Bästa bärsjalen 2024 – Köpguide & bäst i test

  • Inläggskategori:Baby
Hitta den bästa bärsjalen i vårt stora test. Vi har jämfört och gått igenom massor av modeller för att hitta toppmodellerna.

Letar du efter den bästa bärsjalen? Då har du kommit rätt! Vi har jämfört och utvärderat olika sjalar och tagit fram en topplista med bekväma och riktigt bra modeller.

Som förälder kan man ju inte alltid bära runt på sin bebis, utan man behöver ha händerna fria ibland för att göra annat. Med en bärsjal kan du bära med din bebis på ett bekvämt och smidigt sätt, oavsett om du vill göra enklare bestyr hemma eller bara njuta av en lugn promenad.

Översikt bästa bärsjal 2024

1. Aldoria Bambu Soft

Aldoria Bambu Soft intar förstaplatsen i vårt bärsjal bäst i test. Den har allt man kan tänkas vilja ha i en sjal. Den är mjuk och bekväm att bära, reglerar temperaturen bra och är lätt att knyta.

Bärsjal bäst i test 2024

5/5

Hitta bäst pris hos:

2. Najell Wrap

Najell Wrap är en färdigknuten bärsjal som hamnar högt upp i vår topplista över bärsjalar.

Bästa färdigknuta bärsjal

5/5

Hitta bäst pris hos:

3. Ergobaby Aura

Ergobaby Aura bärsjal för nyfödda är en så kallad trikåsjal och är enligt oss en av de bästa sjalarna att bära barn i.

Bästa bärsjal för nyfödda

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

4. Coracor bärsjal

Coracor bärsjal är en påkostad modell som andas premium. Den finns i massor av fina mönster och färger och är fantastisk mjuk och härlig att använda tycker vi.

Bästa premium bärsjal

4.7/5

Hitta bäst pris hos:

5. Moby Elements

Moby Elements är en enkel och billig bärsjal som är bäst i budgetklassen enligt oss.

Bästa billiga bärsjal

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

6. Baby K´tan bärsjal

Baby Ktan sjal är en färdigknuten bärsjal som är högt upp i vårt bäst i test.

Bästa färdigknutna bärsjal - Alternativ

4.6/5

Hitta bäst pris hos:

7. Mushie Bärsjal

Mushie Bärsjal är ett bra val för oavsett om du söker en sjal till en nyfödd eller lite äldre barn.

Bra val av bärsjal

4.5/5

Hitta bäst pris hos:

Innehållsförteckning

Att välja bärsjal

Man kan tro att en bärsjal bara är ett stycke tyg och inga större konstigheter, eller hur? Fel! Bärsjalar kan ha helt olika egenskaper och passa för olika föräldrar och bebisar. 

Med nedan köpguide tar vi dig igenom de viktigaste faktorerna att tänka på inför ditt val.

Material i bärsjalen

Till att börja med så kan en bärsjal vara gjord av olika typer av material, som har skiftande egenskaper. Här är de vanligaste:

Bomull

Väldigt vanligt i bärsjalar. Bomull är hållbart, lätt att tvätta, och passar bra oavsett årstid. Det andas väl, vilket är viktigt för att hålla både dig och ditt barn bekväma.

Bambu

Mjukt och lent som silke. Bambu har även allergivänliga egenskaper, vilket är bra för barn med känslig hud. Andra positiva egenskaper med bambu är att det är anti-bakteriellt samt reglerar temperaturen, så att barnet är svalt på sommaren och varmt på vinter.

Linne

Inte lika vanligt i bärsjalar för Sveriges marknad då det passar bäst för varma klimat på grund av de ventilerande egenskaperna. Det kan även kännas lite stelt till en början. Det blir dock mjukare med tiden och efter användning.

Polyester

Polyester är ett material som används i många billigare bärsjalar, oftast i mix med bomull. Det andas inte lika bra, men är prisvärt och funkar bra för det kallare klimatet i Norden.

Olika typer av bärsjalar

Bärsjalar kan vara utformade på olika sätt. Det finns i huvudsak fyra olika typer av sjalar och dessa är:

Trikåsjal

Ett exempel på en trikåsjal. Här med en sovande bebis mot sin mamma.

En trikåsjal är gjord av ett elastiskt material och eftersom det har stretch är det lättare att knyta och justera sjalen. Trikåsjalar är lämpliga för nyfödda och det första året, då det är ett flexibelt material som är snällt mot bebiskroppen.

Vävd bärsjal

Ett exempel på en vävd bärsjal. Här med en vaken bebis som tittar in i kameran.

