11 tips för att få barn att läsa

Vi ger tips på hur man får barn att läsa. Det finns många trix och knep för att komma igång.

Att uppmuntra barn att läsa är en billig men ovärderlig gåva som du som förälder kan ge ditt barn. Läskunnighet är en grundläggande färdighet som inte bara öppnar dörrar för att studera vidare, utan också stärker barnets fantasi, kritiska tänkande och förbättrar språkutvecklingen.

Men det kan kännas svårt att få sitt barn att börja läsa och fortsätta med det, tro oss vi vet. Vi kommer därför att ge konkreta tips här på hur du kan få ditt barn att utveckla ett intresse för läsning. 

Lite längre ner hittar du även förslag på lättlästa böcker att komma igång med.

Tips för att få barn att läsa

1. Skapa en daglig läsrutin

Barn trivs med rutiner, och en daglig läsrutin gör det lättare att få barnet att börja läsa. Bestäm en specifik tid på dagen då ni tillsammans läser böcker, till exempel innan läggdags.

2. Läs ett varierat utbud av böcker

Det är viktigt att ge barn ett brett urval av böcker så att de kan hitta något som intresserar dem. Vissa barn älskar fantasy, medan andra föredrar äventyr eller faktaböcker. 

Låt barnet välja vad de vill läsa, även om det inte alltid är det du själv skulle ha valt.

3. Läs tillsammans

Barn älskar att spendera tid med sina föräldrar, och om ni läser tillsammans kan det bli en tid ni båda ser fram emot. 

Läs högt och prata om vad ni läser genom att ställa frågor om vad som händer i boken. Låt barnet gissa vad som kommer att hända härnäst eller diskutera olika val som karaktärerna gör.

4. Besök bibliotek och bokhandlare

Att besöka bibliotek eller bokhandlare är ett tips på att få barn att börja läsa. Ge barnet en chans att utforska hyllorna och välja ut böcker som lockar dem. 

Många bibliotek har också sagostunder eller andra aktiviteter som kan göra läsning till en social och spännande upplevelse.

Pojke letar efter bok att läsa på på bibliotek.

5. Berätta hur bokstäverna låter

Det kan vara tråkigt att läsa om man inte helt förstår alla bokstäver. Tala om för barnet hur olika bokstäver låter och upprepa det med jämna mellanrum. Bokstaven L heter “Ell”, men i text blir det ett annat ljud.

6. Starthjälp

Börja läsa första delen av boken högt för barnet och låt denne sedan läsa vidare själv.

7. Läs boken och se sedan filmen

Många böcker har filmatiserats, så ett tips är att hitta en bok och se filmen därefter. Då kan ni diskutera vad som skiljde, vad som kanske fattades i filmen och vilken ni gillade bäst.

8. Använd teknik som ett komplement

Även om det är viktigt att uppmuntra barn att läsa fysiska böcker så kan man ta hjälp av teknik som komplement. E-böcker och ljudböcker är ett bra alternativ för barn som inte gillar att läsa böcker. 

Det finns även många pedagogiska appar och spel som hjälper barn att utveckla sina läsfärdigheter på ett roligt och engagerande sätt. Ett exempel är Albert, som är en populär app att använda.

9. Var en förebild

Barn lär sig genom att imitera vuxna. Ser de att du läser och tycker böcker är intressant så är det större chans att de också vill läsa.

10. Belöna läsning

Om det är motigt att läsa så kan ett belöningssystem göra susen. Vårt tips är att skapa en läsjournal där barnet får klistermärken eller stjärnor när de har läst en bok.

När de sedan uppnått ett visst antal stjärnor så får de en belöning, förslagsvis en leksak eller en rolig utflykt någonstans.

11. Håll igång under loven

Det är lätt att glömma av läsningen under längre lov, men tänk på att försöka hålla igång läsningen även då, så att inte läsförmågan och läslusten försvinner.

