Bästa sittvagn 2024 – Bäst i test av vändbara sittvagnar

Vi har utsett bästa sittvagnen i olika kategorier, oavsett om man söker en billig sittvagn eller påkostad modell.

En bra sittvagn är något som du som förälder kommer få mycket nytta och glädje av under småbarnsperioden. Du kan känna dig trygg med att barnet sitter säkert och bekvämt i vagnen oavsett var ni ska gå och vad ni ska göra.

Efter att ha gjort noggranna undersökningar och jämförelser har vi tagit fram en topplista med bästa sittvagn 2024. Läs mer för att hitta en vändbar sittvagn som uppfyller dina önskemål och behov!

Översikt sittvagn bäst i test 2024

1. Cybex Talos S Lux

Cybex Talos S Lux är bästa sittvagn i vårt bäst i test. Den är en modell med vändbar sittdel och passar både långa barn och små.

Sittvagn bäst i test

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. Bugaboo Dragonfly

Bugaboo Dragonfly är en påkostad sittvagn och vårt val av bästa premiummodell.

Bästa premium sittvagn

4.8/5

Hitta bäst pris hos:

3. Joolz Hub+

Joolz Hub+ sittvagn från sidan. Denna smidiga och lätta sittvagn är bäst i test för stadskörning.

Bästa sittvagn för stadsmiljö

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

4. Beemo Maxi 4

Beemo Maxi 4 är en billig sittvagn och bra för familjer med lite lägre budget. Den har snygga detaljer och ordentliga hjul som ger en säker färd.

Bästa billiga sittvagn

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

5. Thule Shine

Thule Shine är en vändbar sittvagn med riktigt snygg design. Suffletten går att få i flera olika färger och ger en fin kontrast till övriga vagnen.

Sittvagn med bäst design

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

6. Cybex Balios S Lux

Cybex Balios S Lux är en vändbar sittvagn för terräng, med sina rejäla hjul och mjuka fjädring klarar den av ojämna underlag galant.

Bästa sittvagn för terräng

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

7. Britax Smile 5Z

Britax Römer SMILE 5Z är en riktigt bra sittvagn, med snygga detaljer och stabil ram.

Bra val av sittvagn

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Köpguide sittvagn

Det finns mycket som ska stämma överens när det kommer till att hitta den bästa sittvagnen. Utöver att dess pris bör passa din budget och att dess utformning bör vara anpassad för de miljöer och situationer du vill använda vagnen i, bör sittvagnen även ha funktioner som uppfyller dina behov och en komfort som gör att barnet trivs. 

För att förtydliga vill vi även säga att denna köpguide handlar om sittvagnar som är vändbara, det finns även framåtvända sittvagnar, men dessa kallas i regel sulkys och är lite nättare och mer anpassade för resor. Vi har en guide med bästa sulky om du är intresserad av en sådan modell.

Vilken sittvagn ska man välja?

Att veta vilken av alla modeller av sittvagnar som är bäst för dig utifrån alla aspekter kan vara svårt, inte minst med tanke på att utbudet av sittvagnar är så otroligt stort idag. Fördelen är att det helt klart finns något för alla, oavsett behov – det gäller bara att du ska veta vad just du vill ha, för att sen hitta det.

Nedan presenterar vi de faktorer som vi anser är viktigast att tänka på inför valet av vändbar sittvagn, för att du ska kunna hitta rätt modell.

Önskad användningstid

En väldigt viktig fråga att ställa sig inför valet av modell av sittvagn är hur lång användningstid man tänker sig att vagnen ska ha. Eller rättare sagt, hur många månader eller år önskar man att kunna använda vagnen. 

För detta är ett flertal faktorer avgörande, så som vagnens maxvikt, utrymme i sittdelen, samt om det finns möjlighet att byta ut sittdelen till en liggdel. 

För dig som vill kunna använda sittvagnen under flera års tid, och alltså hitta bästa barnvagn för större barn, bör maxvikten vara på minst 15-22 kg, utrymmet i sittdelen bör vara stort, och så bör du kunna byta ut sittdelen till en liggdel som kan användas för den nyfödda bebisen. 

Vårt sittvagn bäst i test listar de bästa modellerna just nu.