Vävda bärsjalar är mer stabila och stelare än trikåsjalar och passar bäst när barnet har blivit lite större. Det är lite svårare att knyta dessa och det kan ta ett tag att lära sig. Å andra sidan är möjligheterna många när det gäller positioner.

Färdigknuten bärsjal

Ett exempel på en färdigknuten bärsjal, där man ser mamman justera den med en bebis i.

En färdigknuten sjal tar man på sig som en t-shirt och är väldigt smidig att använda. Man kan likna det vid ett steg mellan bärsjal och bärsele. Den stora fördelen är att man slipper knyta sjalen själv, nackdelen är att man kan behöva köpa två stycken om det skiljer i storlek mellan föräldrar, då de säljs i olika storlekar.

Ringsjal

En ringsjal med mesh-mönster. Man ser ringen där man enkelt justerar sjalen.

Till ringsjalar använder man ringar av antingen plast eller metall, för att enkelt kunna justera och anpassa bärsjalen. Ringsjalar kan vara gjord av olika material och passar både för nyfödda och småbarnsåldern. De är perfekta för att amma i.

Storlek på bärsjalen

Bärsjalar finns i olika längder, vanligast är att de är runt 5 meter långa. Med en längre modell kommer man kunna knyta sjalen på fler sätt, men det kan vara lite krångligt att hantera den, i alla fall i början.

Kortare bärsjalar får man oftast på sig snabbare och är enklare att knyta, dock är knytalternativen färre.

Varför ska man använda bärsjal?

Att använda en bärsjal är ett perfekt sätt för att stärka banden mellan dig och ditt barn. Tack vare närheten får barnet trygghet, hjärtslag och värme, som är viktigt under de första månaderna. 

Som förälder erbjuder bärsjalen dig en frihet, då du kan få båda händerna fria och pyssla med dagliga sysslor, samtidigt som din bebis är nära dig. 

Tänker man ur ett ergonomiskt perspektiv så är också bärsjal fördelaktigt jämfört med att bära barnet i armarna. Det minskar belastningen på din rygg och axlar och fördelar bebisen vikt mer jämnt över din kropp.

En annan fördel med att använda bärsjal är smidigheten när man ska röra sig någonstans, som i kollektivtrafik eller andra trånga platser. En barnvagn kan lätt ta mycket plats. 

I vårt Bärsjal bäst i test utser vi de bästa modellerna just nu i olika kategorier. Alltifrån påkostade premiummodeller till enklare och billigare sjalar.

Ha nyfödda i bärsjal

För att säkerheten och komforten ska vara bra när du bär ditt spädbarn i en bärsjal så är det viktigt att tänka på följande faktorer:

Välj en bärsjal som passar nyfödda

Leta efter en sjal med stretch i tyget, de är snällare och mer bekväma för ett nyfött barn. De är även enklare att knyta, vilket underlättar för nyblivna föräldrar som kanske inte använt bärsjalar innan.

Ha koll på bebisens andning

Detta är självklart för många men tåls att påpekas extra mycket, håll alltid området kring barnets näsa och mun fritt från tyg, så att luftvägarna är fria.

Tät och bekväm passform

Knytningen bör kännas tät men inte vara för stram. Hur vet man det då? Jo du ska kunna glida ner en hand mellan dig och bebisens kropp.

Hur länge kan ett barn använda bärsjal?

De flesta bärsjalar kan användas upp tills att barnet är runt 12 månader gammalt. Vill man fortsätta kunna ha barnet nära sig men händerna fria så rekommenderar vi en bärsele, som är mer stabil och klarar mer vikt än en bärsjal.

Topplista bästa bärsjal 2024

1. Aldoria Bambu Soft

Bärsjal bäst i test

Aldoria Bambu Soft intar förstaplatsen i vårt bärsjal bäst i test. Den har allt man kan tänkas vilja ha i en sjal. Den är mjuk och bekväm att bära, reglerar temperaturen bra och är lätt att knyta.
Aldoria Bambu Soft är den bästa bärsjalen enligt oss.

Aldoria Bambu Soft är en stor favorit hos oss och det är inte svårt att se varför. Den här sjalen kombinerar en lyxig mjukhet med en trevlig mångsidighet och passar för alla typer av barn och föräldrar.

Vi gillar verkligen materialvalet i den här bärsjalen, som är 100% ekologisk bambu. Känslan av materialet påminner om silke, vilket gör det perfekt för nyfödda barns känsliga hud. En annan positiv egenskap med bambu är att materialet leder bort överflödig värme effektivt.

Aldoria Bambu Soft kan har en lång och elastisk design med en längd på 5 meter. Det gör att man kan vara flexibel i knytningen och vi gillar att man kan testa sig fram till vad som känns bäst.

