Rengöra & tvätta barnvagn: 8 tips för hur du gör rent din vagn

Tvätt och rengöra barnvagn är viktigt för att komforten och hållbarheten. Vår guide tipsar om hur.

Även om du har en bäst i test barnvagn så är det viktigt att rengöra den då och då, dels för att den då ser bättre ut, men även blir en mer säker och hygienisk plats för ditt barn. Här är en detaljerad guide om hur du kan rengöra din barnvagn effektivt och grundligt:

Innehållsförteckning

8 tips för att rengöra barnvagn

1. Förberedelse

Innan du börjar rengöra din barnvagn, se till att du har allt du behöver till hands. Du kommer att behöva:

Mjuk trasa/svamp

– En borste (en gammal tandborste kan vara perfekt för svåråtkomliga ställen)

Hink eller skål med varmt vatten

Mild tvål/diskmedel

Skruvmejsel (om du behöver ta isär delar av barnvagnen)

En dammsugare (inget måste, men bra för svåråtkomligt smuts och damm)

2. Montera ner barnvagnen

Ta isär barnvagnen så mycket som möjligt, då blir det lättare att göra rent den. Detta kan inkludera att ta bort tygdelar, liggdel, korgar, skötväskor och att lossa hjulen.

3. Rengöring av barnvagnens tygdelar

Om tygdelarna är tvättbara i maskin så kan du tvätta dem enligt tillverkarens instruktioner. Om de inte kan tvättas i maskin, blanda varmt vatten och mild såpa. Använd sedan en mjuk trasa eller svamp för att torka av tygdelarna med såplösningen. Se till att du rengör alla fläckar och smuts. Låt tygdelarna lufttorka helt innan du sätter tillbaka dem på barnvagnen.

4. Rengöring av plast- och metalldelar

Använd en mjuk trasa och mild såplösning för att torka av plast- och metalldelarna. Kom ihåg att även torka av handtaget och bromshandtaget. Om det finns envisa smutsfläckar, kan du använda en gammal tandborste för att skrubba dem. Torka av alla delar med en torr trasa när du är klar.

5. Rengöring av hjulen på barnvagnen

Hjulen på din barnvagn samlar mycket smuts, speciellt om du använder vagnen mycket utomhus. Ta bort hjulen om möjligt och skrubba dem med en borste och varmt tvålvatten. Se till att du rengör både hjulen och axlarna ordentligt. Låt hjulen torka helt innan du sätter tillbaka dem.

Gör rent och tvätta klädsel på barnvagnen ökar bekvämligheten och hygienen. Det ger en snygg och prydlig vagn.

6. Dammsugning

Med en dammsugare kan du suga upp smuts och damm från svåråtkomliga områden på barnvagnen. Fokusera på områden som korgar och under sätet där smuts lätt kan samlas.

7. Återmontering

När alla delar är helt torra, montera ihop alla delar igen. Kontrollera att delarna sitter säkert och ordentligt innan vagnen används igen.

8. Regelbundet underhåll

För att hålla din barnvagn ren och hållbar, försök att torka av den regelbundet med en fuktig trasa eller våtservetter. Detta kommer att förhindra att smuts och fläckar byggs upp över tid. Om du regelbundet använder barnvagnen utomhus och i olika väder, kan det vara bra att göra en djupare rengöring varje månad.

Med bra barnvagnstillbehör, så som regnskydd om barnvagnen förvaras utomhus, kan du hålla den renare längre.

Sammanfattning av att rengöra barnvagn

Oavsett om du har en syskonvagn, resevagn eller en vanlig sittvagn så behöver den rengöras då och då. Med rätt skötsel och rengöring kommer din barnvagn att hålla längre och fortsätta att vara en trygg och bekväm plats för ditt barn.

Kom ihåg att alltid följa tillverkarens instruktioner och undvika starka medel när du rengör.