Sittvagnens storlek och hopfällning

Om du önskar köpa en sittvagn som är smidig att använda i storstadsmiljö eller på platser där utrymmena ofta är lite trängre, så som i gallerior, affärer eller när ni ska gå på restaurang, kan det vara smart att köpa en kompakt och lätt sittvagn. 

Det finns modeller av sittvagnar som både är smidiga att köra och som ger barnet gott om utrymme, även i de lite högre åldrarna. Värt att tänka på är dock att de flesta vagnar av den mindre konstruktionen även kommer med en mindre sittdel. 

Det förkortar användningsperioden men kan samtidigt underlätta framkomligheten – gör en avvägning vad som är viktigast. Önskar du ha med vagnen på till exempel flyg, tåg eller buss kan en liten sittvagn av mindre design underlätta mycket.

Fundera även över om du vill ha en smidig sittvagn som är enkel att fälla ihop och hantera. Det finns både modeller som fälls ihop i ett stycke med sittdel och som fälls separat, och så finns det modeller som du snabbt och enkelt kan fälla ihop med en hand. 

Vikt och komfort för föräldern

Utöver storleken är även vikten avgörande för en vagn som du vill kunna fälla ihop för att smidigt bära, transportera eller förvara. 

Ju mer vagnen väger desto större brukar den vara, men desto fler funktioner och smarta tillägg som underlättar vardagen brukar den också innehålla. Så som smart förvaring undertill, större chassi, ställbart handtag och stadigare konstruktion.  

Sådana funktioner kan vara högst avgörande för den komfort som du som förälder får. En sittvagn av lägre vikt är ofta enklare och smidigare att köra, samt ger mindre belastning. De kan dock vara något mer ostadiga. Vad som passar bäst för dig får du känna efter själv. 

Hitta bästa vändbars sittvagn i vårt test. Vagnar för större barn med bland annat fullt liggläge och bakåtvända sittdelar.

Sittdel och komfort för barnet

När det kommer till sittvagnar finns det två olika varianter av sittdelar att välja på; ergonomisk eller vanlig. Beroende på vilket alternativ du väljer kan såväl komforten som stödet för barnet variera. 

En sittvagn med en vanlig sittdel är att föredra om du vill ha möjligheten att fälla ryggstödet hela vägen ner och ge fullt liggläge, till exempel då ditt barn föredrar att vila eller sova på rygg, mage eller på sidan. De vagnar som har en vanlig sittdel brukar också kunna användas med mjuklift.

Fördelen med sittdelar av den ergonomiska typen är dock att de ofta är både skönare och bättre för barnet att sitta i. I en sådan får barnet bättre stöd och hållning i sittande läge, vilket ofta är uppskattat. 

Andra faktorer som bidrar till barnets komfort är att sittdelen är anpassad efter barnets storlek och att ryggstödet är justerbart, det speciellt om vagnen planeras att använda under flera år. Det är ofta en fördel om sittdelen är stoppad, samt att selen är lätt att justera. Ett fotstöd kan även vara trivsamt, samt en längre sufflett och fönster för luftgenomdrag.  

Topplista bästa sittvagn 2024

1. Cybex Talos S Lux

Sittvagn bäst i test

Cybex Talos S Lux är bästa sittvagn i vårt bäst i test. Den är en modell med vändbar sittdel och passar både långa barn och små.
Den vändbara sittvagnen Cybex Talos S Lux från sidan. Här syns den generösa suffletten och justerbara fotstödet.

Att vi valde att utnämna just Cybex Talos S Lux till den bästa sittvagnen 2024 beror framförallt på att den är anpassad för att vara lika smidig, stadig och bekväm oavsett var och när du ska använda vagnen.  

Det spelar alltså ingen roll om du kör den på kullersten, på en skogsstig, i stan eller affären – den mjuka fjädringen och de rejäla punkteringsfria hjulen ser till att du kan förvänta dig en enorm komfort för både dig själv och för ditt barn i alla lägen. Mångsidiga användningsmöjligheter är alltid ett stort plus enligt oss!

Komforten slutar heller inte där! Trots denna stadiga konstruktion är Cybex Talos S Lux en sittvagn som du enkelt och snabbt kan fälla ihop med bara en hand, för smidig transport och förvaring. Chassi och sittdel fälls i ett stycke vilket underlättar lite extra. 

