Hur mycket sover bebisar och nyfödda? Tips för bättre sömn

Bebisars och nyföddas sömn är intressant att veta för föräldrar, vad är vanligt och hur mycket kan en bebis sova?

Sömn är en viktig faktor för både barns och föräldrars välbefinnande och för förstagångsföräldrar kan bebisars sömnvanor vara en källa till oro och osäkerhet.

Hur mycket ska en bebis egentligen sova? Vad är deras sömnbehov och vad är normalt? Denna artikel syftar till att ge en översikt över nyfödda och bebisars sömnbehov och erbjuda tips till dig som föräldrar för att skapa hälsosamma sovrutiner.

Innehållsförteckning

Nyfödda (0-3 månader)

En nyfödd kan sova upp till 20 timmar per dygn. Här syns en liten krabat som gäspar och sover.

Nyfödda bebisar sover mycket och har en oregelbunden sömnrytm. De kan sova upp till 16-20 timmar per dag, men i korta perioder på ett några timmar åt gången.

De behöver matas och skötas regelbundet, vilket innebär att de kommer att vakna ofta under natten. Det är viktigt för föräldrar att vara flexibla och anpassa sig till den nyfödda bebisens behov genom att erbjuda närhet, tröst och mat vid behov.

Spädbarn (3-6 månader)

Spädbarn som är någon månad gammal sover nästan lika många timmar som en nyfödd.

När spädbarn når 3-6 månader börjar deras sömnvanor gradvis att mogna. De kan fortfarande behöva mellan 14-16 timmar sömn per dag, men kan börja sova längre perioder under natten. Vissa spädbarn kan börja etablera en mer fast sömnrutin, med längre sovperioder och kortare vakna perioder under dagen.

Bebisar (6-12 månader)

En bebis sömn varierar, men de kan sova upp till 14-16 timmar per dygn.

Bebisar i åldern 6-12 månader tenderar att sova mellan 12-16 timmar per dag. De kan ha mer regelbundna sovrutiner och sova längre sträckor under natten. Vissa bebisar kan börja ta två eller tre tupplurar under dagen och sova längre perioder på natten.

Småbarn (1-3 år)

Hur mycket barn sover är olika när de kommer upp i 1-3 års ålder. Men de behöver fortfarande mycket mer timmars sömn än en vuxen.

Småbarn i åldern 1-3 år behöver vanligtvis 11-14 timmar sömn per dygn. De kan börja minska på antalet tupplurar under dagen och sova längre perioder under natten. Vid denna ålder kan vissa småbarn uppleva motstånd mot att lägga sig eller separationsångest, vilket kan påverka deras sömnvanor.

Sammanfattning av nyfödda och bebisars sömn

Bebisars sömnvanor genomgår stora förändringar under de första åren. Varje bebis är unik och kan ha individuella sömnbehov och rutiner. Det är viktigt att ni som föräldrar är tålmodiga och flexibla genom de olika utvecklingsfaserna och är lyhörda för er bebis behov.

Genom att skapa en lugn och konsekvent sovmiljö och erbjuda tröst och trygghet kan ni hjälpa er bebis att etablera hälsosamma sovrutiner som främjar både ert eget välbefinnande och ert barns sömnkvalitet.

Är det dags för en ny säng till ditt barn så hittar du stora utbud av barnsängar och tillbehör hos butiker som JollyroomBabyland & BabyV.

Vanliga frågor om bebisars sömn

En nyfödd bebis sover i genomsnitt 14-18 timmar per dygn. Sömnmönstret är ofta uppdelat i flera kortare sovperioder under hela dygnet, inklusive både dag och natt.

Varje bebis är unik och det finns ingen bestämd tidpunkt då alla bebisar börjar sova igenom natten. Generellt sett kan många bebisar börja sova 5-6 timmar i sträck vid 3-4 månaders ålder, och upp till 8-12 timmar i sträck vid 4-6 månaders ålder. Det är viktigt att komma ihåg att sömnvanor kan variera betydligt från bebis till bebis.

Det finns flera strategier för att hjälpa din bebis att utveckla bra sömnvanor. Det kan inkludera att skapa en konsekvent sömnrutin, skapa en lugn och avkopplande sovmiljö, och lära bebisar att somna på egen hand. Det är också viktigt att anpassa bebisens dagsömn till deras behov och ålder för att försäkra en god natts sömn.