Resa med barn – Stor guide med tips, råd och packlista

  • Inläggskategori:Resa
Tips på vad man ska tänka med vid resa med barn. Oavsett om det är en resa med bebis eller små barn. Få en roligare resa för hela familjen!

Semestern är en tid för avkoppling och glädje, men när du reser med barn kan det vara en utmaning att hålla alla nöjda och trygga. Genom att planera och ta hänsyn till barnens behov kan du skapa en minnesvärd och stressfri semester för hela familjen. 

För att hjälpa dig med den uppgiften har vi här samlat våra bästa tips när man ska resa med barn. Saker som gör semestern smidigare och mer njutbar för alla inblandade helt enkelt, häng på!

Innehållsförteckning

23 tips för att resa med barn

1. Planering

Att ha en tydlig resplan gör saker och ting enklare. Inkludera vilka aktiviteter ni vill göra, var ni ska äta, och när det är dags att vila.

2. Förbered barnen

Om barnen är tillräckligt gamla, inkludera dem i planeringen. Låt dem veta vad som förväntas av dem under resan.

3. Barnvänliga aktiviteter

Planera aktiviteter som barnen kommer att tycka om att göra, vilket får dem att se fram emot resan ännu mer. Besök djurparker, museer, lekplatser, stränder, etc.

Att resa med barn innebär att man behöver planera aktiviteter som även dom tycker om. Några tips är besök på djurparken, nöjesparker eller stranden.

4. Packa smart vid resa med barn

Se till att ni har allt ni behöver men försök också att inte överpacka. Kom ihåg extra kläder, hygienartiklar, mediciner och andra nödvändigheter.

Behöver ni fylla på med mediciner och hygienartiklar inför resan så har Apotek Hjärtat och MEDS bra utbud för barn.

5. Hälsouppgifter

Se till att alla vaccinationer och mediciner är uppdaterade inför resan. Skriv ut eller spara ner bevis för vaccinationer om det behövs till ert resmål.

6. Försäkringar vid resa med barn

Stäm av era försäkringar för att se vad de täcker och så att de gäller för resmålet. Glöm inte heller att beställa EU-kortet från Försäkringskassan om ni ska resa inom EU, det ger rätt till vård i EU-länder. Leveranstiden brukar vara ca. 10 dagar, men kan vara längre inför semestertider.

7. Regler

Diskutera reseregler med barnen inför resan, så att alla vet vad som förväntas av dem.

8. Snacks och drycker

Tilltugg och vatten är bra att ha med på resan med barn. Det hjälper till att hålla barnen mätta och ger en bra vätskebalans under resan, vilket framförallt är viktigt när man ska flyga med barn.

9. Underhållning vid resa med barn

Otåliga och uttråkade barn kan vara en tuff utmaning under resan. Packa ner barnens favoritunderhållning i form av böcker, leksaker och spel. Passa även på att ladda en eventuell surfplatta med fullt batteri och se till att det finns filmer och annat kul, som man även kan titta på utan tillgång till internet. 

Är det dags att köpa nya leksaker och böcker hittar du ett stort utbud hos Jollyroom och Bonti.

Det kan vara bra om barn har underhållning under en lång resa. Det skulle kunna vara leksaker eller en surfplatta.

10. Komfort och tröst

Ta med barnets favoritgosedjur, snuttefiltar eller andra föremål som hjälper till att göra barnen mer bekväma under resan.

11. Reservplan

Ha en reservplan för viktiga delar av resan. Det kan vara allt från extra kläder till en alternativ rutt om ni stöter på trafik eller dåligt väder.

12. Tid för vila vid resa med små barn

Barn och bebisar behöver vila. Se till att det finns tid för korta naps och sömn i resplanen, framförallt om ni ska resa långt med barn.

13. Hygien

Ha våtservetter och handdesinfektionsmedel tillgängligt för att hålla händerna rena för barn på resa.

Du hittar våtservetter hos butiker som Apotek Hjärtat & MEDS.

Våtservetter är en bra sak att ha med sig på en resa med barn. Händer blir lätt smutsiga och behöver rengöras.

14. Första hjälpen-kit

Ha alltid ett första hjälpen kit tillgängligt vid semesterresa med barn. Inkludera plåster, desinficerande medel, och andra nödvändigheter.

Vi gillar Cederroths första hjälpen kit för resor, du hittar det här.

15. Lokala nödnummer

Om ni planerar att resa utomlands med barn rekommenderar vi att spara ner lokala nödnumren till platsen ni besöker. Så man inte står och försöker Googla fram nummer när något redan har hänt.

16. Flexibilitet vid resa med barn

Saker och ting går inte alltid som planerat. Var flexibel och redo att ändra på planerna om det behövs och försök att behålla lugnet i så stor utsträckning som möjligt.

17. Håll koll

Att åka på semester med barn innebär att man alltid behöver hålla extra koll, särskilt i trånga och upptagna platser.

18. Säkerhet - Kunskap om telefonnummer och adress

Skulle någonting hända och du t.ex. råkar tappa bort ett eller flera barn, så se till att förbereda dem så att de vet vad de ska göra i en nödsituation. Det inkluderar att känna till föräldrarnas fullständiga namn, adresser och telefonnummer.

19. Identifiering vid resor med barn

En bra säkerhet för barnen att ha om de råkar komma bort är någon form av identifiering. Ett ID-armband med namn och ditt telefonnummer gör det lätt för någon att hjälpa till att försöka kontakta dig som förälder.

Du hittar ID-armband här.

Med ett ID band kan barn som råkar komma bort på resan återfinnas igen. Skriv namn och telefonnummer på bandet.

20. Lärdomar på resan

Resor är en bra tid för barnen att lära sig nya saker. Förklara kulturen, maten, språket och andra intressanta saker om platsen ni besöker.

21. Fotografera under resor med barn

Att ta bilder är ett bra sätt att bevara minnena man skapat under resan. Låt också barnen ta några bilder.

Vid resor med stora och små barn ska man såklart passa på att fotografera mycket, för att skapa minnen. Låt även barnen fota lite!

22. Tålamod

Resor kan vara stressande, framförallt att resa med små barn. Försök att hålla lugnet, även när saker och ting inte går som planerat.

23. Njuta vid resor med barn

Det viktigaste är att ha roligt och spendera tid tillsammans. Se till att försöka njuta av varje ögonblick av er resa.

Sammanfattning av att resa med barn

Att resa med barn och åka utomlands med barn kan vara utmanande, men med lite planering och förberedelse kan det bli en minnesvärd upplevelse för hela familjen. Oavsett om du planerar att resa med små barn, en bebis eller lite större barn, så finns det gott om användbara tips i vår lista här ovanför.

Hoppas vi har kunnat hjälpa er till en ännu bättre och roligare semester. Lycka till på resan!

Vanliga frågor om att resa med barn

Vi rekommenderar att välja ett kvälls eller nattflyg om det går. Så är det lättare för barnen att sova igenom resan.

Barnet och mamman ska ha återhämtat sig från förlossningen och amningen ska ha börjat komma igång, så att barnet äter och växer som planerat. Man bör ha hunnit vara på hälsokontrollen vid 6-8 veckor innan en första resa är aktuell.

I vår lista finns en rad olika saker och tips som är bra att tänka på inför en resa med barn. Var noga med planeringen och ha en reservplan ifall saker och ting inte går vägen.