Lära barn cykla: Steg-för-steg guide med 10 tips

Hitta tips för att lära barn cykla. Steg för steg guide med hur man går tillväga för att lära sig cykla.

Cykling är en grundläggande färdighet som alla barn kan dra nytta av att lära sig. Det är inte bara en bra fysisk aktivitet som hjälper till att utveckla barnets koordination och balans, det är också en av de första stegen mot självständighet som ett barn kan ta. 

Vid vilken ålder kan man börja lära barn att cykla? Runt 5-6 års åldern brukar ett barn vara redo för att gå över till tvåhjulingar. Innan dess så kan de med fördel använda sig av en balanscykel/springcykel för att förbereda sig.

Innehållsförteckning

Lära barn cykla: Steg-för-steg guide

Steg 1: Säkerhet först

Innan du börjar, se till att ditt barn har en hjälm, förklara gärna vikten av att alltid bära en hjälm när man cyklar. Det är inte heller dumt med annan skyddsutrustning såsom knä- och armbågsskydd, åtminstone i början.

Om ni behöver införskaffa en hjälm finns det stora utbud hos butiker som Jollyroom och Babyshop.

Steg 2: Välj rätt cykel

Cykelns storlek är viktig. Ditt barn ska kunna sätta båda fötterna platt på marken när de sitter på sadeln. Cykeln bör också ha en låg “instegshöjd” så att barnet lätt kan kliva av och på.

Steg 3: Lär ut balans

Som vi nämnde i inledningen så kan man med fördel börja med en balanscykel, som är en cykel utan pedaler där barnet skjuter sig fram med fötterna. Dessa cyklar hjälper barn att utveckla sin balans och känsla för hur en cykel reagerar. Vanligtvis kan barn börja använda dessa vid 2 års åldern.

Lära barn att cykla ger dem en ökad självständighet och frihet. Vår guide tipsar dig hur du gör.

Steg 4: Börja på en platt yta

Börja på en plan och öppen yta, där det finns utrymme för barnet att manövrera. Gräs kan vara en bra startpunkt eftersom det erbjuder en mjuk landning, men var med på att det kan vara svårare för barnet att trampa på gräs.

Steg 5: Öva på att gå och balansera på cykeln

Låt ditt barn börja med att sitta på cykeln och gå framåt. Låt dem sedan börja springa eller hoppa med cykeln mellan sina ben. Detta hjälper dem att känna cyklens vikt och hur den rör sig.

Steg 6: Introducera pedaler

När ditt barn känner sig bekvämt med att balansera cykeln, introducera pedalerna. Lär dem att en fot ska vara på marken medan den andra är på pedalen i en uppåtposition. Därefter kan de skjuta ifrån med foten på marken och börja trampa.

Steg 7: Öva på att starta och stoppa

När ditt barn har fått kläm på att trampa och balansera, lär dem att starta och stoppa säkert. Lär dem att använda bromsarna för att stoppa cykeln, snarare än fötterna. Här kan det vara bra om du går med och är med på att hålla i cykeln.

Vid 5-6 års åldern kan börja lära sig cykla.

Steg 8: Öva, öva, öva

Nu är det bara att fortsätta öva. Det kommer att ta tid och tålamod, men snart kommer ditt barn att cykla som en proffs.

Steg 9: Öva på att svänga

När ditt barn känner sig bekvämt med att cykla rakt fram är det dags att börja svänga. Börja med stora, breda svängar och arbeta er gradvis mot mindre och skarpare svängar. Även här bör du gå med till en början och eventuellt hålla i barnet lite för att hjälpa till med balansen.

Steg 10: Säkerhet på vägen

När ditt barn känner sig säkert på cykeln, lär dem grundläggande vägtrafikregler och hur de ska bete sig när de cyklar på trottoaren eller cykelbanan.

Sammanfattning av lära barn cykla

Att lära ditt barn att cykla är ett fantastiskt sätt att spendera tid tillsammans, och det ger ditt barn en känsla av självständighet. Med en cykel får de större möjlighet att åka längre sträckor själva och ta sig till och från kompisar snabbt och smidigt.

Kom ihåg att tålamod är nyckeln – varje barn lär sig i sin egen takt. Lycka till!

Vanliga frågor om att lära barn cykla

När barnet har hunnit bli runt 5-6 år gammal är det dags att börja titta på en vanlig cykel och lära sig. Men det går att förbereda barnet genom att låta dem använda en balanscykel.

Följer du ovan 10 steg i vår guide så ska det mycket till om barnet inte lär sig att cykla. Vi kan nästan garantera att det kommer funka till alla barn.

Det är olika från barn till barn samt om de har använt någon balanscykel eller liknande tidigare. Det kan ta alltifrån ett par timmar till ett par dagar att få kläm på det.