13 tips för att lindra ont i magen hos bebisar

Hitta tips på hur man kan lindra ont i magen hos bebisar. Vi listar både långsiktiga och direkta lösningar när barnet har magont.

Att se sitt barn lida av magont kan vara hjärtskärande för varje förälder. Magont hos bebisar är vanligt och kan ha många olika orsaker, såsom gaser, kolik, luft, eller bara en del av deras normala utveckling.

Som tur är finns det flera sätt att lindra bebisars obehag och hjälpa dem att känna sig bättre. Här delar vi med oss av 13 praktiska tips för att lindra magont hos bebisar. Du hittar både tips som hjälper direkt samt mer långsiktiga lösningar.

1. Mage mot arm

Håll bebisen mot din arm eller mot din egna mage. På så vis får bebisen ett tryck från din kropp som kan lindra magontet. Det blir som en lugnande omfamning om magen och gör det lättare för bebisen att släppa ut gas.

2. Använd en pysventil

Ett smidigt och användbart hjälpmedel när bebisar har problem med gaser eller kolik är en pysventil. Denna ger omedelbar lindring och lättar på trycket i den lilla magen. 

Vi gillar Windi pysventil, som går att hitta här. Den är framtagen av läkare och har en stoppfunktion som gör att pysventilen inte kan åka in för långt.

3. Cykla med benen

Lägg bebisen på rygg och cykla försiktigt benen. Tryck knäna uppåt då och då, så att benen hamnar närmare magen. Detta stimulerar tarmrörelserna och gör det lättare för bebisen att släppa ut gaser. 

Förutom att lindra magknip så hjälper detta även till att stärka benmusklerna hos bebisen.

4. Bär bebisen

Placera bebisen i en ergonomisk och bra bärsele eller sjal och gå runt. Då får bebisen dels närhet och trygghet från dig, samtidigt som vaggandet från att du går omkring är lugnande. 

5. Magmassage

En försiktig massage är ett starkt tips om din bebis har ont i magen. Då placerar du dina händer på barnets mage och masserar försiktigt i medurs riktning, alltså klockans håll. 

Det här stimulerar tarmarna och hjälper till att förflytta gaser som inte vill ut. Massagen ska ha ett lätt tryck och undvik att massera direkt efter att bebisen har ätit.

6. Magdroppar

Tarmfloran hos bebisar är inte fullt utvecklad och deras små magar är känsligare jämfört med en vuxens. Med magdroppar kan man stärka upp tarmfloran hos en bebis, vilket hjälper till att motverka magont. 

Det här är en mer långsiktig åtgärd som tar lite tid, men går såklart utmärkt att kombinera med några av de mer kortsiktiga lösningar här i vår lista.

Två magdroppar vi kan rekommendera är Semper och LactiPlus Baby. Båda går bra att ge för nyfödda. 

7. Se över maten

Om barnet ammas och får ont i magen så kan man enligt Livsmedelsverket pröva att undvika produkter med komjölk i några veckor och se om det blir bättre. 

Om ni flaskmatar bebisen så kan ni både testa att byta nappflaska för att minska luftintaget vid matningen, men även att byta ersättningen, för att se om det hjälper.

8. Rapa din bebis ordentligt

Om bebisen får i sig mycket luft vid matningen så kan det skapa obehag och magont. Rapa bebisen ordentligt efter varje matning och man kan även pröva att rapa mitt i och återgå till matningen efteråt. 

Det finns flera tekniker för att rapa bebisar, att hålla bebisen upprätt mot din axel och klappa försiktigt på ryggen brukar dock vara effektivast. 

9. Skapa en lugn miljö

Ge bebisen en lugn miljö vid magont och minska överstimulering från ljus och ljud. Finns det högljudda syskon med i bilden kan det vara ett stressmoment för bebisen och dess mage.

10. Skapa ett repetitivt ljud

Denna punkten går lite emot den övre, men olika saker funkar på olika barn. Funkar inte en lugn miljö kan du pröva att skapa någon form av brummande och repetitivt ljud. Det påminner barnet om tiden i mammans mage. 

Några exempel är:

  • Ha igång köksfläkten
  • Spela upp lugnande white noise-musik. En favorit hos oss är att ha igång denna Spotify-spellista
  • Använd ett gosedjur med inbyggd speldosa, som denna

11. Använd en varm flaska

Häll varmt vatten i en flaska och svep in den i en mjuk handduk. Sedan kan du testa att placera den nära bebisen mage, vilket kommer ge en lugnande värme. Var bara försiktigt så det inte blir för varmt för barnet.

12. Ha bebisen i en s.k. kungastol

Vänd bebisen från dig så att ryggen är mot din mage. Därefter sätter du dina händer under knäna på bebisen, så att de hamnar ovanför rumpan. Den positionen underlättar matsmältningen och kan därför lindra magknip och värk. 

13. Bad

Med ett varmt och härligt bad kan man distrahera och lugna en orolig bebis. Med lite babyolja i vattnet kan ni även testa att massera bebisens mage försiktigt, vilket är både avslappnade och hjälper magen att hålla igång.

 

Sammanfattning av tips vid magont hos bebisar

Att hitta vad som fungerar för din bebis när den har ont i magen kräver tålamod och lite testande. Vissa metoder fungerar för en del bebisar, medan en del funkar för andra. 

Med tipsen i den här artikeln hoppas vi att du hittar något som fungerar för er bebis, som kan lindra när magonten är som värst. Precis som med tandsprickning kan perioden med magont vara tuff.

Upplever ni stora bekymmer så kan det även vara bra att ha en dialog med BVC kring hur ni ska agera framåt. 

Vanliga frågor om magont för bebisar

Kontakta läkare om bebisen verkar ha ihållande smärta, feber, kräkningar, diarré, eller om du är orolig för deras allmänna hälsa.

Ja, vissa livsmedel i moderns diet kan orsaka gaser eller obehag hos bebisen. Det är värt att prova att utesluta t.ex. komjölk ett tag.

Försök att rapa din bebis efter varje matning för att minimera gas och obehag.

Ja, kolik är en vanlig orsak till magont hos bebisar. Kolik i sig är ofarligt och kommer gå över, men det kan vara en tuff period för föräldrar innan det sker.