20 tips på roliga utelekar för barn – Både hemma & förskola

Roliga utelekar för barn, vi tipsar om lekar som man kan göra utomhus. Perfekt för att komma ifrån skärmar och njuta av trädgård och natur.

I en värld där skärmtid blir allt mer dominerande är det viktigt att inte glömma bort de enkla nöjena med lek utomhus. Utelekar för barn är inte bara ett sätt att ha kul, utan hjälper också till att främja fysisk aktivitet, kreativitet och ge värdefull social interaktion.

I denna artikel hittar du 20 tips på roliga utelekar för barn, som passar både på förskolan och hemma i trädgården. Många av lekarna passar dessutom oavsett om det är sommar eller vinter.

1. Skattjakt

Skattjakter är spännande och kan anpassas till olika åldrar. För yngre barn, göm små leksaker eller godsaker runt om i trädgården och skapa en karta med ledtrådar. 

För äldre barn kan man göra ledtrådarna mer komplicerade eller inkludera små gåtor som måste lösas för att hitta nästa ledtråd.

2. Kull

En tidlös klassiker som inte kräver några redskap eller hjälpmedel. En person väljs ut som “kullaren”, vars uppgift är att jaga och “kulla” (röra vid) de andra deltagarna. 

När någon blir kullad, blir den personen antingen den som kullar eller är ute beroende på spelvarianten. Spelet fortsätter tills alla har blivit kullade eller tiden löper ut.

Variationer av kull kan inkludera “frystagg” där den som blir tagen måste stå stilla tills en annan spelare “tinar upp” dem, eller “katt och mus”, där barnen byter roller som jägare och byte.

3. Hinderbana

Bygg en enkel hinderbana med saker du har hemma. Använd gamla däck, rep, käppar och kartonger. Detta är inte bara roligt utan också ett bra sätt för att stärka barnens koordination och motorik.

4. Röda Rosen

En lek som är perfekt för att förbättra samarbete och strategiskt tänkande. En person är “mamma” eller “pappa” och står med ryggen mot de andra spelarna på ena sidan av en yta. 

De andra spelarna står på motsatt sida och måste försöka smyga sig framåt när “mamma/pappa” inte ser. Om “mamma/pappa” vänder sig om, måste alla frysa.

5. Katten & råttan

Katten och råttan är en kul utelek för barn, som kan lekas på både förskola och kalas.

Katten och råttan är en klassisk lek där man behöver vara ett gäng barn, vilket gör den perfekt för förskolan och fritids. I leken bildar barnen en cirkel och håller varandra i händerna, medan en spelare är katten utanför cirkeln och en annan är råttan inuti cirkeln. 

Målet för katten är att fånga råttan, och råttans mål är att undvika att bli fångad. Barnen i cirkeln höjer och sänker sina armar för att tillåta eller hindra råttan från att fly och katten från att fånga råttan. Leken fortsätter tills katten fångar råttan, och sedan väljs nya spelare för rollerna.

6. Skuggkull

Denna lek är bäst på en solig dag. Ett barn ska försöka ta de andra spelarna genom att trampa på deras skuggor. Detta kräver snabbhet och smidighet, och är ett roligt sätt att vara aktiv på.

7. Naturbingo

Skapa bingobrickor med bilder eller namn på olika naturobjekt som barnen kan hitta i närområdet. Det kan vara specifika blommor, insekter eller löv. Den första som hittar en rad vinner.

8. Bygga kojor

Att bygga en koja utomhus är en rolig lek för barn, samtidigt som man faktiskt skapar något.

Använd gamla lakan, grenar, och andra material för att bygga kojor. Detta uppmuntrar kreativitet och problemlösning, och kan vara en rolig familjeaktivitet.

9. Omvänd kurragömma

Omvänd kurragömma, även känd som “Sardiner”, är en bakvänd variant av det traditionella leken kurragömma. I detta spel gömmer sig en person först medan de andra väntar. När tiden är ute, börjar de andra spelarna leta efter den gömda personen. 