Vanliga utmaningar och hur ni klarar dem

1. Barnet säger att läsa är tråkigt

Om barnet upplever läsning som tråkigt kan det bero på att de inte har hittat rätt typ av böcker än. Prova olika genrer och format för att se vad som fångar deras intresse. 

Vissa barn kan föredra serier eller böcker med många bilder, medan andra kanske dras till äventyr eller mysterier.

Vi ger våra bästa Tips på hur man får sitt barn att läsa böcker.

2. Barnet tycker att det är svårt med läsning

Om ditt barn tycker att läsning är svårt kan det vara bra att börja med enklare böcker som de kan läsa självständigt utan att bli frustrerade.

Fortsätt även att läsa högt för dem för att visa att läsning är något kul.

3. Barnet blir distraherat

Många barn har svårt att sitta stilla och koncentrera sig på en bok. Försök att skapa en lugn läsmiljö utan distraktioner, som tv eller leksaker, och börja med kortare lässtunder som gradvis blir längre allteftersom barnet utvecklar sin förmåga att fokusera.

Tips på 5 lättlästa böcker

1. Sista sparken

Sista sparken är en lättläst bok om fotboll och en bra första bok för barn som vill lära sig läsa.

Sista sparken är en lättläst bok för alla fotbollsgalningar som vet hur jobbigt det är att förlora. Det är en fin berättelse om hur man kan växa som människa genom att fokusera på det man älskar och att peppa varandra i laget.

2. Valpen Ville

Valpen ville är en lättläst bok som vi tipsar om ifall man vill lära barn att vilja läsa.

Valpen Ville handlar om Eddi som ska få sin egen hund – en liten valp! Ville är jättesöt, men också ganska busig. 

Det blir både mysigt och utmanande när Eddi försöker lära Ville allt som små hundar måste kunna. En charmig och rolig berättelse om vänskapen mellan en pojke och hans nya valp, full av värme och humor för alla hundälskare.

3. Molly är min

Molly är min är en bok om en Shetlandsponny och väldigt lättläst, perfekt för små barn.

Ebba älskar sin shetlandsponny Molly, även om det innebär mycket jobb. Varje dag måste Ebba cykla till stallet för att ta hand om Molly, men just idag känns allt extra tungt, särskilt när storasystern påminner om att Molly egentligen är hennes häst. 

När klasskompisarna vill hänga efter skolan funderar Ebba på att skolka från stallet, men oron för Molly börjar snart gnaga.

4. Mitt hjärta hoppar och skrattar

Mitt hjärta hoppar och skrattar är en värmande berättelse om två bästisar. Den är enkel att läsa.

Dunne saknar sin bästa kompis Ella Frida som har flyttat, och hon vägrar låta någon sitta på den tomma stolen bredvid henne – den platsen är reserverad för när bästisen kommer tillbaka. 

Under tiden försöker Dunne tänka på roliga minnen för att hålla humöret uppe. Men fröken tycker att Dunne borde umgås med de andra barnen och placerar henne mellan Vickan och Mickan, vilket leder till katastrof. 

Som tur är har Dunne sina förstående marsvin och framför allt en vän som Ella Frida, som alltid finns där, oavsett avstånd. 

5. Familjen Monstersson

Familjen Monsterssons böcker är alla lättlästa och roliga.

Ebba har fått en ny vän, Boris, som är väldigt trevlig – men han och hans familj är inga vanliga grannar. Boris är nämligen ett monster! Han bor i ett läskigt kråkslott, hans pappa sover i en kista, och hans mamma ser minst sagt annorlunda ut. 

Och deras “sällskapshund” Mysis? Han är långt ifrån ett litet gosedjur! 

Vi tycker Monstersson är roliga och lättlästa böcker fyllda med humor och spänning för alla som gillar charmiga monster och oväntade vänner.

Innan du går

Du hittar flertalet guider, test och tips för barn & familj hos oss, några exempel är:

– Lära barn att cykla
– Förbereda barn för förskoleklass
– 10 billiga aktiviteter att göra med barn under sommarlovet