettlebells är effektiva redskap för mammaträning. Men det är viktigt att komma ihåg att efter förlossning har kroppen genomgått många förändringar, och det är viktigt att lyssna på sin kropp. Börja med lättare vikter och se till att du känner dig bekväm med övningarna. Som alltid, om du är osäker på vilka övningar du ska göra eller hur du ska utföra dem, kan det vara en bra idé att rådfråga en personlig tränare eller liknande expert.