Bästa UV-tält 2024 – Soltält & strandtält för barn [Bäst i test]

Bästa UV tält och strandtält hittar man i vårt bäst i test.

Ett UV-tält, även kallat strandtält eller soltält, är den perfekta följeslagaren för både barn och familjer som planerar att tillbringa tid utomhus under soliga dagar. Med ett UV-tält får ni skydd mot solens skadliga strålar, samtidigt som det ger en sval plats att koppla av på. 

Men med en stor variation av UV-tält på marknaden kan det vara svårt att veta vilket man ska välja. Vi har därför utsett de sju bästa UV-tält i olika kategorier, så att du kan hitta ett som passar just er.

Översikt bästa UV-tält 2024

1. BabyMoov Anti UV-tält

BabyMoov Anti UV-tält är bäst i test enligt oss. Den är rymlig, skyddande och kommer med insektsnät.

Bästa UV-tält överlag

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. Swimpy UV-tält XL

Swimpy strandtält XLär bästa UV-tältet för familjer som behöver en stor modell. Det har extra fickor och god ventilation.

Bästa stora UV-tält

4.8/5

Hitta bäst pris hos:

3. Swimpy UV-tält

Swimpy UV-tält är bästa soltält för barn. Det har gott om plats och man får även plats med en vuxen om så önskas.

Bästa billiga UV-tält

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

4. BabyMoov Babyni UV-tält

BabyMoov UV-Tält för bebis är en liten modell med myggnät och mjukt liggunderlag. Kan även användas som resesäng och lekhage.

Bästa UV-tält för bebisar

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

5. Badabulle UV-Tält Jungle In & Out Tipi

Badabulle UV-tält för barn är ett lekfullt tält som har ett myggnät med dragkedja och en mysig design. Det mjuka underlaget kan användas som en egen lekmatta.

Bästa UV-tält i klassisk form

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

6. Nordbjørn Shadow UV-tält

Nordbjørn Shadow är ett bäst i test UV-tält som passar på stranden vid sol. Denna popup modell är enkel att montera.

Bästa UV-tält för resa

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

7. Swimpy UV-tält Babblarna/Bamse

Swimpy UV tält med babblarna är en lekfull modell som barn kommer att älska. Detta tältet har bra ventilation och är enkel att montera tack vara popup funktionen.

Bästa roliga UV-tält

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

8. Pop Up Baby UV-tält med pool

Pop Up Baby strandtält är det bästa UV-tältet med pool enligt oss.

Bästa UV-tält med pool

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

Innehållsförteckning

Vad är ett UV-tält?

Ett UV-tält, även känt som ett soltält eller strandtält, är ett litet bärbart skydd som är designat för att ge skugga och skydda barn och bebisar mot solen och dess ultravioletta (UV) strålar.

Som de flesta redan känner till så är för mycket UV-strålning farligt för både vuxna och barn och förutom att det gör ont när man bränner sig kan det i värsta fall leda till hudcancer.

Köpguide UV-tält, strandtält, soltält

När du letar efter ett passande UV-tält finns det ett par faktorer som kan skilja mellan olika tältmodeller. I nedan köpguide ska vi gå igenom dessa.

UV-skyddet

Detta är kanske den viktigaste aspekten att tänka på när du köper ett UV-tält. Tältet ska erbjuda högkvalitativt skydd mot solens skadliga UVA och UVB-strålar. 

Titta efter en SPF (Sun Protection Factor) eller UPF (Ultraviolet Protection Factor). Det ska gärna vara 50+, vilket är det högsta skyddet som finns tillgängligt. Denna siffra betyder att tältet bara kommer att tillåta 1/50 av solens UV-strålning att passera igenom.

Storleken på soltältet

Fundera på hur många personer som soltältet ska vara till. Ska det bara vara till en bebis kan ett litet UV-tält räcka gott och väl, men ska ni vara båda en bebis, ett storasyskon och en vuxen så bör man kolla på en större modell. 

Det kan även vara så att man vill ha plats för andra saker i tältet, så som stolar, leksaker och kylväska.

Man kan säga att UV-tält finns i tre storlekar. Dels har vi de stora XL-tälten för flera personer, de vanliga UV-tältet för 1-2 personer samt de små UV-tälten för en bebis.

