Bilbarnstol i framsätet – Vad ska man tänka på?

Ett litet barn som sitter i en bilbarnstol som är monterad i framsätet. Vi går igenom vad som gäller när framåtvända och bakåtvända bilstolar ska monteras fram.

Att transportera våra yngsta i bilen på ett säkert sätt är viktigt, och det är av denna anledning som bilbarnstolar är designade för att skydda dem vid en eventuell kollision. 

Medan det generellt är säkrast att placera barnstolen i baksätet, finns det tillfällen då montering i framsätet kan vara nödvändig. Här går vi igenom reglerna och rekommendationerna för att göra detta på rätt och säkert sätt.

Får man placera bilbarnstolar i framsätet?

Det korta svaret är: ja, man får placera bilbarnstolar i framsätet så länge airbag (krockkudden) är inaktiverad. Det gäller både babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar, bältesstol och bälteskudde.

Enligt Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF är framsätet dessutom en bra plats för babyskyddet och bilbarnstolar om du som ensam förälder ska köra bilen, eftersom du får en bättre uppsikt över barnet.

Koppla ur airbagen fram

Hos de allra flesta bilar kan man på något sätt koppla ur airbagen, på äldre bilmodeller var det vanligt att man fysiskt tog bort själva krockkudden, idag sker dock inaktiveringen med hjälp av en brytare eller nyckel.

Man kan behöva besöka en auktoriserad verkstad för att stänga av airbagen, var noga med att kolla i bilens instruktionsbok för att se vad som gäller för din modell.

Värt att notera också är att sidokrockkuddar inte är någon fara för barnet och ska inte stängas av. Det gäller oavsett om de åker i en framåtvänd eller bakåtvänd bilbarnstol.

Bakåtvänd och framåtvänd bilbarnstol i framsätet

Ett barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, enligt Transportstyrelsen ska man inte byta till framåtvänd förrän vid 4 års ålder. Följ tillverkarens instruktioner när du monterar den bakåtvända bilbarnstolen i framsätet.

Enligt M Sverige ska inte barn under 140 cm sitta vid en aktiv krockkudde, så även om barnet använder en framåtvänd bilbarnstol i framsätet så ska airbagen kopplas ur.