6 tips för att skydda barn & bebisar mot solen

Skydda barn mot solen med rätt produkter och försiktighet. På stranden är det extra viktigt med UV-skydd.

Som förälder eller vårdnadshavare är det vår främsta uppgift att skydda våra barn från faror och risker. När det gäller solens skadliga strålar är det särskilt viktigt att vidta åtgärder för att skydda barnens känsliga hud.

I denna artikel kommer vi att gå igenom vad man ska tänka på och ge tips för hur du kan skydda barn och bebisar från solen. Nedan tips gäller för barn över 1 år, en bebis som är under 1 år bör inte vistas i direkt solljus alls.

Innehållsförteckning

Sök skugga under de soligaste timmarna

Solens strålar är starkast mellan klockan 11.00 och 15.00, så det är bäst att undvika att vistas utomhus under dessa tider om det är möjligt. Försök att planera in aktiviteter och lek på morgonen eller sen eftermiddag när solen är mindre intensiv. Att söka skugga under parasoller, träd eller tak är också ett bra sätt att minska exponeringen för direkt solljus.

Kläder som skyddar

Att klä barnen i rätt typ av kläder ger ett fysiskt skydd mot solens strålar. Välj kläder som täcker stora delar av kroppen, som långärmade tröjor och byxor. Tänk på att tyger med tät väv ger bättre skydd än löst vävda material. Det finns även speciella kläder med inbyggt UV-skydd som kan vara mycket användbara. 

Glöm inte heller att skydda huvudet med en solhatt och att använda solglasögon med UV-skydd för att skydda ögonen.

Du hittar UV-kläder för barn här.

UV-produkter

Om ni kommer att befinna er någonstans där det är svårt att undvika solen helt, som t.ex. stranden, så finns det olika typer av hjälpmedel som ger UV-skydd. En bra sak för barnfamiljer är ett UV-tält, som barnen kan leka i samtidigt som det skyddar mot solens strålar.

Hitta ett stort utbud av UV-tält här. Du kan även hitta inspiration i vårt bäst i test av UV-tält.

Använd solkräm

Solkräm är ett viktigt verktyg för att skydda barnens hud mot solens skadliga strålar. Välj ett solskyddsmedel med en hög solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 och som ger skydd mot både UVA- och UVB-strålar.

Applicera generöst på alla utsatta områden, inklusive ansikte, nacke, armar och ben. Kom ihåg att regelbundet återapplicera solskyddsmedlet varannan timme eller efter att barnet har badat eller svettats mycket.

Du hittar solkräm för barn här.

Drick mycket vatten

Det är inte bara huden som man behöver skyddas, även insidan behöver tas hand om vid mycket sol. Att dricka tillräckligt med vätska är viktigt för att hålla vätskebalansen på en bra nivå och motverka uttorkning under soliga dagar. 

Se till att barnen alltid har tillgång till vatten eller vätskeersättning när de är utomhus. Undvik drycker med hög sockerhalt, eftersom de kan öka risken för uttorkning.

Det är viktigt att barn dricker mycket vatten när det är varmt i solen för att undvika uttorkning.

Undvik solbränna

Försök att undvika att barnen får solbränna, eftersom det kan skada deras känsliga hud och öka risken för framtida hudproblem. Om barnet måste vara utomhus under de soligaste timmarna eller under längre perioder, se till att de är ordentligt skyddade med kläder, solkräm och skugga.

Sammanfattning av att skydda barn och bebisar mot solen

Att skydda barn från solen är viktigt för att undvika att de får hudproblem nu och i framtiden. Genom att vidta rätt åtgärder, som att söka skugga, klä barnen i solskyddande kläder, använda solkräm och se till att de är ordentligt hydrerade, kan man minimera riskerna med överexponering för solen. 

Kom ihåg att vara en förebild för dina barn genom att själv vara noggrann med solskydd. Med rätt kunskap och försiktighet kan du skapa en trygg och solsäker miljö för barnen.

Vanliga frågor om att skydda bebisar och barn mot solen

Det är inget måste, men det är ett bra och smidigt alternativ till att använda solkräm. Barns hud är tunnare och mer känslig än vuxnas hud, vilket gör dem mer sårbara för UV-skador. Med hjälp av en UV-dräkt kan man täcka en stor del av barnets kropp och solkräm behöver bara användas till de delar som dräkten inte täcker.

Solhatten är viktig för barn av flera anledningar:

Skyddar mot UV-strålning: Barns hud är mycket känsligare än vuxnas, och långvarig exponering för solens strålar kan leda till solbränna och på lång sikt även hudcancer. Solhatten skyddar huvudet, ansiktet, öronen och ofta även nacken från direkt solstrålning.

Skyddar ögonen: Starkt solsken kan vara skadligt för ögonen och kan leda till obehag eller suddig syn. En bred hatt ger skugga och skyddar ögonen.

Förebygger värmeslag: Genom att bära en hatt kan barnet minska risken för värmeslag, vilket kan orsakas av överexponering för värme och sol.

Skyddar mot solsting: Långvarig exponering för stark sol kan leda till solsting, vilket kan orsaka huvudvärk, illamående och andra symtom. En hatt hjälper till att skydda mot detta.

Färgen på kläder kan faktiskt påverka hur mycket UV-strålning de absorberar eller reflekterar. Generellt sett tenderar mörkare färger att absorbera mer UV-strålning än ljusare färger. Det betyder att mörkare kläder kan ge mer skydd mot UV-strålning än ljusare kläder. Detta beror på att de mörkare pigmenten kan absorbera solstrålarna innan de når huden.

Men klädernas färg är bara en av flera faktorer som påverkar hur mycket skydd de erbjuder. Andra viktiga faktorer inkluderar tygets densitet och tjocklek, samt om kläderna är våta eller torra. Till exempel kan ett tätt vävt eller tjockare tyg ge mer skydd än ett löst vävt eller tunnare tyg. Och kläder som är våta kan ge mindre skydd än de som är torra, eftersom vatten kan sprida UV-strålning.