Stora UV-tält passar för familjer med flera barn.
Stort UV-tält
UV-tält i vanlig storlek som passar för ett eller två barn.
UV-tält vanlig storlek
BabyMoov soltält för bebis kommer med ett myggnät och ventilation för en sval miljö för små barn.
Litet UV-tält för bebis

Ventilation i UV-tältet

Ventilation är avgörande för att hålla barnet svalt under varma dagar. Ett bra UV-tält bra ska ha ett tillfredställande luftflöde, antingen genom mesh-paneler i tyget eller genom ett ventilationsfönster. 

Hållbarhet

Tältets material påverkar hur länge det håller. Välj ett tält tillverkat av starka, högkvalitativa material som kan stå emot vind, regn och UV-strålar. Ett UV-tält bör vara tillverkat av ett slitstarkt material och robusta stänger, för att skydda både mot väder, men även mot barn som kanske inte alltid är så försiktiga.

Montera UV-tält genom att vika eller fälla det kan vara klurigt till en början, men man lär sig snart.

Enkel montering och hantering

När man tagit sig till stranden för en heldag med familjen så är det sista man vill att stå och försöka komma på hur tältet ska monteras. Därför är det fördelaktigt om UV-tältet har pop up-funktion, som gör att det sätts upp på ett par sekunder. 

En annan detalj vi tycker man ska kolla efter är om det medföljer en transportväska att packa ner tältet i.

Vad kostar UV-tält?

Priserna på UV-tält kan variera beroende på flera faktorer, så som storlek, material och extra funktioner som pool eller fickor. Generellt kan du förvänta dig att betala mellan 200 och 700 kronor för ett UV-tält.

Topplista bästa UV-tält 2024

1. BabyMoov Anti UV-tält

Bästa UV-tält 2024

BabyMoov Anti UV-tält är bäst i test enligt oss. Den är rymlig, skyddande och kommer med insektsnät.
BabyMoov är ett bäst i test UV-tält som rymmer flera barn.

BabyMoovs Anti UV-tält är ett välbyggt soltält för barn, som kommer med en fin design och flera praktiska funktioner. Tältet är byggd av ett påkostat material med UPF 50+ , vilket ger ett ordentligt skydd för barnen mot solens strålar. På baksidan sitter även ett litet fönster som kan öppnas för bättre ventilation. 

Något vi gillar mycket med det här tältet är att det både är vattenavvisande och har ett myggnät med knytband framtill, som gör att man smidigt kan hålla insekter och myggor borta.

Monteringen av BabyMoovs UV-tält är mycket smidig tack vare pop up-funktionen. Tältet sätts upp på nolltid och det medföljer även tältpinnar som gör att man kan förankra strandtältet i både gräs och sand. När det är dags att fälla ihop och packa ner det igen är det inte svårare än vad nedan bild visar.

Fäll ihop UV tältet BabyMoov är lätt att montera ner när det har använts. Vårt test visar att det går fort att packa ihop detta strandtält.

Storleksmässigt så är det är ett överraskande rymligt strandtält och det går att vara en vuxen och två barn i det. Vidare medföljer en praktisk förvaringsväska där man enkelt får ner tältet och smidigt kan ta med det till stranden och parken.

Hitta bästa pris på BabyMoov Anti UV-tält hos:

2. Swimpy UV-tält XL

Bästa stora UV-tält 2024

Swimpy UV-tält XL är ett stort UV tält till ett billigt pris. Med den här modellen får man en plats med en hel familj om så önskas.
Swimpy strandtält XLär bästa UV-tältet för familjer som behöver en stor modell. Det har extra fickor och god ventilation.

Swimpys UV-tält XL är en större modell med gott om plats för både vuxna och barn. Här kan en hel familj samsas om utrymmet och vila sig från solens varma strålar. 

Det här strandtältet kommer med ett UV-skydd på 30+, som ger en bra barriär mot solens starka strålar. Vidare är det byggt av ett material som inte innehåller några skadliga ämnen, allt för att vara så skonsamt för barn som möjligt. 

När tältet ska monteras är proceduren enkel och smidig. Det medföljer tre vikbara pinnar som används för att sätta upp tältet och dessutom ingår det även fyra spikar som gör att man kan förankra det ordentligt i marken eller stranden.

Till det här soltältet medföljer även en förvaringspåse med ett smidigt handtag som förenklar transporten.

Hitta bästa pris på Swimpy UV-tält XL hos:

3. Swimpy UV-tält

Bästa billiga UV-tält 2024

Swimpy UV-tält är bästa soltält för barn. Det har gott om plats och man får även plats med en vuxen om så önskas.

