20 tips på saker att göra med barnet vid VAB

Tips på aktiviteter och vad man kan göra hemma vid VAB, när barnet är sjukt men fortfarande piggt och vill göra saker.

Att vara hemma med ett sjukt barn som fortfarande är piggt under VAB kan vara utmanande, men också en möjlighet att stärka banden till ditt barn genom att göra gemensamma och roliga aktiviteter.

Men vad ska man hitta på då? Låt oss hjälpa till med idéer! Här är 20 tips på saker du och ditt barn kan göra hemma under VAB när barnet är piggt. 

1. Bygg en koja

Använd filtar, lakan och soffkuddar för att bygga en mysig koja där hemma. Det kan bli en rolig lekplats eller en lugn plats för sagoläsning.

2. Baka tillsammans

Baka enkla recept som kakor eller muffins. Barnet kan hjälpa till med att mäta ingredienser och dekorera bakverken.

3. Skapa konst

Målning är en kreativ och rolig aktivitet att göra hemma vid VAB. Ni kan måla tillsammans eller så kan du ge barnets instruktioner.

Ta fram färg, penslar, och papper och låt kreativiteten flöda. Du kan t.ex. be barnet inkludera en specifik sak i målningen. Eller så kan ni skapa en egen konstutställning med ett tema. 

Hitta färg, penslar och målarset för barn hos butiker som Jollyroom & Babyland.

4. Ha en film- eller seriemaraton

Välj ut barnvänliga filmer eller serier och gör i ordning med popcorn och filtar för en mysig stund framför TVn.

5. Spela videospel

Hitta något kul spel som ni kan spela tillsammans på en dator eller konsol. Har ni konsol eller dator hemma idag så kan ni införskaffa ett till nästa VAB-tillfälle. För barn och familjer tycker vi att spelkonsolen Nintendo Switch är den bästa, då det finns mängder av roliga spel för hela familjen. 

6. Lek med lera eller Play-Doh

Att leka med lera eller Play Doh hemma vid VAB är en kul aktivitet som förbättrar barnets motorik och kreativitet.

Skulptera figurer eller använd utstickare för att göra olika former. Detta är även bra för barnets finmotorik. Play-Doh går att hitta hos t.ex. Jollyroom.

7. Bygg en hinderbana

Använd möbler hemma för att bygga en liten hinderbana. Starta t.ex. från soffan och vidare till en pall, för att därefter krypa under ett bord och sedan upp på en stol. Ett bra sätt för att få in lite rörelser hemma i sjukstugan.

8. Spela brädspel eller kortspel

Det är ett utmärkt sätt att ha roligt tillsammans samtidigt som det stimulerar barnets tänkande och strategiska färdigheter. Du kan hitta massor av roliga barnspel hos sidor som Jollyroom och Adlibris.

9. Gör hemmagjord pizza

Låt barnen hjälpa till med maten vid VAB. Ni kan göra egna pizzor där barnet får dekorera själv.

Låt barnet hjälpa till med att välja toppingar och dekorera sin egen pizza. Du kan be barnet att göra något roligt mönster eller liknande.

10. Ordna en skattjakt

Göm små skatter eller ledtrådar runt om i huset och ge barnet en karta eller ledtrådar för att hitta dem.

11. Läs böcker

Att läsa böcker tillsammans med sitt barn under VAB är mysigt och avkopplade.

Gör det extra mysigt genom att skapa en läshörna med kuddar och filtar. Variera med både högläsning och tyst läsning. Behöver ni fylla på med läsning så går det att hitta barnböcker hos exempelvis Adlibris.

12. Gör en orm

Ta en strumpa, gärna svart och trä över handen och armen. Sätt fast knappar, pärlor eller liknande som ögon vid fingrarnas knogar. Har ni något rött litet tyg som kan agera tunga är det ännu bättre. Sedan har ni en orma som kan kittlas, nafsas och jaga efter små händer och fötter. 

13. Bygg en dockteater

Bygg en liten teater med hjälp av en kartongskiva eller liknande och sätt en enkel ridå på, som t.ex. en kökshandduk eller annan tygbit. 

Gör strumpormar eller använd barnens leksaker och låt fantasin flöda när ni sätter upp er egna lilla teaterpjäs. 

14. Ha en danstävling

Sätt på musik och ha en liten danstävling hemma i vardagsrummet. Det är ett roligt sätt att röra på sig för både vuxna och barn.

15. Gör vetenskapliga experiment

Är barnet sjukt med fortfarande piggt kan ni göra roliga små experiment hemma, som garanterat kommer höja glädjen.

Det finns många enkla och roliga vetenskapliga experiment som kan göras med hushållsmaterial, som att blanda bakpulver och vinäger eller skapa en vulkan. Andra roliga små experiment kan vara att fylla en ballong och lägg i frysen eller göra en egen lavalampa. 

Hos Tekniska muséet finns fler exempel och videogenomgång på många enkla experiment hemma.

16. Lär er något nytt tillsammans

Det kan vara allt från en ny hobby, som att sticka eller måla, till att lära sig grunderna i ett nytt språk.

17. Plantera något

Om ni har trädgård eller en balkong, kan ni plantera blommor eller örter. Inomhus fungerar det bra att plantera kryddväxter i kruka.

18. Gör ett eget brädspel

Använd kartong, papper, och markörer för att skapa ert eget brädspel. Låt barnet komma på reglerna och designa spelplanen.

19. Skriv en berättelse tillsammans

En rolig sak att göra tillsammans hemma vid VAB är att skriva en berättelse ihop.

Sätt er tillsammans och fantisera ihop en berättelse och skriv ned den på papper eller surfplatta. Låt sedan barnet göra teckningar som illustrerar berättelsen. 

20. Måla på stenar

Hitta släta små stenar och måla på med hobbyfärg. Bara fantasin sätter gränser på motiv, det går att måla djur som katter, igelkottar, möss eller bara göra fina mönster.

Sammanfattning av aktiviteter hemma under VAB

Att vara hemma för VAB behöver inte vara tråkigt. Med lite kreativitet kan ni både ha roligt och lära er nya saker tillsammans. Det är också ett utmärkt tillfälle att göra relationen mellan ännu starkare med dessa gemensamma lekar och aktiviteter.