En annan detalj som vi uppskattar är att det är lätt att amma i den här sjalen. 

Alla dessa trevliga egenskaper i kombination med en rimlig prislapp gör att vi utser Aldoria Bambu Soft till den bästa bärsjalen 2024!

Hitta bästa pris på Aldoria Bambu Soft hos:

2. Najell Wrap

Bästa färdigknutna bärsjal

Najell Wrap är en färdigknuten bärsjal som hamnar högt upp i vår topplista över bärsjalar.
Najell Wrap bärsjal är färdigknuten och riktigt smidig att använda.

Najell Wrap är enligt oss det perfekta valet om du söker efter smidigheten hos en bärsele samtidigt som du vill ha den intima känslan av en bärsjal. Den är fantastiskt enkel att använda och man slipper tänka på hur den ska knytas och spännas.

Vi tycker tyget har en mjuk och härlig känsla med en lagom stretch, som både du och bebisen kommer att tycka om. Det är även lätt att amma direkt i den här bärsjalen, vilket är smidigt och underlättar för bebisen att somna om. 

Najell Wrap finns i flera olika färger och storlekar, så att du kan få den optimal för just dig. Nackdelen blir att om man är två föräldrar där det skiljer mycket i längd och vikt så kommer den inte passa för båda.

Hitta bästa pris på Najell Wrap hos:

3. Ergobaby Aura

Bästa bärsjal för nyfödda

Ergobaby Aura är en av de bästa trikåsjalarna och har en mjuk och fin stretch i tyget. Det passar utmärkt för nyfödda.
Ergobaby Aura bärsjal för nyfödda är en så kallad trikåsjal och är enligt oss en av de bästa sjalarna att bära barn i.

Om du är ute efter en bra och bekväm bärsjal som är extra skonsam för nyfödda så är Ergobaby Aura ett utmärkt val enligt oss. Den har en höftvänlig och stödjande design, som ger optimal support till bebisens lilla kropp. 

Ergobaby har valt att jobba med ett 100% återvunnet och miljövänligt mesh-material. Det har en luftig känsla och vi tycker den är bra på att transportera bort fukt, vilket gör att bärsjalen även kan användas om man utför någon aktivitet eller när det är lite varmare. 

Materialet gör även att bärsjalen känns mjuk och len mot huden för både bebisen och dig. Vidare gillar vi att det finns en markerad mitt på sjalen, så att själva knytningen blir smidigare. 

En smart detalj med Ergobbay Aura är att det finns en integrerad förvaringspåse med en liten ögla för upphängning. Det är en superpraktiskt funktion tycker vi, man har bättre koll på vart den är och den slipper ligga bland andra saker.

Hitta bästa pris på Ergobaby Aura hos:

4. Coracor bärsjal

Bästa premium bärsjal

Coracor bärsjal är en påkostad modell som andas premium. Den finns i massor av fina mönster och färger och är fantastisk mjuk och härlig att använda tycker vi.
Här ses en mamma och hennes barn använda Coracor bärsjal. Den placerar sig högt upp i vårt bärsjal bäst i test.

Coracors bärsjal ligger i det lite högre prissegmentet och lämpar sig för dig som vill ha det där lilla extra när den lilla ska bäras. Inte nog med att denna sjalen är praktisk, den är också en fröjd för ögat och finns i flera härliga färger och mönster.

Det vi verkligen tycker om med den här sjalen är hur följsam och skön den är. Tack vare trikåtyget, som har tvåvägs-stretch, känns den avlastande för ryggen och anpassar sig på ett optimalt sätt. Det tunna tyget andas även på ett bra sätt och gör att det inte blir för varmt.

Och när det kommer till att faktiskt använda sjalen, så är den superenkel. Knytinstruktionerna som följer med gör att man snabbt kommer igång, även om man aldrig har använt en bärsjal förut.

Det spelar heller ingen roll om du är stor eller liten, sjalen passar alla kroppstyper och är tillräckligt lång för lite längre personer även ska kunna använda den.

Hitta bästa pris på Coracor bärsjal hos:

5. Moby Elements

Bästa billiga bärsjal

Moby Elements är en enkel och billig bärsjal som är bäst i budgetklassen enligt oss.
Moby Elements är den bästa billiga bärsjalen. Det är en enkel trikåsjal som är prisvärd och lätt att knyta.

Det går att hitta fina bärsjalar till låga prislappar och det är Moby Elements ett perfekt exempel på. Det är en praktisk och bekväm bärsjal som trots ett billigare pris ändå kan mäta sig med dyrare modeller. 