Cybex Talos S Lux är en bäst i test sittvagn med vändbar sits. Den har även fullt liggläge och är smidig att manövrera.

Såväl uppfälld som hopfälld är vagnen rätt liten och kan därmed vara ett mycket bra alternativ för dig som vill hitta en liten sittvagn. Andra funktioner som förbättrar användningen är den stora sittdelen, vars ryggstöd kan fällas i flera olika lägen ända ner till fullt liggläge – det är mycket enkelt att anpassa efter barnets varierande behov.  

Vid behov kan du köpa till en liggdel och byta ut sittdelen. Även denna är av hög kvalité, erbjuder hög komfort och har flera smarta funktioner. Vid användning av vagnens sittdel finns ett vinkelbart fotstöd, en justerbar och lättanvänd fempunktssele, samt en pålitlig sufflett med sol- och vindskydd samt meshfönster för genomdrag. 

Sist men inte minst är denna bäst i test sittvagn från Cybex utformad med ett riktigt snyggt handtag av teleskopmodell som enkelt sänks och höjs med en hand. Under vagnen finns också en rymlig korg med höga, skyddande kanter där du kan lasta upp till 10kg. Enligt oss en solklar vinnare i detta test av bästa sittvagn! 

Hitta bästa pris på Cybex Talos S Lux hos:

2. Bugaboo Dragonfly

Bästa premium sittvagn

Bugaboo Dragonfly är en påkostad sittvagn och vårt val av bästa premiummodell.
Bugaboo Dragonfly är en bra vändbar sittvagn som kommer passa även den mest kräsna föräldern. Detta är en välbyggd vagn som har hög säkerhet och mycket god komfort.

I kategorin bästa sittvagn premium fanns det ingen tvekan om att denna modell Bugaboo Dragonfly var vinnaren. Den här sittvagnen tillhör nämligen den högre prisklassen, vilket innebär att det inte är ett passande alternativ för alla. 

Däremot finns det många egenskaper och funktioner hos denna vagn som trots dess höga pris gör den till en svårslagen vinnare. Kombinationen av en vikt på ynka 7,2 kg, kompakt hopfällning och hög komfort bidrar till att många anser att just denna sittvagn är den perfekta stadsvagnen. 

En nätt och flexibel design med enkel manövrering och komplett utrustning gör sig mycket bra för de flesta. Det är smidigt att ta sig fram med sittvagnen i alla olika miljöer och du kan dessutom ge dig tusan på att alla modemedvetna föräldrar kommer att slänga ett extra öga på dess snygga, stilrena och exklusiva design. 

Bugaboo Dragonfly sittvagn och organizer.

Samtidigt skulle vi vilja säga att Bugaboo Dragonfly gör sig minst lika bra på promenaderna trots att hjulen är något mindre än vanligt. Det tack vare att den är utformad med ett stötabsorberande fjädringssystem såväl som fyrhjulsuppsättning vilket ger en bekväm och mjuk åktur. Till denna komfort bidrar även dess hopfällbara konstruktion och styre. 

Vi gillar också att det är en vändbar sittvagn, vilket innebär att du själv kan välja om du vill använda den som en framåtvänd eller bakåtvänd sittvagn. Det ger fler användningsområden och valmöjligheter både för dig och barnet. Handtaget kan även fällas ut långt för dig som är längre. 

Sittdelen är av generös storlek med mycket utrymme för barnet att röra sig på. Den är ordentligt ombonad för att ge en mysig och trygg känsla. Vill du byta från sittdel till liggdel görs det enkelt tack vare vagnens smarta funktionsknappar. Under barnets sittdel finns en tvådelad varukorg med upp till 10 kg i maxvikt. 

Sist men inte minst kommer vagnen med redan integrerade fästen för alla de funktioner som finns att köpa till, som myggnät och mugghållare. Vi anser att denna modell från Bugaboo är en av de absolut bästa sittvagnarna för både långa och korta barn. Flexbiliteten, framkomligheten och alla smarta funktioner gör den klart värd sitt pris. 

Hitta bästa pris på Bugaboo Dragonfly hos:

3. Joolz Hub+

Bästa sittvagn för stadsmiljö

Joolz Hub+ är en vändbar sittvagn som passar perfekt för stadsmiljö och trånga gränder. En smidig sittvagn för alla lägen.
Joolz Hub+ sittvagn från sidan. Denna smidiga och lätta sittvagn är bäst i test för stadskörning.

Joolz Hub+ är en uppgraderad modell av sittvagn som är specifikt anpassad för att vara enkel och smidig att använda inne i stan. Här är framförallt dess nätta vikt på 11 kg, dess praktiska bredd på 53 cm och vändbara sits med tre olika lägen mest avgörande för användningsområdet.

Du får kort sagt en lättsam, kompakt och funktionell vagn i snygg design – vad passar bättre då du vill kunna köra ditt barn på ett praktiskt och smidigt sätt när du befinner dig i centrum!? Trots att sittvagnen är av en kompakt design har den alla funktioner som du kan tänkas behöva och vilja ha. 

Fjädringen på hjulen ser till att ni kan ta er fram på ett behagligt sätt såväl ute på gatorna som inne i butiker, och den enkla enhandsstyrningen medför att du utan problem kan ta med dig vagnen på dina bestyr utan att den stör det du ska göra. 

Sittvagnen Joolz Hub blir liten och smidig som hopfälld.

Om du sen behöver ta bussen hem, vill kunna förvara barnvagnen på ett smidigt sätt i lägenheten eller helt enkelt vill transportera din sittvagn utan krångel och meck är Joolz Hub+ ett mycket bra alternativ – vagnen fälls ihop till en kompakt konstruktion med sittdelen på, fullt redo för dig att slänga på axeln och bäras dit du önskar.  

Nog för att förälderns komfort vad gäller körning och hantering är viktig. Men i våra ögon är barnets komfort det absolut viktigaste. Man vill att ditt barn ska sitta tryggt och säkert, men samtidigt ha det så skönt och mysigt som det bara går.

Denna sittvagn levererar precis det tack vare att sittdelen är vändbar samt justerbar i olika lägen, där du även kan fälla ut en sufflett med solskydd av storlek XXL. Perfekt för alla olika väder, behov och situationer. Med barnvagnens liggdel som du kan köpa till och byta ut är detta en sittvagn som funkar för nyfödda upp till minst ett par år. 

Önskar du är det även möjligt för dig att köpa till en Joolz Hub adapter för att fästa ett babyskydd på vagnen. Du kan alltså enkelt skapa ett komplett travel system för ännu fler användningsområden. Denna cityvagn är helt enkelt en av de bästa, på många sätt!

Hitta bästa pris på Joolz Hub+ hos:

4. Beemo Maxi 4

Bästa billiga sittvagn

Beemo Maxi 4 är en billig sittvagn och bra för familjer med lite lägre budget. Den har snygga detaljer och ordentliga hjul som ger en säker färd.
Beemo Maxi 4 är en bra och billig vändbar sittvagn. Bygeln och handtaget är gjort av snyggt konstläder.

Vill du köpa en enkel och bra sittvagn till ett billigt pris? Då kan det vara värt för dig att kolla in denna modell, Beemo Maxi 4. Beemo är överlag ett väldigt populärt märke när det kommer till barnvagner och tillhörande barnprylar, speciellt bland de som vill köpa bra saker utan att behöva betala för mycket. 

Tack vare priset har just denna sittvagn specifikt kommit att bli mycket populär. Det beror dock inte bara på dess låga prissättning, utan detta är en billig sittvagn som utformats på ett sätt som känns genomtänkt och funktionellt – då blir vagnen plötsligt både prisvärd och billig.  

Vad är det då som gör denna modell av billig vändbar sittvagn från Beemoo så bra? Jo, först och främst är det en vagn som kan anpassas efter de behov du och ditt barn har för stunden. Sittdelen är vändbar, har ett justerbart läge i 4 nivåer och kan bytas ut mot både liggdel och babyskydd vid behov. 

Den billiga sittvagnen Beemo Maxi 4 från sidan. Här syns den stora och utdragbara suffletten.

Oavsett om du vill använda sittvagnen för en nyfödd eller för ett något äldre barn kan du alltså känna dig trygg med att såväl säkerheten som komforten är hög. Utöver ryggstödet är även fotstödet, fempunktsbältet, frontbygeln, handtaget och suffletten justerbara. För dig som förälder är den lätt att styra och köra oavsett om barnet sitter i eller går bredvid. 

Andra smarta funktioner som bidrar till att denna sittvagn inte känns, eller ser, billig ut – trots att den är det rent prismässigt – är den generösa och tåliga varukorgen samt suffletten som ger gott om vind- och solskydd med UPF50+. Denna billiga sittvagn imponerar stort.

Hitta bästa pris på Beemo Maxi 4 hos:

5. Thule Shine

Sittvagn med bäst design

Thule Shine är en vändbar sittvagn med riktigt snygg design. Suffletten går att få i flera olika färger och ger en fin kontrast till övriga vagnen.
Thule Shine med rosa sufflett. Det är en bra sittvagn med fullt liggläge och passar långa barn och större barn.

Det finns många anledningar till att vi valde att utse just Thule Shine Shine till sittvagnen med bäst design. Här har de lyckats väldigt bra med att ta fram en barnvagn som är liten och nätt och därmed väldigt smidig att använda, samtidigt som du varken behöver tumma på komfort eller funktionalitet.

Vagnens justerbara ryggstöd på 55 cm är stadigt men mjukt och behagligt för att säkerställa att barnet sitter bra och skönt. Du kan välja att ha nästintill fullt liggläge vid behov, och vill du att barnet ska få ännu längre yta att ligga på kan du även justera fotstödet. 

Önskar du använda vagnen till en bebis finns det ett specifikt inlägg du kan köpa till. Dessa funktioner innebär flera års användningsmöjligheter vilket gör vagnen till ett prisvärt och hållbart val. Barnet får också sol- och vindskydd från den stora expanderbara suffletten, samt god genomströmning tack vare tittluckan och meshtyget. 

Thule Shine tittlucka som går att man kan se barnet även om man står bakom barnvagnen.

Vad gäller föräldrarnas komfort så finns det inte mycket man behöver tumma på där heller. Dess smala bredd på endast 51 cm gör att du utan problem kan ta dig fram med vagnen på de flesta ställen samtidigt som de stabila hjulen och dess fjädring bidrar till en mjuk och behaglig framkomst i princip överallt. Framhjulen är rörliga och låsbara. 

Thule Shine är inte den bästa sittvagnen för att köra i skog och svårare terräng, men den tar sig absolut fram. Det som är det bästa med just denna vagn är dock, som sagt, designen. Du kan snabbt och smidigt fälla hela vagnen med sittdelen vänd åt båda hållen – minst blir den om sittdelen är vänd mot dig innan du fäller den. 

När vagnen väl är hopfälld blir den både kompakt och lätthanterlig, där den även kan stå upp själv. Perfekt då du ska förvara den i hallen eller i ett förråd. Varukorgen undertill är lättåtkomlig och kan bära upp till 10kg. Handtaget kan enkelt justeras i höjd. 

Vi tycker även att det är värt att nämna hur snygg sittvagnen faktiskt är. Stilren och enkel, men ändå så elegant och exklusiv. Kort sagt märks det verkligen att man här har tänkt till ett steg längre för att ta fram bästa möjliga design såväl ytligt som rent funktionsmässigt. 

Hitta bästa pris på Thule Shine hos:

6. Cybex Balios S Lux

Bästa sittvagn för terräng

Cybex Balios S Lux är bästa sittvagnen för terräng och passar äventyrliga familjer som gillar att ta barnen ut i naturen.
Cybex Balios S Lux är en vändbar sittvagn för terräng, med sina rejäla hjul och mjuka fjädring klarar den av ojämna underlag galant.

För dig som är i behov av en vändbar sittvagn som kan ta sig över alla olika underlag och köras på varierande terräng så är Cybex Balios S Lux ett svårslaget alternativ. Där är framförallt vagnens stora fjädrade, riktigt tåliga terränghjul i gummi och dess avancerade fjädringssystem för rejäl stötdämpning avgörande. 

Oavsett om du kör sittvagnen på en stig, på grus, på asfalt, på halt underlag eller på gräs kommer både du och ditt barn få en mjuk och bekväm åktur. Dess bredd på 60,5 cm och vikt på 11,7 kg gör att den håller sig stadig i alla lägen. Du kan dessutom ställa in handtaget helt anpassat efter din egen höjd för högsta komfort och körglädje.

I och med att detta är en vändbar sittvagn är den också väldigt flexibel när det kommer till användningsområde såväl som barnets behov. Du kan välja att ha den som en framåtvänd sittvagn för de lite äldre barnen, som kanske gärna vill kolla ut och vara mer delaktiga i var ni åker. Eller så kan du ha den som en bakåtvänd vagn för de lite mindre.

Cybex Balios S Lux från sidan. Det är en bra sittvagn för grusvägar, skogen och andra ojämna terränger.

Tack vare Cybex nya 4-in-1 travel system kan den användas från födseln upp till 3-4 års ålder. Det breda sätet gör sig perfekt för de lite äldre barnen, där du även kan anpassa sittdelens ryggstöd efter hur barnet vill sitta eller ligga. 

Detta är också en sittvagn med fullt liggläge. Det vill säga, det är möjligt att fälla ryggstödet hela vägen ner till komplett liggläge. Perfekt för barn som gillar att sova liggandes på rygg, mage eller på sidan i vagnen. 

För extra komfort och utrymme kan du även justera vagnens fotstöd och fälla ner den stora suffletten. Tyget i mesh säkerställer god luftcirkulation oavsett om denna är uppfälld eller nedfälld. Undertill har du en rymlig varukorg.

Sist men inte minst kan du fälla ihop vagnen på bara några sekunder med en hand. Trots dess generösa storlek och robusta underrede för terrängkörning blir den kompakt och dessutom fristående som hopfälld. Med Cybex Balios S Lux behöver du aldrig tumma på komforten – det är utan tvekan den bästa sittvagnen för terräng!

Hitta bästa pris på Cybex Balios S Lux hos:

7. Britax Smile 5Z

Bra val av sittvagn

Britax Römer SMILE 5Z är en riktigt bra sittvagn, med snygga detaljer och stabil ram.
Britax Smile 5Z tillhör toppmodellerna i vårt sittvagn bäst i test. Här får man en högkvalitativ sittvagn med massor av användbara funktioner.

Britax Smile 5Z sittvagn är uppföljaren i den populära Smile-serien från Britax. Här får man enotroligt elegant i sittvagn, men har också har ett flertal inre egenskaper och funktioner som gör den till en optimal sittvagn för stadskörning.

Den är hyfsat lättviktig, har en bredd som gör den framkomlig på de flesta platser och är utformad för att kännas stadig och komfortabel på många underlag. Kombinationen av dessa egenskaper gör att denna sittvagn är smidig att hantera, enkel att köra och pålitlig i de flesta situationer. Barnet kommer sitta tryggt och skönt där i. 

Du kan själv anpassa handtaget efter din höjd och välja till smarta funktioner som mugghållare och dylikt. Varukorgen är rymlig och lättåtkomlig – du kan få mycket avlastning av vagnen vilket är perfekt när du till exempel ska handla eller åka på utflykt. 

Britax Römer Smile 5Z framifrån, en bäst i test sittvagn med extra allt.

Vi är mycket imponerade över hur denna vändbara sittvagn är så pass flexibel och anpassningsbar både för barn och förälder. Du kan vända sittdelen åt båda håll, justera ryggstödet från sittande till fullt liggande läge, och även byta sittdelen mot en liggdel eller ett babyskydd. Att använda vagnen för nyfödda såväl som för stora barn är fullt möjligt.

De äldre barnen kan få stöd från vagnens fotstöd framtill, och du kan även fälla ner suffletten för att ge både sol- och vindskydd vid behov såväl i sittande som liggande läge. För enkel förvaring och transport är Britax Smile 5Z lätt att fälla kompakt till självstående. 

Här får du helt enkelt en riktigt bra sittvagn, som kommer vara ett till stor belåtenhet under användningstiden!

Hitta bästa pris på Britax Smile 5Z hos:

Innan du går

Med den bästa sittvagnen kommer ditt barn sitta bekvämt. Har barnet ett äldre syskon? Då kan vi rekommenderar att kolla in vår köpguide med bästa ståbräda

För fler köpguider och recensioner, se t.ex. bästa syskonvagnbästa resevagn och bästa åkpåse.