I stället för att avslöja den gömda spelaren så gömmer sig hittaren med denne på samma plats. Spelet fortsätter tills den sista personen hittar den samlade gruppen, vilket avslutar omgången.

10. Vattenkrig

Att leka vattenkrig med vattenpistoler eller vattenballonger är en kul och svalkande lek som barn kan köra utomhus under sommaren.

På en varm sommardag är vattenkrig ett kul sätt för barnen att svalka sig och leka på. Det går att använda både vattenballonger eller vattenpistoler. Prata bara med barnen innan om att respektera eventuella grannar och förbipasserande.

11. Ballongstafett

Denna lek är perfekt för barnkalas eller vid släktträffar. Dela in barnen i lag och låt dem tävla i att transportera en ballong mellan olika punkter, antingen genom att klämma den mellan knäna eller balansera den på en sked. Genom denna leken kan barnen utveckla både balans och samarbetsförmåga.

12. Bygga torn

Låt barnen bygga ett så högt torn som möjligt med saker från naturen. De kan söka efter grenar, kottar och andra föremål och stapla dessa på varandra. Den med högst torn vinner, alternativt så kan man köra lagvis med två grupper mot varandra.  

13. Limbo

En rolig utomhuslek för barn är limbo, som man enkelt kan komma igång och köra med hjälp av ett rep, kvast eller annan rak stång.

Använd en käpp eller ett rep och håll det horisontellt. Barnen måste sedan böja sig bakåt och gå under stången utan att vidröra den eller falla. En lek som bjuder på både skratt och tävlingsanda.

14. Fotbollsbiljard

Skapa en stor biljardbana på gräset med rep, kritlinjer eller liknande. Använd sedan fotbollar som biljardbollar och låt barnen använda sina fötter som biljardkö. En rolig och kreativ variant av klassisk biljard.

15. Spökboll

Här ska man spela med en mjuk boll, som ska kastas mot de andra spelarna. Man kan antingen ställa upp med två lag mot varandra och spela med flera bollar, eller låta någon spelare springa omkring och försöka kasta bollen på andra. Blir man träffad är man ute, det går även att köra med frys och att man tinas upp av spelare som fortfarande inte är träffade.

16. Naturkonst

Denna aktivitet är mer kreativ än fysisk. Låt barnen samla in material från naturen i form av löv, pinnar och stenar och så får de skapa konstverk på marken. Detta är en utmärkt aktivitet för att uppmuntra kreativitet. 

17. Säcklopp

Hoppa säck är ett av våra tips på kul utelek för barn.

Ett tidlöst och roligt utomhusspel som passar både barn och vuxna är säcklopp. Använd stora säckar eller gamla kuddfodral och organisera ett lopp där deltagarna måste hoppa till mållinjen. Det är dessutom bra träning!

18. Käpphästslopp

Låt barnen skapa sina egna käpphästar av strumpor, käppar, kvastar eller andra hushållsmaterial, och sedan tävla i ett käpphästslopp. Detta är inte bara en rolig aktivitet, utan också ett sätt att främja kreativitet och handarbete.

19. Lekplatsbingo

Skapa en bingobricka med olika lekplatsaktiviteter som att gunga, klättra, hoppa hage, etc. Barnen ska sedan försöka slutföra varje aktivitet för att få bingo. Det är ett roligt sätt att uppmuntra olika typer av fysisk aktivitet. Perfekt som utelek på förskolan.

20. Vinterolympiad

När snön har kommit så kan man organisera en vinterolympiad med olika grenar som snöbollskastning på måltavla, bygga störst snögubbe och säcklopp i snön. Detta är ett roligt sätt att få in lite tävlingsanda i vinterleken.

Sammanfattning av roliga utelekar för barn

Med roliga utelekar kan man locka barnen att tillbringa mer tid utomhus bort från alla skärmar. Förutom att skratta och skoj så får de även möjlighet att utforska, lära och växa i en stimulerande miljö. 

Många utomhuslekar är även roliga och passande för hela familjen och låter er tillbringa härlig kvalitetstid tillsammans. 

För fler lektips, kolla gärna in våra tips på lekar i bilen.