UV-tältet från Swimpy är ett prisvärt och billigt alternativ, som ger mycket soltält för pengarna. Här får man ett relativt rymligt tält för både bebisar, barn och vuxna. Det gedigna skyddet på UPF 50+ säkerställer att solens strålar hålls borta och att man får möjlighet till skugga när man vill.

Trots det lite lägre priset så är tältet Oeko-Tex certifierat, vilket innebär att det inte innehåller några ämnen som skulle kunna vara skadliga för huden. Vilket såklart är en stor fördel vad gäller produkter för barn.

Monteringen av tältet går snabbt och smidigt, däremot kan nedmonteringen vara lite småklurig de första gångerna, men det lär man sig snabbt genom den medföljande instruktionen. Förvaringsväskan som följer med tältet är ytterligare ett plus. Den är både praktisk och lättanvänd, vilket gör transporten enkel.

Värt att notera är att det inte ingår tältpinnar till just denna modellen, de kan antingen köpas till löst här, alternativt om man har andra tältpinnar hemma.

Hitta bästa pris på Swimpy UV-tält hos:

4. BabyMoov Babyni UV-tält

Bästa UV-tält för bebis 2024

BabyMoov UV-Tält för bebis är en liten modell med myggnät och mjukt liggunderlag. Kan även användas som resesäng och lekhage.
BabyMoov soltält för bebis kommer med ett myggnät och ventilation för en sval miljö för små barn.

Om du är på jakt efter bästa UV-tältet till en bebis så är BabyMoovs Babyni en toppkandidat enligt oss. Här får man både ett heltäckande solskydd, samtidigt som den kan användas som en resesäng och lekhage, tack vare sitt mjuka och vadderade underlag. Perfekt för både stranden, trädgården och parken helt enkelt.

Detta lilla UV-tält består av ett tyg med solskyddsfaktor UPF 50+, vilket blockerar upp till 99% av skadliga UVA och UVB-strålar. Bebisen får dessutom skydd mot vinden, insekter och sand från stranden, när man väljer att rulla ut hela skyddet.

Vi gillar att det finns två öglor som gör det möjligt att hänga upp två leksaker, vilket gör det lite roligare för en bebis som ligger på rygg. Vidare går hela soltaket även att ta av, vilket då gör den till en vanlig lekhage som både går att ha inomhus och utomhus.

När inte UV-tältet användas så kan det smidigt fällas ihop och förvaras i den medföljande förvaringspåsen. När det sedan är dags att ta fram det så går monteringen supersnabbt tack vare popup-systemet.

Hitta bästa pris på BabyMoov Babyni UV-tält hos:

5. Badabulle UV-Tält Jungle In & Out Tipi

Bästa UV-tält klassisk form 2024

Badabulle UV-tält för barn är ett lekfullt tält som har ett myggnät med dragkedja och en mysig design. Det mjuka underlaget kan användas som en egen lekmatta.
Badabulle UV-Tält Jungle In & Out Tipi där det medföljer egna tältpinnar. Perfekt för barn som vill ha ett roligt strandtält.

UV-tältet Jungle in & Out Tipi från Badabulle kommer med en klassisk trekantsform, som man snabbt och smidigt monterar ihop. Detta soltältet har det maximala UV-skyddet UPF 50+ och passar lika bra på stranden som i trädgården och parken. 

Till tältet medföljer en mjuk madrass, som har en vattentät undersida. Denna kan användas både i tältet men även som en separat lekmatta. Vidare består hela tältet av ett vattenavvisande material och det finns även ett myggnät med dragkedja, som gör att de små kan få ett bra skydd mot insekter och mygg.  

För att underlätta transporten av det här soltältet medföljer även en praktisk väska för förvaring, som vi tycker är smidig med sitt handtag.

Hitta bästa pris på Badabulle UVtält Jungle In & Out Tipi hos:

6. Nordbjørn Shadow UV-tält

Bästa UV-tält för resa 2024

Nordbjørn Shadow är ett bäst i test UV-tält som passar på stranden vid sol. Denna popup modell är enkel att montera.
Nordbjørn Shadow soltält passar bra på resan då den mindre storleken gör det enkelt att få med sig.

Är du efter ett prisvärt och smidigt strandtält till resan så är Nordbjørns Shadow ett utmärkt alternativ. Det erbjuder plats för flera barn och är gjort av ett material med ett effektivt UPF50+ skydd.

En detalj som vi gillar extra mycket med den här modellen är de smarta fickorna på insidan av soltältet. Där kan man smidigt förvara saker som solskydd och små leksaker till barnen.

Tältet förankras enkelt i marken med de medföljande tältpinnarna och med förvaringsväskan är det inga svårigheter att transportera tältet under resan.

Hitta bästa pris på Nordbjørn Shadow UVtält hos:

7. Swimpy UV-tält Babblarna/Bamse

Bästa roliga UV-tält 2024

Swimpy UV tält med babblarna är en lekfull modell som barn kommer att älska. Detta tältet har bra ventilation och är enkel att montera tack vara popup funktionen.
Swimpy strandtält med Bamse har en trevlig design med alla figurer från Bamses värld. Med det här strandtältet får barn UV skydd och behaglig skugga.

Det rymliga strandtältet från Swimpy imponerar med sin praktiska design och generösa utrymme, vilket gör det till en utmärkt kompanjon till stranden. Med ett utbud av roliga motiv, inklusive populära karaktärer som Babblarna och Bamse, är det kul för barnen att vara i tältet.

Förutom en härlig design så är detta soltält välbyggt och består av ett material som är helt utan skadliga ämnen för huden. Dessutom har det högsta UV-skyddet med sitt UPF-50+, som håller skadliga solstrålar borta och ger en behaglig skugga under sommarvärmen.

Till UV-tältet medföljer även en förvaringsväska som gör transporten smidig. Det kommer även med en tydlig instruktion för hur tältet ska fällas ihop.

Hitta bästa pris på Swimpy UV-Tält Babblarna/Bamse hos:

8. Pop Up Baby UV-tält med pool

Bästa UV-tält med pool 2024

Pop Up Baby strandtält är det bästa UV-tältet med pool enligt oss.
Pop Up Baby UV-tält och vad som medföljer i paketet.

Med Pop Up Babys UV-tält får även barnet möjlighet att njuta av vatten, även om inte det får bada eller om ni inte är nära vatten. Den lilla poolen i mitten kan snabbt fyllas upp med vatten och leksaker, vilket blir en rolig plats för barnet.

Tältet kommer med ett UV-skydd på 50+, som ger en tryggt skal mot solen. Skulle man vilja kan även tältdelen tas loss från underdelen. Vidare är monteringen enkel tack vare UV-tältets pop up funktion.

Vi gillar att det finns fickor på sidorna där leksaker och annat kan förvaras. Dessutom medföljer även en smidig bärväska att transportera UV-tältet i.

Hitta bästa pris på Pop Up Baby UV-tält med pool hos:

Vart kan man köpa UV-tält och strandtält?

När du har hittat en passande modell och det är dags för ett köp så finns det många återförsäljare som erbjuder UV-tält. Ett bekvämt och smidigt alternativ är att handla online och få hemlevererat eller till närmaste ombud.

Ett par av de butiker som vi tycker har bra priser och stort utbud på UV-tält just nu är:

Sammanfattning bästa UV-tält 2024

Ett UV-tält är en fantastisk investering för de soliga dagarna. Oavsett om ni är på stranden, campar eller bara tillbringar tid i trädgården erbjuder dessa soltält en sval och säker plats att koppla av på.

Ett UV-tält kan ta många olika former och för att hjälpa dig att hitta den rätta modellen för just er så har vi utsett bästa UV-tält i flera olika kategorier, här nedan hittar du en sammanfattning på vår topplista:

  1. BabyMoov Anti UV-tält
  2. Swimpy UV-tält XL
  3. Swimpy UV-tält
  4. BabyMoov Babyni
  5. Nordbjørn Shadow
  6. Swimpy Babblarna/Bamse
  7. Pop Up Baby

Vanliga frågor om UV-tält för barn

SPF (Sun Protection Factor) används för att mäta solskydd från solkräm och andra hudprodukter medan UPF (Ultraviolet Protection Factor) används för att mäta solskydd från tyger. Båda siffrorna berättar hur väl produkten skyddar mot solens skadliga strålar.

De flesta UV-tält kan rengöras med en fuktig trasa och mild tvål. Se till att tältet är helt torrt innan du packar ner det för att undvika mögel och dålig lukt.

Det beror på tältet. Vissa UV-tält är vattentäta och kan användas i regnet, medan andra kanske inte håller dig torr under ett kraftigt regn.

Livslängden för ett UV-tält varierar beroende på hur väl du tar hand om det och kvaliteten på materialen. Generellt sett bör ett högkvalitativt UV-tält hålla i flera år vid korrekt användning och förvaring.

Ja, UV-tält är designade för att vara så säkra som möjligt för små barn.

Vi håller BabyMoov Anti UV-tält som det bästa strandtältet överlag 2024.