En av de stora fördelarna med Moby Elements är viktkapaciteten som är upp till 15 kg. Vilket är högre än många andra modeller som brukar klara av 10-11 kg. Det gör att den även blir prisvärd över tid och kan användas längre.

Vi gillar att tyget känns mjukt och stretchigt, vilket ger en omfamnande känsla. Sjalen andas inte riktigt lika bra som de lite dyrare modellerna, men det finns ändå en luftig känsla. 

Moby Elements finns även i flera fina färger, vilket gör att man kan välja en som verkligen passar ens personliga stil.

Hitta bästa pris på Moby Elements hos:

6. Baby K´tan bärsjal

Bästa färdigknutna bärsjal - Alternativ

Baby Ktan sjal är en färdigknuten bärsjal som är högt upp i vårt bäst i test.
Baby Ktan är en bra färdigknuten bärsjal som passar alla typer av föräldrar.

Med Baby K’tan får man en kombination av bärsjalens mysighet och bärselens enkelhet. Den är en färdigknuten sjal som har två längder med tyg sammansatt med ett justerbart band på ryggen. Att ta på sig den är ungefär lika enkelt som att ta på sig en t-shirt!

Baby K’tan är tillverkad i 100% bomull som både känns mjukt och luftigt vid användning. Tack vare sjalens design klarar den även av att bära barn upp till 16 kg. Vilket gör den mycket prisvärd över tid. 

Vi tycker även om att det går att bära barnet i fem olika bärpositioner, vilket ger en flexibilitet som många andra bärsjalar saknar. Det går exempelvis att ha bebisen framåtvänd, på höften, mot dig eller i amningsposition.

Hitta bästa pris på Baby K´tan bärsjal hos:

7. Mushie Bärsjal

Bra val av sjal

Mushie Bärsjal passar både nyfödda och äldre barn. Det är en fin och mjuk modell som är enkel att få på sig.
Mushie Bärsjal är ett bra val för oavsett om du söker en sjal till en nyfödd eller lite äldre barn.

Mushie har verkligen lyckats kombinera stil med funktionalitet i deras bärsjal. Det första som slår oss är hur mjuk och skön sjalen är. Tillverkad i ekologisk bomull, erbjuder den en bra balans i temperaturen och blir varken för varm eller kall.

Vi gillar att den kan användas från 3,5 kg och hela vägen upp till 15 kg, vilket täcker barnets första år och lite till.

Själva knytningen går smidigt och passformen är universal och funkar fint till allra flesta kroppsformer. 

Och när bärsjalen inte ska användas? Inga problem, sjalen har nämligen en smart inbyggd ficka för förvaring, som gör den superlätt att packa ner och ta med sig. Perfekt för alla små och stora äventyr.

Hitta bästa pris på Mushie Bärsjal hos:

Vanliga frågor om bärsjalar

De flesta bärsjalar kan användas upp till att barnet är 1-1,5 år gammalt. Vill man ha något att bära barnet i därefter så är det en bärsele som gäller.

De vanligaste typerna av bärsjal är vävd, trikå och ringsjal. Om du har en nyfödd bebis så är en trikåsjal att föredra, då de har ett mer stretchigt tyg, vilket gör att de är lättare att knyta och lite mer förlåtande i hanteringen.

Om man ska ha ett lite större bar ni bärsjalen så är oftast en vävd modell bäst, då det blir lite mer stabilitet.

En allmän rekommendation är att inte ha små bebisar i en bärsjal, bärsele eller babyskydd för den delen i mer än 1-2 timmar åt gången. Därefter behöver de komma upp och “stretcha” lite. 

Vi har valt att utse Aldoria Bambu Soft till bäst i test bland bärsjalar. Det är gjord av ett supermjukt tyg som andas väl. Det är även lätt att amma i den och smidigt att knyta ihop den.

Med en bärsjal kommer man riktigt nära sin bebis, samtidigt som du får händerna fria och kan göra sysslor och annat, allt medan bebisen sover hos dig. Det är ett ergonomiskt bra sätt att bära runt barnet på och passar framförallt för nyfödda, då det bara är ett tyg utan några remmar, knappar och annat.

Barnet ska en grodposition, vad innebär det då? Jo, knäna ska vara uppdragna och ryggen ska vara krökt i en C-form. Rumpan ska hamna lägre än knäna och tyget ska ge stöd till knävecken. Så att barnets ben och underkropp liknar ett M.

Innan du går

Även om man har en mjuk och bekväm bärsjal hemma så kan det vara skönt att komplettera med en bärsele, framförallt om ni ska ut och gå en längre sträcka eller göra någon annan aktivitet.

I vårt bärsele bäst i test hittar du tips på några av de bästa modellerna just nu.

Fler relaterade artiklar: